Vintervätska

Fin vattenho i Central Park

Något jag är lite extra rädd för på vintern är risken för kolik; framför allt eftersom jag uppfattar att båda mina hästar och främst ponnyn dricker väldigt lite.

Det där med att man kan leda en häst till vattnet men inte tvinga den att dricka stämmer verkligen och vissa dagar dricker den lille kanske 10 liter på ett helt dygn. Båda vägrar att dricka vatten utomhus just nu oavsett temperaturen på detsamma; jag har provat alla varianter (varmt, ljummet och kallt).

Frenchie kanske snittar runt 30-35 liter men då har jag ”lurat i honom” 10-15 liter genom att dränka 2 mål lucernpellets och kraftfoder med vatten så att det blir en soppa.

Och det är dagens tips till andra med hästar som dricker lite; att ge rejält vattnad mash, betfor, kli  eller vad hästen nu föredrar. Ingen av mina hästar tycker precis om betfor så man får som sagt prova sig fram.

Jag fyndade nyligen rejält och fick köpa 40 kilo fibermash (2 oöppnade säckar) för 200 kronor av en privatperson så det ska bli hästarnas tilläggs-soppa under x veckor framöver.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johannes

    Thermobar är faktiskt en bra investering. Är otroligt skönt att aldrig behöva oroa sig för fruset vatten.
    Kostar en del, men det ”tjänar” man lätt in på att slippa kolik.
    Hästar dricker bättre (och mår bättre av) varmare vatten.
    Annars är Äppeljuice bra att hälla i vattnet.

    Svara
    • Birgitta

      I sak fattar jag tveklöst de som sjunger thermobarens lov. Givetvis.

      Men; dels vägrar mina hästar att dricka oaktat temperatur på vattnet (tro mig…jag har provat alla grader från varmt till iskallt) och dels är jag till 95 % hemma större delen av dagen. Detta och att ingångarna till mina hagar ligger bokstavligen 20 meter från stallet gör att jag lätt kan hämta både varm och kallvatten där vid behov. Men det är klart…varför dricka vatten när man kan få flera kilo morötter och litervis med god mash för att ägaren inte vågar annat hälsar de smarta hästarna 🙂 !

      Svara
      • Minstral

        Vi serverar våra hästar vatten ute men de är måttligt intresserade nu på vintern. Till viss del tror jag det kan bero på att vi ger hösilage som trots att det är ganska torrt ändå har en högre vattenhalt än hö.
        Våra får också mash, betfor och morötter inne för att kompensera.
        Sen har jag ju turen att ha maken hemma som håller koll på vattnet och fixar det när det fryser.
        Jag gjorde ett experiment en gång med två baljor, kallt i den ena och kallt ifyllt med vatten från vattenkokare så det blev ljummet i den andra. Alla hästar valde den med det kalla vattnet.

        Svara
        • Birgitta

          Jag har också känslan att mina hästar inte gillar när jag blandar i varmvatten men inte lätt att veta när de dricker så lite.

          Båda betar, ponnyn säkert mer än den stora och därigenom får de måhända i sig lite vätska trots allt?

          När det första, saftiga gräset kommer upplever jag också att de dricker mindre, dels är det inte så varmt då och dels innehåller det gräset mycket vatten.

          Svara
  2. Anonym

    Mina hästar väljer att dricka när de kommer ut. De kan ha vatten kvar i sina spammar på morgonen med det första de gör när de kommer ut är att dricka. (Till mitt förtret då det är mycket mer jobb för mig att släpa ut vatten till hagen än i stallet. Och.. de dricker mycket mer om vattnet är varmt, ja gärna riktigt varm. Så.. så olika det kan vara. Och man kan ju fundera om de lär av varandra eftersom alla mina gillar att dricka ute + dricka varmt.
    Vad är det för fibermash du ger? (Jag har använt Granngårdens betfiber för att lura i ponnyn mer vätska, hon är väl den som varit sämst på att dricka, även ute. (Vill hellre strosa iväg och leta gammalt gräs 😉 )

    Svara
    • Birgitta

      Jag köper ärligt talat det som är billigast/ på extra pris/ kort datum/ av privatpersoner.

      Denna sort, som ser ut som mjöl nästan (väldigt finfördelad) kommer från Iform.

      Ser inte alls lika smaskig ut som annan mash men så länge det äter så…..Betfor ratar båda mer eller mindre.

      Svara
        • Birgitta

          Gissningsvis för att de sänkt sockerhalten vilket i sig är bra men som sagt så ratar båda mina den och så gjorde även Vicke som innan ätit betfor i många år.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>