Tobak och snus (eller inte) i stallet

Granelundshallen där jag tränar för Nina har en egen sida på Facebook och för några dagar sedan såg jag bilden ovan och med texten:

”Snusare: nyordning, är visst inte såå bra med i snus i gödseln. Därför en liten låda för begagnat snus😃.”

Man har alltså satt upp en låda så att folk inte ska kasta snus i skottkärran till gödseln och inlägget fick mig att minnas tillbaka på hur det såg ut de första åren när jag började rida; rökning var tillåten på ridskolan och att sitta och röka till häst, även i ridhuset, var inget som man höjde på ögonbrynen åt.

Idag tycker säkert inte bara jag att det låter helt horribelt, av många olika anledningar.

Man kan både ifrågasätta det lämpliga i att röka där en sport utövas, den passiva rökningen och framför allt brandfaran i en miljö med så mycket material som brinner så lätt.

Både ”min” ridskola och…hoppas jag…alla andra ridskolor…har idag en helt annan policy vad gäller rökning och dessutom finns något som inte fanns ”på min tid”- tobaksfria nikotinpåsar som jag har sett att en del av mina ridande vänner och bekanta har gått över till från exempelvis https://snuset.se.

Det tycker jag är långt bättre för inte bara personen själv utan för omgivningen och miljön. Dessutom behöver man inte fundera över brandrisken- nog så viktigt i stallmiljö.

Jag har själv rökförbud både i och utanför mitt ridhus och ser en hel del snus/nikotinpåsar i soporna vilket är helt ok till skillnad mot om jag skulle hitta fimpar.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Snus tror jag är olagligt här men snusare stör i alla fall inte andra förutom om de spottar överallt.

  Här har det blivit väldigt populärt med ”vaping” (vet inte vad det kallas på svenska) och det är bland det värsta jag vet att hamna i någons kemikaliedoftande moln. Hellre vanlig cigarettrök alla gånger, röken från vapen (?) svider i ögonen och näsan och dofterna, som väl skall lukta ”gott”, gör mig illamående.

  Svara
 2. Karolina Cappelli Lindholm

  Jag tycker de känns jättekonstigt när folk kliver ur bilen o tänder en cigg här hos oss, som att de vore en självklarhet och deras jävla rätrighet!

  Hade en gång besök av en spekulant på en häst.
  Häst var ute i hage, så vi vandrar ut i den stora kuperade sommarhagen. Snustorrt ute.
  Människan tänder en cigg … går o röker o sen fimpar hon på marken. Jag ba whaaaaaat?!

  En annan gång hade jag ett avelsto till salu, kvinna o man kommer o ska träffa stoet. Jag sa att stoet är speciell o accepterar inte alla, så vi går ut för att träffa henne. Kvinann står o klappar stoet, som älskade henne… hennes man står o röker utanför hagen. Fimpar på marken hittar jag dan efter när jag går där

  Det är inte rökförbud här hos oss, men va faaaaan lixom!
  Gå undan o gör din grej lite privat o kasta inte skiten på backen!!!

  Svara
    • Minstral

     Ja, men inte slänga fimpar såklart, men en bra bit från byggnader och jag tar hand om min fimp, absolut. Jag är ju ändå utomhus.

     Svara
 3. Minstral

  Jag är ok med fimpar och snus som går att städa upp. Värre med tuggummin tycker jag.

  Svara
 4. Minstral

  Det är en cig eller en snus, ingen k-pist liksom, chilla. Det enda jag faktiskt haft förbud mot på min gård är hanhundar. Jag har hellre allt annat skit än pissande hanhundar. Hade hellre tagit 100 fimpar och snus som jag kan sopa bort än hanhundskiss som totalförstör byggnaderna. Att det finns hundägare som låter sina hanhundar kissa på väggar, krukor, buskar mm är en stor gåta för mig.

  Svara
  • Birgitta

   Håller med angående hanhundar och har ett fåtal gånger sett dessa pissa mot ridhussargen. Då har jag sagt till!

   En del hundägare är jättenoga och en ville tom tvätta av sargen medan andra varken verkar se eller bry sig!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>