I förra veckan fick jag verkligen vatten på min kvarn vad gäller det jag ofta tjatar om- vikten av den individuella bedömningen vad gäller skötsel och handhavande av hästar.
Om jag jämför mig med många andra hästägare inser jag att jag på vissa punkter är mer ”sjåpig” och det gäller framförallt det här med hagvistelsen.
Jag tar snabbare in mina hästar vid dåligt väder, jag täcker framför allt Frenchie (och tidigare Vicke) mer och snabbare än vad många andra gör och har i största allmänhet mer ”bry” med mina hästars utevistelse om vädret är skiftande eller direkt dåligt.
Medan en hel del släpper ut och tar in sina hästar på ungefär samma tider och oaktat väder året runt så har jag helt andra rutiner och jag bevakar vädret som en hök och anpassar varje dags hagvistelse utifrån detta.
Ibland tänker jag att jag måste sluta att vara så försiktig, att hästar tål mer än vad jag tror osv och så kanske jag vågar ha hästarna ute vid lite sämre väder, lite fler timmar än jag tänkt osv.
Men i förra veckan fick jag mig verkligen en tankeställare.
Frenchies fd ägare sa till mig när jag köpte honom att han är frusen men vi gick inte närmare in på exakt vad hon menade med detta eller hur hon hade kommit fram till det och jag har hela tiden tänkt att hon har klemat bort honom ÄNNU mer än vad jag har gjort med mina tidigare hästar för han var verkligen hennes bebis.
Jag har trots det varit noga med att hålla honom täckad och varm men han har ju fått vara ute i både regn, stormar och när det har snöat.
I förra veckan regnade det väldigt mycket på morgonen och det hade snöat dessförinnan.
Jag släppte ut hästarna och Frenchie verkade inte brydd över regnet.
Han stod och åt sin mat som han brukar och allting var egentligen som det brukar tills jag tog in honom för att rida efter ca 2 timmar.
Han hade alltså stått ute i 2 timmar, inte en hel dag, i ösregn och när jag ställde upp honom på stallgången skakade hela hästen.
Jag tog av båda täckena och konstaterade att hästen var varm och snustorr, han hade dessutom även ett halstäcke på sig.
Men han skakade och var uppdragen som en vinthund över buken- ingen rolig syn.
Skakningarna upphörde mycket snabbt, han var fullkomligt normal att rida och allting därefter var som det brukar men jag hann ändå bli orolig.
Uppenbarligen frös hästen och jag är sååå glad att det slumpade sig att jag skulle rida just då.
Hade han tex haft en vilodag hade jag absolut låtit honom gå kvar ute ytterligare x tid och hur bra hade det varit?
Att stå och spänna sig, kanske börja springa i en lerig hage; är det bättre än att stå stilla i boxen?
Tja…för vissa hästar är det kanske det, inte vet jag men för min guldklimp NEJ!
Frenchie är i perioder redan på gränsen till att vara aningens för tunn trots fri tillgång på stråfoder, han har haft magsår för flera år sedan och jag vill verkligen inte trigga igång något som påverkar hans hull och muskler negativt.
Andra kanske inte bryr sig om deras häst springer i hagen eller står och spänner sig men för mig är det det sista jag vill se i hagen och då väljer jag hellre boxen om jag är tveksam.
Så i fortsättningen ska jag lyssna ännu mer på just min häst och inte vad forskning och ”alla andra” säger/ tycker och inse att jag har en lite känslig häst som får hanteras därefter.
Kan som en parentes nämna att den lille var ute ytterligare en timme i hällande ösregn (medan jag red) och han skakade inte det minsta fast han bara hade ett tunt regntäcke och inget halstäcke men han är också mer robust och inte så bortklemad ❤️.
Precis så var det med Diva när hon var klippt. Kvittade hur tjockt jag täckade det är när de vänder rumpan till som de fryser där bak där täcket inte ligger. Jag var till slut tvungen att sluta klippa rumpa/bakben.
Ja jag blev faktiskt smått chockad! Snustorr, varm och ändå skakade han?!?! Snacka om frusen….och det var runt nollan men visst, blåsigt och regn. Hade han inte haft halstäcket hade han väl ramlat ihop 🙂 🙂 🙂 !
Nä jag tror inte halstäcke gör från eller till faktiskt. Det är bakbenen som är utsatta.
