Allt tyngre lektionsryttare

Efter att ha läst detta inlägg och blivit beklämd funderade jag på om jag skulle ”våga” skriva något om det på bloggen.

För så fort man bara andas viktdiskussioner/ fetma och allt som har med detta att göra så finns risken att det blir ett jäkla rabalder och att man som skribent (jag) anklagas för att vara en mobbare, för att skuldbelägga överviktiga och mycket mer därtill.

”Man” får inte ha åsikter om människors (över)vikt utan att få en massa hat riktat mot sig men jag tar ändå risken och skriver vad JAG tycker:

Att ridskolor nu letar hästar som tål att bära mer vikt tycker jag är bedrövligt men förståeligt om man annars tappar så pass många kunder att man måste slå igen verksamheten.

Tyvärr är det hästarna som får betala priset och det är DET som stör mig, inte om människor vill väga whatever.

Ja, jag är fullt medveten om att det finns många ”tunga” ryttare som rider tusen gånger bättre än vad jag själv någonsin kommer att göra men detta är inte personer som lär sig att rida på en ridskola.

Handen på hjärtat; hur många av oss med egna hästar skulle själva vilja låna ut våra djur så att en överviktig, ridmässigt oerfaren person kunde få ta sig en ridtur?

Det går inte heller att jämföra med om jag som överviktig rider på min egen häst 4-6 timmar i veckan med en lektionshäst som säkerligen går minst dubbelt så många pass och med många olika ryttare som alla har sitt sätt att rida på.

Ridskolehästar är redan ”utsatta” på andra vis än en häst ägd av en privatperson eftersom de rids fler timmar och av många olika ryttare så att dessutom addera x ”för tunga”, obalanserade ryttare i denna mix kan omöjligt främja hästarna- det är min bestämda åsikt.

Och ja, även ”benrangel” kan rida obalanserat så det argumentet kan ni bespara mig- det jag diskuterar här är hur övervikt + obalans + oerfarenhet i sadeln påverkar en häst och den uträkningen ger ett minus för hästars välfärd GENERELLT enligt mig.

Det är inte en mänsklig rättighet att rida oavsett vikt. Punkt.

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    Tänker helt olika kring barn och vuxna här. Bra att överviktiga barn kan rida på lämplig ponny är min tanke! Barnen är i händerna på sina föräldrar och de kan ha alla möjliga psykiska och fysiska besvär som självklart kan lindras i kontakt med de fantastiska hästarna, och med fördelarna av själva ridningen. Ett problem kan vara att få plats i ”ponnysadel” – har jag noterat på vår ridskola. En helt annan sak med vuxna. Bra om det finns rejäla hästar där med men som du skriver är det ingen rättighet att rida.

    Svara
    • Birgitta

      Jag bryr mig bara om VIKTEN i KILO; ej ålder på människan.

      Allting är ju relativt.

      Man kan vara 14 år och väga över 100 kilo även om det så klart är ovanligt.

      Jag började själv rida när jag var just 14 så alla ”barn” är ju inte 7-8 som man kanske oftast tänker.

      Just det där med sadlarna är en viktig aspekt; läste någon kommentar om att en del överviktigas rumpor kommer långt utanför sadeln och det måste givetvis påverka hästens rygg också. Och alla ridskolor har inte råd att köpa hur stora sadlar som helst att alternera mellan heller.

      Svara
  2. Annelie Magnuson

    Jo, men det finns ju överviktiga eller tunga BARN (fler och fler för varje år) som då behöver lite mer rejäl ponny. Men det tänker jag också är lättare – många ponnyraser är ju kraftiga och klarar säkert mer belastning för sin storlek jämfört med de flesta stora hästar som finns på ridskolor. Även en 14-åring är osjälvständig, har ingen erfarenhet och små möjligheter att göra egna livsval. Tror också att de flesta ridskolor har en absolut viktgräns – t ex 90 kg. Fler ligger i det övre spannet nu, och då behövs fler hästar av den typen. Alltså tror inte att det är så vanligt att man som ryttare eller blivande ryttare väger 100 kg, utan att medelvikten gått upp så att fler väger mer. Problemet kanske är att hästarna blir ädlare och ädlare, och vi blir tyngre och tyngre?

