När jag tävlade för 30 år sedan, del 1

För ett tag sedan fick jag för mig att jag skulle kolla upp en liten grej som hade med mitt tävlande med Heron att göra för +30 år sedan och eftersom jag visste att jag hade en del gamla tävlingsresultat sparade i en pärm så började bläddra i den….

Och jisses….

Jag tillhör definitivt inte de som ”lever i det förgångna”, ofta pratar om gamla minnen eller hänvisar till ”på den tiden jag…..”.

Inte heller lägger jag upp bilder på Facebook föreställande djur eller människor som sedan åratal lämnat jordelivet och skriver saker i stil med ”idag skulle du ha fyllt xx år och…..”.

Men OM jag var mer benägen att tänka på det som varit….herregud vad jag hade kunnat ”utvinna” ur den där resultatpärmen insåg jag snabbt.

Jag har inte tittat i den alls på många år men det fanns en tid när jag nogsamt noterade alla Herons resultat och gjorde en ”årssammanställning” med lite statistik (exempel på detta kommer i ett annat inlägg om några dagar).

För de av er som är mycket yngre än undertecknad kan jag berätta att resultat i början av 90-talet som vi talar om i dagens inlägg inte alls redovisades så nogsamt som idag när man kan trycka på lite knappar i TDB och/ eller Equipe utan då handlade det nog mest om de olika klubbarnas ”goda vilja”, i alla fall på lägre nivåer. Och efter en avslutad tävling kunde det dröja veckor innan man såg resultatet i skrift.

Ridsportförbundet sammanställde varje år alla inkomna resultat i en slags årsbok/katalog men jag är som sagt inte säker på hur fullständigt den visade alla starter som gjorts under året.

Hur som helst så insåg jag när jag började bläddra bland mina egna resultat för åren 1990-1993 att jag mött stora delar av Sveriges ridsport-elit inne på både hopp och dressyrbanorna och mycket berodde väl dels på att jag hade en fantastik tävlingshäst som tävlade mycket och med bra resultat men också för att Skåne var ett riktigt Mecka vad gällde tävlingar där många både hästar och ryttare började sina karriärer.

Jag minns tex att jag tävlade mot en hel del del godkända hingstar; Uskudar de Malais, Electro och Artist i hoppning tex.

På dressyrsidan deltog jag och Heron i samma klass som Eighty Eigth Keys gjorde sin tävlingsdebut i (jisses vilket vacker fullblod….)och vi tävlade även mot Vermouth och en annan godkänd dressyrhingst som jag just nu inte kommer på namnet på.

Här ser ni att jag tävlade mot inte bara Uskudar utan även mot Maria Gretzer:

Här mötte vi Artist och Electro på tävlingsbanan:

RGB mötte vi också och jag ser här att jag även tävlade mot en gammal pojkvän (vi hade gjort slut något år innan dess) Nils-Eric som jag gissar att jag säkert gottade mig åt att jag slog 🙂 ! :

I denna klass mötte jag både Royne och dåvarande frugan (hennes häst var en riktig rosettplockare) :

Och what do you know! Jag har minsann även tävlat mot Peder F:

2 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      När jag köpte häst hade jag den uppstallad på en ridskola (MCR) där Jana Wannius var ridskolechef och hade sina tävlingshästar.

      Varje torsdag, dagtid, hade han hoppträningar där många ur eliten deltog.

      Jag tror att många av oss på ridskolan blev blasé men vet också folk som gick dit på lunchen för att titta.

      Jag fattade inte då fullt ut det häftiga 🙂 och tränade själv för Jana (som hade ett fantastiskt öga för ekipage och deras förmåga).

      Men visst var det liiiite coolt att stå bredvid tex Peter Eriksson på en prisutdelning, ffa om jag hade lyckats bättre 🙂 !

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>