Alla gör ju självklart som de vill men det mest uppenbara på en frusen häst är ju att täcka mer alternativt inte klippa de ytor som inte går att täcka. Den individuella bedömning i all ära men problemet är ju skapat av dig själv. En tunn och frusen häst är inte lämplig att helklippa. Nu har du ju inte haft Frenchie så länge så svårt att veta hur känsliga de är. Men att hävda att det är en individuell bedömning blir ju något märkligt när man själv är anledningen till ”problemet”. För övrigt hävdar ju alla just det med deras hästar och till 90 procent handlar det om att man inte gett hästen rätt förutsättningar, oavsett om det gäller hagvistelse, kompisar eller annat. Detta är ju ett ganska tydligt exempel på just detta fenomen. Sen kan man tycka att det är petitesser men det är ibland tröttsamt att läsa om hästar som tvingas in i små frimärkshagar för att de springer i en större, utan att ägaren ens reflekterat över vilka förutsättningar man gett hästen. Den individuella bedömning används i alltför stor utsträckning för att försvara dålig hästhållning snarare än att ge hästen rätt förutsättningar. Därmed inte sagt att ditt exempel är dålig hästhållning, jag har inget emot klippta hästar eller täcke! En häst som tvingas jobba med tjock vinterpäls är verkligen inte trevligt!
Vad jag menar med den individuella bedömningen är att jag gissar att 95 av 100 helklippta hästar INTE hade frusit i den situationen jag beskrev. Och hästen VAR varm och torr men frös ÄNDÅ?!?!
Hade någon frågat mig om ett generellt råd kring ovan situation hade jag sagt något i stil med ”så klart kan du ha hästen ute med den mängden mat och med de täckena” men uppenbarligen funkade det inte på min.
Word!
Kan bara instämma. Har en häst som älskar att vara ute och en som vill in efter ca två timmar. Den senare börjar staketvandra sen eskalerar det till hysteriskt springande som slutar med skador både på häst o staket. Så viktigt att vi behandlar våra hästar som individer. De är inte längre anpassade för ” ett vildhästliv” och det gäller deras hovar också ( tvungen att nämna detta utifrån barfota beivrarna plågar sina arma djur att gå utan skor).
Word!!!!
Din man har berättat om er knepiga häst och hur du försökt att ”bota den” utan större framgång. Och det är inte kul …
En del hästägare tycker måhända att det är lite ”coolt” eller vad vet jag att just deras häst är ”speciell” på olika vis men jag hade gärna sluppit tex denna, enligt mig överdrivna frusenhet.
Just det vädret du beskriver är det värsta; jag har upplevt precis samma sak med Lamm fast han hade hö att äta. 100 g stalltäcke, 100 g regntäcke med hals och rejäl svanslapp, han var torr och ljummen under täcket, men skakade; enda gången på våra över tjugo år tillsammans!
Kolikrisken ökar dessutom när hästarna fryser, eftersom de drar upp buken vilket hämmar tarmrörelserna, de börjar INTE springa för att hålla värmen som många tror.
Flera veterinärer jag känner vittnar om att det är då de har flest kolikfall, även när det inte regnar, för ”folk” tror inte att de behöver täcka mot blåsten.
Väldigt intressant att läsa, ffa om kolikrisk. Hu!!!!
Ja allrahelst med tanke på att vi upplevt kallare än -20 veckovis i sträck utan att han någonsin frusit. Hade det inte blåst hade han nog klarat sig, för det är hans normala ”klädsel” i den temperaturen.
Diva fick ju kolik av det och jag valde att halvklippa istället för att begränsa hennes hagtid.
Alla djur är individer precis som människor.
Alla fryser o tycker de är varmt vid olika grader, vind påverkar mest tyckr jag.
Däremto tror jag att jag aldrig haft nån som skakar av kyla när den är torr
Men men alla är olika. Normalt för din häst så allt är väl i sin ordning.
Men varför helklipper man en sådan häst? Har en väninna med en jätte frusen ponny som envisas med att helklippa den och så står den och huttrar i hagen sen.
Min häst svettas massor utan klippning och har inte i andra sammanhang visat frusenhet. Så vid ösregn + blåst kommer jag att få vara vaksam och eventuellt ta in honom men att helklippa ser jag inte som fel per se.