    Svara
    • Birgitta

      Tror absolut att det är så som du skriver i din sista mening.

      Sedan hoppas jag att ridskolorna själva har tillräckliga kunskaper om lämpliga raser för tyngre ryttare- jag har det inte och uppenbarligen inte många andra heller.

      Att vuxna karlar med benen släpandes i marken rider islandshästar förklaras många gånger med att de är ”viktbärande” men ÄR de det eller var/ är det vad som finns lätt att tillgå på Island?

      Är en nordsvensk eller en ardenner viktbärande och inte minst viktigt LÄMPLIG för att rida dressyr på mestadels i ridhus? You tell me, jag saknar tillräckliga kunskaper.

      Vi hade en nordsvensk på ridskolan för tusen år sedan och det var då inte lätt att ”omfamna” honom med skänklarna….

      Svara
  3. Jenny Hamberg

    En bra idé skulle ju kunna vara att nöja sig med att tala om *vikten* och utelämna ord som övervikt och fetma. För när allt kommer omkring finns det gott om vältränade karlar som väger lika mycket som jag (som är överviktig). För hästens del är det ju fullständigt oväsentligt om kilona är fett eller muskler.

    Svara
      • Annelie Magnuson

        Det du skriver om ålder är ju rätt – men jag menar mer att det ska vara rätt höjd på hästen. Alltså en tung 10-åring kan förvisso ett halvblod klara av, men 10-åringen som är 1.35 lång behöver ju rida en b-c-ponny för att klara av ridningen. Så häst efter vikt och längd kanske! 🙂

        Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Min ena syster rider på ridskola. De är noga med vikten. Det finns bara två lugna hästar för ovana som hon kan rida på.

    Svara
  5. Anna-Karin Eng

    Nja. Är vikten bara muskler tyder det troligtvis på en tränad person med bra kroppskontroll.
    Jag själv är bara fläsk, i mitt livs oform och inte alls balanserad. Så en vältränad i min viktklass är säkert trevligare att ha på ryggen än vad jag är.

    Svara
    • Jenny Hamberg

      kroppskontroll och balans på hästryggen har väl ändå vääääldigt lite med stora muskler att göra… Jag kan absolut inte se att en lång, muskulös man på 90 kg är lättare för en häst att bära en en tjock kvinna på 90 kg. Givet att de har samma ridvana.

      Att tjocka människor är svaga/otränade är en myt. Det går alldeles utmärkt att vara stark och tjock samtidigt.

      Svara
      • Anna-Karin Eng

        En person med mer muskler är TROLIGTVIS mer vältränad, man som kvinna.
        Jag använde mig själv som exempel för att inte trampa någon på tårna. Jag är överviktig, har tappat mycket muskulatur och har usel kroppskontroll. Därför anser jag mig vara mycket olämpligare som ryttare än en person (oavsett kön) i samma vikt som är mer vältränad än vad jag är.

        Jag skriver inget om att kroppsfett skulle göra dig till en sämre ryttare utan att man måste ta hänsyn till fler aspekter. En liten mycket obalanserad ryttare kan ju göra mer skada än en tyngre välbalanserad och följsam.

        Svara
  6. Marika Stoppert

    Jag tycker att ”vikten är jätteviktig” & tycker det är väldigt bra att diskussionen hålls vid liv. Det är inte en mänsklig rättighet att få rida & har man blivit så stor att det får negativa konsekvenser för hästen så bör man avstå ridning.
    Jag har två stora halvblod men har gått upp mycket i vikt & där jag tagit ett aktivt beslut av avstå ridning tills jag nått en vikt som hästen klarar. Jag får göra annat med mina hästar såsom att promenera, tömköra, trickträna & löshoppa.
    Sen finns det förstås flera faktorer som spelar roll såsom storlek på häst, om hästen är välmusklad & i gång, ryttarens egna balans etc & allt är som vanligt inte svart eller vitt.
    För mig är det en morot i sammanhanget att minska min vikt så att jag åter kan rida utan att det medför negativa konsekvenser för min häst ❤️

    Svara
  7. Malin

    Man kan ju prata om vikt på ett respektfullt sätt men problemet är att din avsky för tjocka människor alltid lyser igenom när du ska ”diskutera” saken.
    Och att du har en bild av att alla tjocka automatiskt är dåliga ryttare och dåliga människor.

