Kasserade balar?

Förra våren fick jag möjlighet att köpa fjolårsensilage med bra värden och för bara 2 kronor kilot.

Det kändes som ett tillfälle som var för bra för att motstå och efter att ha provköpt 2 balar köpte jag ytterligare 32.

Denna veckan har jag använt upp den sista balen och kan konstatera att min rädsla för att fodret skulle hinna bli dåligt kom på skam.

Jag har sammanlagt sorterat bort max 2-3 fulla sopsäckar av 4,8 ton hösilage och det är jag mycket nöjd med (framför allt som jag kan sälja allt som jag ratar som täckmaterial till odlare).

Min gödselstack är liten och att ha uppsprättade, mögliga balar liggande, oavsett plats skulle mitt estetiska sinne aldrig klara av.

Dagens fråga; hur mycket, om något, är ni vana vid att sortera bort från hösilage ni använder och hur mycket svinn av den anledning är ok enligt er?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cia

  Vi tar vårt hösilage själva här hemma.
  Det händer ibland att det gått hål på någon bal.
  Vi har förmånen att ha kossor så är jag minsta tveksam om någon bal så kommer den till nytta ändå till våra kor.
  När vi köpte hösilage från Holland den hemska torra sommaren 18. Blev vi lutade och fick slänga bort ca 30% av balarna.
  Det var så illa att inte ens korna kunde få det.
  Dessa balarna sprättades upp när vi kört dem till ett ställe ute i vår skog. För är det nu några år senare fin jord och det växer gräs i den eftersom det var mkt gräsfrön i det ska hösilaget. Så tyvärr kan vi inte använda detta till jordförbättring i trädgården.

  Svara
 2. Karolina Cappelli Lindholm

  Jag förväntar mig inget nått dåligt på balarna.
  Är de en mindre fläck så kan jag riva bort den.
  Annars kasseras hela balen.
  Min höleverantör byter balen åt mig rakt av.

  Jag räds inte fjolårsbalar. Är de bra hanterade så är de inget som försämrats.
  Men de är just hanteringen. Och antal lager plast.

  Svara
   • Karolina Cappelli Lindholm

    Flyttar man balarna många ggr så blir de klämskador på de

    Svara
    • Birgitta

     Ja precis och därför är jag desto mer imponerad över mina balar som jag hanterade ganska hårt minst sagt när de levererades hit.

     Jag var tvungen att rulla in dom för hand utifrån och in i lösdriften och det blev rätt många rullningar för en del balar.

     Svara
 3. Ingela

  Jag älskar (ännu mer efter sommaren 2018) att ha ”för mycket”/ett rejält lager. Men också oroligt då det kan hända saker med fodret.. (Jag köpte tex hem rejält med hel havre, hade det som inte fick plats i mina tunnor, istället i stora vita säckar (vet ej vad de kallas..). När det var dags att börja använda det var det nästan bara skal… fullt med små hål och mössen hade levt lyxliv, trots att jag trodde jag hade koll… Jag hade inte ens upptäckt deras små hål och där var ju ”havre” i säckarna.. Så där matade jag nog möss med typ drygt 100 kg.
  Angående hösilage, jag köpte-fick hemlevererat och tog lite mer än jag beräknar behöva för att det ändå fick plats på släpet och frakten kostade samma oavsett. Tur att jag tog mer än jag trodde jag skulle behöva… Balarna sades väga ca 300 kg.. men när jag vägt från ganska många hamnarna snittet på 240 kg. På 20 balar blir det ganska stor diff. Trösten är att det är ett mycket bra foder och jag har inte behövt kasta något dåligt alls. Problemet är att det inte kommer att räcka och säljaren har inte heller mer (privatperson, och det har troligen själva också räknat vikt på 300kg och har också problem att få det de har kvar att räcka till). Nu har jag bara tre kvar, faktiskt idag upptäckte jag på en av dessa att en mus ed gjort hål längst ner och gjort en liten grotta in, det är kletigt och dåligt, så det har varit så ett tag. Hoppas att inte hela balen är förstörd. Och vilken lättnad att det inte hänt på flera… Svårt att upptäcka sådana skador från fåglar/möss i den del som balar står mot varandra eller den del som står på lastpallarna.
  Så nu måste jag söka några balar till.. och krångla med att köra och hämta på liten bilsläp. Inte alltid kul att vara hästägare

  Svara
  • Birgitta

   Oj vad jag känner igen allt. Inte för att att jag har UPPLEVT allt (än? Och tack och lov!) men det är exakt sådant som skulle kunna hända mig här på min lilla gård.

   Jag är också en hamster som vill ha extra av allt om det går och det gör det för mina lagringsutrymmen är outsinliga sett till 2 hästar och även om jag lagrar allt inomhus vilket jag gör.

   Att möss/ andra gnagare biter hål i ensilagebalarna tror jag är omöjligt att hålla koll på och det är nog bara att vara tacksam så länge det inte händer.

   Att balar påstås väga mer än de de facto gör tror jag också är lätt hänt och jättesvårt för oss köpare att kolla så vida inte balarna vägs framför våra ögon. Behöver inte alls bero på illvilja.

   Jag har rätt många förvaringskärl i plast (tunnor och en jättestor och en vanlig soptunna) så jag kan köpa rätt många hundra kilo helhavre vilket jag också gör för det mesta.

   Angående att köpa ”för mycket” hösilage är jag glad att jag gjorde det då jag oväntat och oönskat hade 3 hästar här förra våren. Min plan var att sälja Vicke snabbare än hur det blev och då gick det så klart massa extra foder.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>