Onsdag- lite sex

Idag blev det ett pass i ridhuset och jag tränade på linjerna ur MSV B:1 framför allt.

Jag tycker att jag ”får till” det mesta bättre och bättre och mer begär jag inte.

Nu har jag så pass bra koll och kontroll över Frenchies galopp att jag kunde använda mig av en övning jag fick göra när jag tränade med Vicke för Birgitta Kjellin för en del år sedan:

Jag galopperade på en stor volt och växlade mellan 6 galoppsprång i samling och 6 skrittsteg; 6 galopp, 6 skritt, 6 galopp, 6 skritt osv.

Man kan så klart välja fler eller färre steg i galoppen och/ eller skritten- det är inte så lätt om man vill göra det bra.

Jag gör också ofta så att jag i förväg bestämmer att ”vid det märket i underlaget ska jag fatta galopp” eller ”jag ska göra ett galoppombyte exakt vid …” . På så vis tvingas jag att rida mer exakt och inte låta det gå x steg ”tills det känns bra”.

På bilden något jag alltid har i reserv hemma; extra boots.

Frenchie har boots på sig 24/7, något jag fortsatt med sedan ”Vickes tid”. Jag tar i princip bara av dom vid tävling faktiskt och jag inbillar mig att det kan hjälpa att förhindra tappskor, delvis i alla fall.

Idag tog jag fram ett par jag köpte på Bengts nyligen och nästa gång jag är på Gekås får det bli ytterligare några par.

6 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Jag ”visste” att frågan skulle komma och så här är det:

   För +15 år sedan hade jag och en stallkamrat våra hästar i ett annat stall över sommaren och där vägrade stallägaren att ta av och på stallkamratens hästs boots så den fick ha dom på sig 24/7. Jag tyckte synd om hästen utan någon annan anledning än att jag INBILLADE mig att ”detta kan inte vara bra”. Hästen hade inga som helst problem med bootsen.

   Fast forward till Vickes problem med hovarna ganska snart efter att jag hade köpt honom. Long story short ville hovslagaren att han skulle ha boots på sig för att inte trampa av sig skorna på de på den tiden ganska trasiga hovarna.

   Vicke hade boots på sig 24/7 i säkert +6 år utan problem och Frenchie har haft sina i över 1 år på samma vis.

   Så jag ser ingen anledning att ändra på detta och skulle GIVETVIS inte göra något som jag tror/ vet/ ser är negativt för Frenchie.

   Jag hoppas att jag inte jinxar något genom att skriva att Frenchie inte haft en skråma på sina karleder/ ben/ hovar av bootsen.

   Svara
   • Minstral

    Jag tror säkert inte det skadar men jag tror heller inte det är särskilt bekvämt/behagligt. Tänker att det är mycket som inte skadar som ändå inte så behagligt. Tex grimma på 24/7 behöver ju inte skada men är heller inte särskilt behagligt.

    Svara
    • Birgitta

     Jag förstår dig i sak men håller inte med i jämförelsen.

     En grimma väger en del, har metallspännen och enligt MIG är risken för skav MKT större.

     De boots jag köper väger ”ingenting”.

     Om man skulle resonera som du skulle man inte kunna ha täcke på hästar 24/7 med undantag för den timmen man rider typ och många hästar är ju täckta på detta viset typ halva året eller mer.

     Svara
 1. Anna

  Min häst har också boots 24/7 de flesta dagarna. Tar ju såklart av och borstar ordentligt under varje dag. Kan inte få hjälp att ta på vid utsläpp. Det är en bra försäkring för att i möjligaste mån undvika tappskor.

  Svara
  • Birgitta

   Jag åberopar som alltid den individuella bedömningen och att man får titta på vad som fungerar samt väga fördelar mot nackdelar.

   Hade jag varit duktig på att sätta på tappskor skulle jag inte använda boots öht.

   Men nu är jag i stället totalt okunnig och vill inte i onödan varken besvära min hovslagare eller riskera att hästen måste stå utan sko i x dagar om han inte genast kan hjälpa mig.

   När jag köpte Frenchie skickade hans dåvarande ägare med benskydd runt om som hon tyckte han skulle ha i hagen.

   Jag använde dom i början men efter att han kommit till ro här hemma har jag inte använt dom mer.

   Ja, de skulle tveklöst skydda bättre än att inte ha några skydd men där bedömer jag att risken att stå med skydd i +10 timmar är större än nyttan.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>