Onsdag- utfylld

Idag har vi tränat för Nina och innan vi börjar och i skrittpauserna brukar vi alltid prata lite om allt möjligt, oftast hästrelaterat.

Idag påtalade jag att helt plötsligt lagt märke till hur bra Frenchie har fyllt ut under sadeln och det är verkligen positivt då han dels såg ganska tom ut där när jag köpte honom och han dels är en väldigt smäcker häst i sig själv som kan äta massor av mat utan att bli ens aningens för tjock, tvärtom tyvärr i perioder.

Och sadeln har han ärvt av Vicke så det var en jäkla tur att han kunde ha den och att den fortfarande passar.

Vi diskuterade också det här med paddar under sadeln och jag kan ju säga att min åsikt är att om man kan ha tex både en tjock fårskinns/ ren-pad och ett normalt schabrak samtidigt så passar inte sadeln optimalt.

För jag har provat båda delarna; fick ta bort fårskinnet och bara rida med schabrak och nu när jag har renskinnet kan jag inte ha även schabraket.

Det blir på tok för tjockt under sadeln som ju ska ”omfamna” hästens kropp och inte svaja ovanpå ryggen. Och så blev det i mitt fall.

Så jag ifrågasätter hur de ”upp-paddade” sadlarna man ibland ser egentligen passar?

Behövs paddarna för att sadeln är för vid utan eller skapar ryttaren en för trång sadel för att det ser fint ut med ett fluffigt fårskinn under schabraket?

7 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Ja, om man ”måste” använda samma sadel till flera olika hästar måste man använda pad under på några av hästarna iaf.

      Svara
  1. Rackemarie

    Jag har bytt till tunna schabrak (Mias)på min ”gamling”. Tyckte det blev lite trångt med ES. Kanske ett gott tecken då.

    Svara
    • Birgitta

      Schabraken har blivit tjockare och det är måhända bra men något man bör beakta när man provar ut en ny sadel tänker jag?

      Och fårskinnspaddar plattas till efter en tids användning men att ha både nytt fårskinn och nytt schabrak bör påverka en sadels tillpassning en hel del; det är bara att titta och känna själv.

      Svara
  2. Johannes

    Jag har inget ”svar” på själva frågan, men reagerat på att i princip alla hästar som går högre klasser i hoppning har fårskinnspadd. Inte lika vanlig inom dressyreliten, men visst förekommer det.

    Inom hoppningen är det någon som sa att just vid hoppning på högre hinder rör sig hästens rygg så pass mycket att en sadel aldrig kan ligga optimalt, hur bra anpassad den än är, och att fårskinnspadd behövs för dämpningens skull. Lite svårt att förklara, länge sedan jag läste inlägget.

    Vid dressyr däremot vill många rida utan fårskinnspadd för att komma närmare hästen och verkligen känna hur den rör sig.

    Sen är det självklart många som rider med fårskinnspadd för att det är snyggt, för att proffsen gör det eller för att dölja en illa passande sadel eller dålig stoppning på sadeln.

    Just på ridskolehästar kan jag förstå varför man har padd. Jag föreställer mig (men har ingen fakta på om det stämmer) att fårskinnspadd dämpar stötar från obalanserade ryttare.

    Svara
  3. Anna

    Misstänker att många som rider med fårskinnspadd gör det för syns skull ärligt talat, en padd kan ju inte kompensera för en illa tillpassad sadel. Om jag har skor som är lite för stora på ett ställe och för små på ett annat hjälper det ju inte med en tjockare sula. Enda gången en padd kan hjälpa är väl just om man behöver ”fylla ut” sadelläget rent allmänt. Blir också lite fundersam när jag läser om paddar som skall ”fördela trycket”, hur skulle det gå till rent mekaniskt med en ”sladdrig” padd? Om man behöver gå på tunn is lägger man ju inte ut ett fårskinn, man lägger ut en planka. En mjuk padd dämpar väl möjligen trycket lite genom att absorbera en del av energin, men då återigen kanske man skall fundera på om man inte har fel sadel om det bildas tryckpunkter.

    Svara
  4. Frida

    Generellt ska väl sadeln passa så bra att padd ej behövs men har stött på hästar som tydligt visar att de vill ha padden trots sadel som är utprovad efter konstens alla regler. Hästar ju individer och skulle vilja jämföra det med våra skor, vissa vill ha mkt stötdämpning, andra tunna sulor osv. Har också stött på fenomenet att sadeln som för ögat ligger perfekt inte accepteras av hästen och ger ryggont och sadeln som ser ut att ligga så där gör hästen nöjd och ryggen smärtfri. Man får prova sig fram och lyssna på hästen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>