Fördomar om hästtjejer


Ibland blir jag lite trött när det raljeras för mycket om ”hästmänniskor” eller i alla fall känner jag inte alls igen mig.

Kanske är det jag som är tråkig som inte ”tåler skämt” men jag vet också att det florerar en hel del fördomar om framför allt ”hästtjejer”.

Jag kan ju säga att jag på den tiden jag ”nätdejtade” såg till att väldigt snabbt informera om mitt hästintresse och om någon ville välja bort att lära känna mig pga detta så tyckte jag att det var lika bra.

Vad är det då för fördomar jag pratar om? Nedan följer min egen högst personliga och ofullständiga lista som ni kanske instämmer i, tycker är totalt felaktig eller vill komplettera med egna erfarenheter och åsikter.

Och observera att jag alltså INTE håller med om nedan men att jag av erfarenhet vet att en del tror att detta gäller hästtjejer generellt:

* Hästtjejer har inga pengar och de pengar de har går uteslutande till hästen medan de själva äter snabbnudlar, klär sig i paltor och aldrig unnar sig något som inte är hästrelaterat.

*Hästtjejer har inga andra intressen och kan inte prata om något annat än hästar.

*Hästtjejer tillbringar all tid i stallet, reser aldrig bort och om de gör det så längtar de bara hem till sin häst.

*Hästtjejer har det ostädat och ”fattigt” hemma medan det råder en minutiös ordning i deras stall och deras häst har all utrustning som tänkas kan och lite till.

*Hästtjejer  bryr sig inte det minsta om sin egen hälsa, hur de ser ut, de tränar/ motionerar inte och de äter bara billig och ohälsosam mat, gärna på språng, i bilen eller vid korvkiosken medan hästen tas till veterinären om den har en fis på tvären och får både massage, tillskott och analyserat och uträknat foder.

Ja, detta var några av de fördomar jag stött på och jag kan absolut hålla med om att jag träffat hästägare som i princip kan placeras i alla facken enligt ovan men jag vill ändå inte påstå att det är ovan som definierar oss alla och att vi är en homogen, fattig, tråkig och allmänt sjavig grupp i samhället. Håller ni med?

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cia Wigström

  Inte helt och hållet.
  Själv prioriterar jag självklart hästarna…
  MEN..
  Jag har också ett hem som jag vill ha ordning på (likaväl som i stallet).
  Jag har ett yrke och är väldigt intresserad av pedagogik och speciellt fritidshemmets pedagogik. Jag är engagerad och trivs mycket bra med mitt jobb.
  Jag ser alltid till att jag har vettiga kläder ( handlar faktiskt på secondhand en del) vill vara fräsch och försöker att ta hand om mitt yttre såsom mitt inre

  Sönerna är nu någorlunda vuxna. jag har alltid varit noga med att de ska ha koll på kläder, hygien och hälsa. Det har alltid varit ordning på skolgrejer, läxor mm
  Man får hitta sin egen balans.
  De har också fött möjlighet att prova även andra saker än ridsport.

  Svara
 2. Marie Westerblad

  Jag tycker det är svårt att köpa ett par skor till mig själv för 2000kr som jag vet att jag kan komma att ha i flera år men har inga större problem med att ”köpa” nya skor till hästen, för nästan samma pris, som dessutom bara passar i ca två månader……

  Svara
  • Birgitta

   Jag känner igen det men det beror för min del MKT på det inte finns lika bra men billigare alternativ för hästen.

   Jag vill inte att han ska gå utan skor eller skos av någon billigare men outbildad medan jag kan köpa många olika sorters skor i varierande prisklass men ändå vara nöjd och ha den funktionen på skor jag önskar.

   Svara
 3. Jenny Hamberg

  Om inte annat känns det ju rätt svårt att inte motionera och vara hästtjej. Om man har två shettisar på lösdrift då… Mocka, rida kånka hö mm är ju motion i allra högsta grad.

  Svara
  • Birgitta

   Jag menade att fördomen är att hästtjejer inte kan hålla på med någon annan sport/ motion också utan bara håller på med hästar.

   Svara
 4. Anna

  Många män är såna trista typer, det är väl otroligt skrämmande för dem med en kvinna som är resursstark och har en passion.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det är synd att hästtjejer många gånger har fått stämpeln ”fattiga och kan inte tänka på något annat än hästar” (fattig= alla pengar går till hästen) för även om jag själv har känt en hel del sådana kvinnor genom åren så gäller ju inte detta ALLA.

   Och vad mera är; det finns ju verkligen alla sorters ”hästtjejer”.

   Alla har inte x egna hästar i ett eget stall för har man det så kan jag absolut förstå att både merpart av tid och pengar går till djuren (men man kan ändå både ha tid, råd och intresse för annat).

   Det finns ju de som ”bara” rider på ridskola, det finns medryttare, de som har EN egen häst med fullservice osv. Och även med eget stall så rider inte alla x hästar varje dag och man lägger verkligen olika lång tid och pengar på de hästar man har. Så vi är verkligen inte en homogen grupp.

   Svara
  • Frida

   Håller med! Många män är vana vid och förväntar sig vara mittpunkten i sin partners liv, även om hon inte nödvändigtvis är hans mittpunkt utan han vill kunna hålla på med sin hobby och hänga med sina polare som innan. Är man en sådan man är ju en hästtjej rätt svår att ha ett förhållande med….

   Svara
 5. Birgitta

  Upprinnelsen till kommentaren var ett inlägg jag läste där någon undrade om man som gårdsägare / med djur kunde resa bort på semester och en massa människor svarade att ”nej det kunde man inte”.

  En del påstod också att man inte hade det intresset (att resa) om man har djur?!?!

  Lite provocerande tyckte jag.

  Så klart är det inte bara att ge sig av om man har tex hundar och hästar men att det skulle vara helt kört?!?! Och så detta raljerande att man bara rest iväg i 3 dagar på 17 år?!?! Jaha…sorgligt tycker jag men ofta självvalt.

  Svara
  • Frida

   Jag har inte råd att resa så mkt just pga att jag valt att ha häst men det är ju ett val jag gjort. Som singel är det ju också rätt mkt snålare än om man är två med varsin inkomst. Men det är ett val jag gjort. Hade jag haft råd att resa så går det ju att fixa häst- och hundvakt. Finns alltid nån man kan byta tjänster med om inte anhöriga kan. Har varit iväg på kortare resor bla när det var VM i Herning och klart att det går. Dock är jag hemmakär och föredrar att vara hemma och nöjer mig med kortare små resor eller dagsutflykter, sen längtar jag hem. Är nog inte ovanligt om man har djur och kanske gård, borta bra men hemma bäst.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>