Mitt barnboksläsande och en utlottning

Jag har fått en förfrågan om att lotta ut en barnbok till någon av mina läsare och innan jag berättar mer om detta så tänkte jag även berätta om mitt eget bokläsande som ung.

Som ni kanske vet är jag född i Sverige men mina föräldrar kommer från fd Jugoslavien och mina kunskaper i det svenska språket var ganska begränsade när jag började skolan.

Jag hade en egen ”special-lärare” i början men blev snart den duktiga eleven jag förblev under hela min långa studietid.

Och jag är ganska övertygad om att mitt enorma intresse för att läsa från ganska tidig ålder bidrog till att jag alltid har haft väldigt lätt för att skriva och dessutom varit mycket intresserad av det. Annars hade jag tex inte drivit denna blogg i alla år…

Jag minns fortfarande, mer än 40 år senare, hur jag ibland släpade hem så mycket böcker från biblioteket att jag knappt orkade bära dom.

Eller hur jag köpte begagnade böcker på ”Esset” vid Vörnhemstorget i Malmö och läste ut dom i en rasande fart.

Sorgen när jag hade läst ut alla ”Svarta Hingsten”-böckerna…jag kände mig helt tom.

Eller glädjen när jag hittade fler böcker i någon serie jag sträckläste.

Fem-böckerna, Hemliga sjuan, Vi sex, böckerna om Jill, Annika, Britta och Silver, Kitty, Mary Lou och såååå många fler.

Och nu har ni som har barn, eller känner något barn som ni vill glädja chansen att delta i en utlottning av en liten hästbok.

För att delta i utlottningen ska ni skriva en kommentar på bloggen eller maila till bm6610@hotmail.com senast 18/12.

Ni får gärna, men behöver inte, skriva om era egna barnboksminnen! Jag meddelar vem som vinner 19/12!

Och här kommer en liten presentation av boken (det är den första av de tre uppräknade) ni kan vinna:

Hilmaserien av Ulla M. Nissen består än så länge av tre titlar, varav den senaste utkom i maj 2022.

Här får vi följa ridskoletjejen Hilma och hennes favoritponny Harry. Men boken tar även upp andra viktiga ämnen.

Genren handlar inte bara om hästar, som kanske många tror, utan innehåller – förutom allt underbart och roligt som kan upplevas i stallvärlden – så mycket mer. Starka känslor, empati, mod, respekt för individen, tonårsgrubblerier, kärlek, inte sällan till och med liv och död, är några av ingredienserna i en bra hästbok. Det är ju sådant som livet kring stallen i verkligheten innebär. I min första hästbok, Hilma och den luriga ponnyn, handlar det mycket om att hantera rädslor ur olika perspektiv. Vi som skriver hästböcker vill ju, precis som andra författare skapa starka och spännande berättelser, och när jag tänker tillbaka på vilka hästböcker jag tyckte mest om så var det de som hade ett inbyggt djup och allvar, berättar Ulla, som själv fortfarande är ridskoleelev och genom åren har samlat på sig massor av erfarenheten från den världen.

– I varje hästbok jag skriver väver jag in en viktig medmänsklig frågeställning i berättelsen. På samma sätt tar jag också upp sådant som rör hästens välfärd och som jag tror det är angeläget att barn reflekterar över, säger Ulla.

Ni kan läsa mer om böckerna här:

https://shop.hoi.se/hilma-och-den-luriga-ponnyn

https://shop.hoi.se/ridlagrets-hemligheter

https://shop.hoi.se/hilma-mot-nya-hinder

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Helena Andersson

  Känner exakt igen den läskänslan och har också varit en bokmal sedan unga år, och plöjt igenom exakt de böcker du nämner! Önskelistan till jul och födelsedag var lång som ett ösregn för att få med alla nya böcker som kommit ut, särskilt hästböcker och dom där böckerna med röd rygg från Wahlströms…Bästa känslan att packa upp en ny sådan som julklapp eller födelsedagspresent !

  Svara
 2. Rackemarie

  Läste precis samma serier som du och har varit en hängiven läsare sedan jag lärde mig läsa. Jobbar nu som svensklärare och skolbibliotekarie. Skolbiblioteket vill gärna vara med i lotteriet.

  Svara
 3. Kristina Stenzel Huke

  Åh vad man läste alla dom böckerna. Esset kommer jag ihåg. . Där var man lite då och då.

  Svara
 4. Petra S

  En hästbok som jag läste om flera gånger var Mysteriet med det röda ljuset av Phyllis A Whitney. Kommer inte ihåg exakt vad den handlade om men kommer ihåg känslan i den.

  Svara
 5. Gunilla Leonarssson-Ohlsson

  Har alltid läst för tjejerna sen de var mkt små. Tror fortf att det bidrar till ett rikt ordförråd och en stor vetgirighet. Helena är nog den som alltid sökt kunskap genom böcker och läste redan som 6-åring. Minns att jag läste Mio min Mio för henne (en ganska tjock bok för en 7-åring) och hon låg o tittade i taket när jag frågade henne om hon inte tyckte om boken. Hon svarade då att hon redan läst sidan o bara väntade på att jag skulle vända blad
  Att sen Madde är den som älskar att lära ut och vill så gärna förklara så alla förstår förvånar mig inte alls?

  Svara
  • Helena Tang

   Gunilla kommer du inte ihåg att du läste svarta hingsten böckerna med?

   Svara
 6. Anna

  Samma här, är fortfarande lite sådan att jag kan känna mig helt tom när en bra bok är slut. Men tyvärr tycker jag att böcker för vuxna ibland är väldigt långtråkiga och deprimerande, så om någon har tips på böcker som suger tag i en så tar jag gärna emot (inte deckare helst dock men cozy crime tycker jag om).

  Hoppas något barn blir väldigt glad för sin bok!

  Svara
  • Anna

   (nu såg jag efteråt att en kommentar på bloggen räckte för att vara med i utlottningen men jag har ju inga barn så jag behöver givetvis inte vara med)

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>