Djur och ekonomiskt våld

Som ni vet arbetar jag på ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor (våld i nära relation).

Detta och att jag just nu följer ett par på Instagram där jag ”vet” att mannen inte är ”snäll” mot kvinnan får mig att fundera på det här med ”ekonomiskt våld”.

Många lekmän tänker bara på FYSISKT våld när man diskuterar våld men det finns flera andra typer också där psykiskt våld nog är vanligast.

Bortsett från psykiskt och fysiskt våld talar man tex även om ekonomiskt våld och detta kan gestalta sig på olika vis.

Ens partner kanske tar lån i ens namn utan ens vetskap och/ eller samtycke, partnern kanske tar ens lön, har full kontroll över ens bankkonto/ tillgångar osv.

En form av ekonomiskt våld kan också vara att partnern sett till att man är så beroende av hens inkomster att man inte kan klara sig utan dessa pengar.

Jag vet att det förekommer att kvinnor VILL lämna en relation men att de vet att de då måste sälja sin häst för de har inte själva råd att ha kvar den. Det behöver förvisso inte handla om våld i relationen för att man ska känna så.

Andra har x olika djur; hundar och katter som kostar en massa pengar som de inte heller kan försörja på egen hand och handlar det dessutom om våld i relationen kan rädslan för vad partnern kan utsätta djuren för få en att stanna fast man egentligen vill lämna.

Det bästa är så klart att aldrig skaffa fler djur än man själv kan försörja men det är lätt att vara efterklok efter att man varit ”kär och galen” och ibland också övertalats att skaffa x djur.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Önskar att samhället kunde komma ikapp lite kring synen på misshandlande män. Så ofta får de milda straff ”för de tappade kontrollen” men det är ju precis tvärtom. De vet precis vad de gör när de inrättar sina privata skräckvälden.

  Svara
  • Birgitta

   Ja en del våld är så beräknande och utbrett att ”i stridens hetta” är så långt ifrån sanningen man kan komma.

   Svara
 2. Madeleine

  Min mamma var ju utsatt för just detta, min styvpappa jobbade utomlands och när jag och mina syskon var små tvingades hon till att vara hemmafru pga detta. Efter all psykisk och ekonomisk misshandel föll hon tyvärr djupt ner i missbruk och kunde inte ta sig loss av den anledningen också. Hon behövde ju hans pengar för att underhålla sitt missbruk.
  Hon valde tyvärr att avsluta sitt liv för några år sedan utan att någonsin bli fri från honom. Det sjuka är att tänka att eftersom han aldrig gjorde något fysiskt så skulle han aldrig blivit dömd för något trots att han egentligen ska enligt mitt sätt att se på det är skyldig till hennes död.

  Svara
  • Birgitta

   Det är ett bra tips!

   En del våldsutsatta vågar inte lämna just pga sina djur eftersom många boenden inte tar emot husdjur. Och just djuren kan vara en enorm hållhake på partnern för den som utövar våld.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>