Det kontantlösa samhället

Att fler och fler affärer har blivit kontantlösa är ett faktum och att man kan eller t.o.m. MÅSTE betala med kort eller swish på olika ställen likaså.

Jag har själv väldigt sällan kontanter på mig eller i hemmet och föredrar tveklöst ovanstående betalningsalternativ.

Men nu har vi trots allt fortfarande kontanter i samhället även om jag personligen börjar undra hur länge till när t.o.m. en del privatpersoner vägrar att befatta sig med dessa!

Läser en annons på Marketplace där en person vill sälja några enkla blomkrukor för 20 kronor styck och skriver:

Betalning med Swish  

Kontanter i betalning, i tex kuvert undanbedes. Vänligen men bestämt. Respektera det. Tack!

Själv undrar jag mest vad ”i tex kuvert” har med saken att göra!?!?

Sedan ska jag erkänna att även om jag föredrar swish och absolut inte skulle neka någon att betala mig med kontanter så har mitt eget motstånd mot sedlar och mynt numera nyligen fått mig att själv avstå från en liten affär.

En person ville sälja en grej för 80 kronor men ville bara HA kontanter (hen saknade swish) och för mig blev det för omständligt att gå och ta ut pengar, växla dessa och sedan betala när det var en grej jag både kunde ha och mista.

Avslutningsvis undrar jag hur mycket att vissa bara vill göra affärer med kontanter har att göra med att det är en generationsfråga (hej pappa….) och hur mycket det beror på att cash inte kan kontrolleras/ spåras av banker och skattemyndigheten?!?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>