Några tips mot skav

Jag vet inte hur det ser ut i era trakter vad gäller pälsfällning; kanske har era hästar fällt sedan länge, precis börjat eller står med all pälsen kvar?

Här fälls det liiiite och med ponnyn har jag att se fram emot flera månader med detta men så har han också en mammutpäls utan dess like.

Frenchie ska i princip bara fälla ”sadelplätten” och det håller han på med as we speak.

Jag har alltid tyckt att denna tiden precis innan sommarpälsen börjar växa gör hästarna så fula; ungefär som när den skarpa vårsolen gör att man ser all möjlig smuts hemma.

På hästarna ser man ganska ofta större eller mindre skav efter en lång vinter eller så ser de bara allmänt trista ut i hårremmen.

Som jag har berättat tidigare gjorde jag misstaget att klippa Frenchie för sent förra året så han har inte haft någon pälsutväxt alls därefter och det har tyvärr påverkat hans skinn/ lilla päls som blev kvar.

Pälsen vid skänklarna, bakom sadeln och lite på halsen är jättetunn på sina ställen och det var ju därför jag började rida med renskinnet.

Vad gäller skänkelläget köpte jag ett skav-stift som jag även tidigare använde på Vicke med gott resultat så det kan jag verkligen rekommendera. Stiftet kan dessutom användas i förebyggande syfte och även på tex mungipor så användningsområdet är brett. Jag köpte mitt i en ridsportaffär men de säljs även på tex apotek och så klart på nätet!

Och snälla; kom inte dragande med argumentet att det är fel på ryttarens ridning/ skänklar/ sporrar eller whatever OM hästen får skav (har läst detta till leda på sociala medier) för dels vet jag flera mycket skickliga ryttare som ändå fått skav på sina hästar och dels så är hästar verkligen olika känsliga i huden/ pälsen. 

Själv rider jag tex alltid utan sporrar, även på tävling men däremot kan olika material på skor/ stövlar/ byxor osv göra märken på känsliga hästar.

Till nästa höst och vinter ska jag agera mer proaktivt och börja med både renskinn och stift INNAN eventuella päls-skav börjar skymta och så klart också klippa i bättre tid.

9 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Nej det får man inte….det är därför jag gör det 🙂 !

      Förlåt…kunde inte låta bli 🙂 !

      Det mogna svaret är att ja, numera får man det och det tycker jag verkligen är bra ut ett hästvälfärdsperspektiv.

      Varför riskera att göra ett sporrsår på skavd hud när man inte behöver liksom?

      Förr, när det var tvång med sporrar vet jag en del som filade ner sporrarna så att det bara återstod typ några millimeter av dom bara för att kunna visa ATT de hade sporrar. Detta känns mer förnuftigt.

      Svara
      • Minstral

        Förstår ditt svar på en dum fråga. Frågan skulle mer varit, när slutade de med sporrtvånget.

        Svara
        • Birgitta

          Jag vågar inte svara på det och var ärligt talat inte själv 100 % säker på att man nu inte behöver ha dom när jag skulle rida utan för första gången (i februari i år).

          Men jag tycker verkligen att det är jättebra, både för hästar i allmänhet och min egen just nu i synnerhet. När hans tunna päls övergår till sommarpäls kommer jag kanske att använda mina bebis-sporrar på tävling igen.

          Svara
    • Eva C

      Undrar om skavstiftet fungerar på en dvärgschnauzersvans? Raffes högst ståndaktiga svans har fått skav av vintertäcket. Huden är fin men pälsen skabbig och tunn.

      Svara
  1. Frida

    Med tanke på att en del hästar får skav av tyglarna på halsen bara så är det rätt självklart att hästar är olika känsliga, precis som vi egentligen. Bara jämför hud och hårrem på ett fullblod med en grov ponny, det är så klart skillnad. Så nej, det är inte enbart dålig ridning om hästen t ex får sporrskav. Speciellt så här års gäller det att hålla koll och jag rider gärna utan sporrar denna period.

    Svara
  2. Anna

    Usch ja vårsolen… Jag är förstås glad över våren men den där skarpa solen som gör att allt ser slitet och lortigt ut ger mig enorm ångest. Jag städar och städar… Dock är det åtminstone lite snällare ljus här, i Sverige är ljuset verkligen kallt på vårvintern.

    Däremot är det fuktiga vädret i Bretagne ingen hit för en ullig skogkatt har jag nu upptäckt, han får så många tovor så vi funderar på att lejonklippa honom (bara det att han är rätt mager under pälsen så skulle skämmas lite om grannarna tror att vi vanvårdar den stackaren, han är bara sådan men folk är så vana vid småfeta katter att en slank katt kan vara riktigt chockerande att se för en del).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>