Däremot ska jag klippa honom tidigare på vintern så att pälsen hinner växa ut lite- nu blev det för sent pga konvalescens och det misstaget ska jag inte göra om.
Fast jag lovar att en halvklippning räcker långt. Diva var som sagt likadan och jag var till slut tvungen att inse hennes bästa framför min fåfänghet.
Vi har tre katter: en har inte varit ute sedan oktober, en går ut flera gånger varje dag men max en kvart i taget och aldrig i livet om det regnar, och en är en allväderskatt och kan komma hem alldeles lerig men ändå lycklig. Skulle aldrig falla mig in att tvinga dem att vara ute lika mycket eller lite ”bara för att”. Det är klart att man skall göra allt man kan för att tillfredsställa deras grundläggande behov men man måste ju inte plåga dem för att det ”skall” vara på ett viss sätt.
Jättebra illustration!!!!
Du tänker nog mer om hästägare än vad jag gör, majoriteten har ingen aning om deras häst är för varm eller för kall- helt enkelt för att de inte har kontrollerat det mer än vid insläpp eller dylikt. Jag hävdar oavsett att i majoriteten av fall används den individuella bedömningen för hästägaren ska slippa ändra något. Man vill liksom inte ha något extra besvär, oavsett om det gäller hagvistelse eller annat.
Alla har kanske inte heller mina möjligheter?
Jag är ju hemma dagtid till 90% och kan därmed hålla koll, anpassa och ”styra och ställa” långt mer än många andra hästägare.
Men visst…en del borde ha bättre koll kan jag tycka…
Faktiskt blir jag ganska upprörd här. Du har en väldigt frusen häst. Halstäcke är bara trams, det är inte där de fryser. Bakben/rumpa är oftast otäckad, de vänder den sidan mot vind/regn. Jag förstod det och valde halvklipp för hästens välmående. Du väljer att begränsa hagtid för att du vill att det ska vara ”snyggt”. Halvklipp och ge din häst många bra hagtimmar. Eller helklipp och tro att halstäcket värmer rumpan. Jag har valt halvklipp enbart för att det är det bästa för hästen. Vad jag förstår är din häst frusen, varför helklipper du då?
Varför jag helklipper?
Tja…till att börja med var hästen helklippt även när jag köpte honom.
Och detta skakande gjorde han i ett väder som inträffar en handfull gånger per ÅR- inte flera gånger i månaden.
Nu när jag vet hur han reagerar i detta specifika väder kan jag antingen ta in honom eller täcka honom ännu mer. Fast ärligt talat brukar jag inte ha hästarna ute i så mycket regn oavsett….
Hade Frenchie stått och skakat vid KYLA eller vilket väder som helst hade jag inte helklippt honom fler gånger men det gör han inte. Dessutom har jag redan förklarat att han klipptes på tok för sent förra året OCH med skär som rakade mer än klippte så det finns FLERA andra alternativ än att sluta helklippa.
Avslutningsvis upptäckte jag det jag skriver om i inlägget FÖRRA VECKAN så frågan ”varför jag helklipper” (vilket jag gjorde i oktober och december) blir ännu mer märklig.
Exakt så har jag också en häst. Blir så provocerad över alla som skriver att hästar inte behöver täcken. Inte om de har mat. (Eller.. är det där det brister för min? Att det inte ligger hö hela tiden?).
Ska dock aldrig mer klippa under magen, hur fult det än är.
Och sagda häst blir superlätt svettig vid arbete.,, så en sådan vill man ju inte ha oklippt.
Det finns verkligen alla sorter.
Själv har jag aldrig hört talas om en häst som min ponny; som vägrar hösilage i hagen oavsett väder och årstid. Han äter hellre gammalt gräs !?!? Jag har provat flera gånger….
Det där med spring i hagen, mja då skulle min häst aldrig kunna vara ute någonsin. Han springer & leker större delen av dagarna trots sina 10 år. Han är en lekfull häst som gärna står på bakbenen och piper när man leker med sina pinnar han stoppar i munnen. Visst kommer han in med små sår ibland och annan tappad sko men det får jag leva med eller ja sätter på han boots bak då sitter skorna oftast kvar peppar peppar.
Fast för mig är det skillnad om en häst springer i lek/ för att den vill eller gör att den fryser och behöver hålla värmen eller för att den är stressad.