    Svara
    • Birgitta

      Den tolkningen får verkligen stå för dig.

      För övrigt vet jag hur många ryttare som helst som väger mer än vad jag gör och som rider mycket bättre. Sedan vad du menar med ”dåliga människor” har jag ingen aning om och vill inte diskutera heller.

      Svara
    • Minstral

      Fast här får jag hålla med Malin. Genom åren har ditt förakt för överviktiga lyst igenom. Har inte enbart handlat om att rida utan din oförståelse för hur människor kan bli överviktiga. Exempel genom åren har varit allt ifrån att det är dåligt att skylla på graviditetskilon till hur lätt det är att hålla vikten om man väger sig varje dag. För att inte förglömma hur du menar att överviktiga inte kommer ner i sadeln och kan inverka.
      Naturligtvis ska man inte plåga sin häst, man får anpassa ridningen helt enkelt. Men tror trots allt att de flesta ryttare och ridskolor har bra koll. Det är såklart ett problem med övervikt i samhället överlag, men att då ta ifrån en aktivitet är ju trist. Är väl ett bra initiativ av ridskolor att köpa in fler viktbärande hästar och dessutom prata om hälsa och vikt. Blir säkert en sporre för många överviktiga ryttare att vilja orka mer och kunna rida olika typer av hästar.

      Svara
      • Birgitta

        Först måste jag säga att jag blir lite fascinerad av att någon som har sådan koll på mina åsikter genom ÅREN (”Malin”) bara kommenterar när det ska ges kritik (lätt att kolla ip-adressen) men skitsamma 🙂 .

        Angående dina exempel så om man ska tala i GENERELLA termer så tycker jag fortfarande så som du skriver ja.

        Att säga att man har graviditetskilon efter flera ÅR tycker jag är tramsigt.

        Om man väger sig varje dag (men hur många GÖR det???) är det lättare att hålla koll på sin vikt, ja.

        Ju kraftigare man är över mage och lår desto svårare är det att komma ner i sadeln, mängden ”kött” som ska fördelas på samma yta blir ju större?

        Och nej, jag har ingen ”oförståelse” för hur människor generellt blir överviktiga; det är GENERELLT enkel matematik med diverse undantag som handlar om hälsa och mediciner som kan ge övervikt.

        Men en majoritet äter mer än de förbrukar och det är inget jag har kommit på precis.

        Inlägget handlar om att fler viktbärande hästar måste köpas in för att tillgodose de allt tyngre ryttarna och jag ser absolut svårigheter med detta, ffa eftersom aveln, tycka vad man vill om DET , GENERELLT och i Sverige går åt motsatt håll. Hästarna blir allt mer ädla och faktiskt även ponnys.

        Åk och kolla på de ponnys som tävlar idag! De ser ut som små kopior av ädla halvblod och de där rultiga fjordingarna man tex kunde se när jag var ungdom är nästan helt borta….

        Så jag undrar a) var dessa viktbärande djur ska hittas (utomlands med tveksam uppfödning, hästhandlare bla bla bla) och b) vilka hästar som egentligen ÄR BÅDE viktbärande och lämpliga på en ridskola för att lära folk att både rida dressyr och hoppa ????

        Svara
        • Minstral

          Vem ”Malin” är har jag ingen aning om, men håller med dig om att det är tråkigt att bara titta in då och då och ge ris. Jag ger både ris och ros iaf.
          Du varken kan eller ska uttala dig om hur kroppen och ämnesomsättningen kan förändras efter en graviditet – för du har ingen aning helt enkelt. Det har ingen förrän de väl är där.
          Om väga sig varje dag hade varit en mirakelkur du lanserat hade du varit miljonär. Viktuppgång är så mycket mer komplicerat. Det handlar om känslor, beroende och annat som du uppenbarligen inte förstår.
          Att rida handlar ju också om att h utrustning som passar. Vet många överviktiga som rider superbra.
          Sen är du ju själv inte smal precis, utan strax lagom över medel.

          Svara
  8. Helena Hille Jardelid

    Sen går många hästar runt med 50-150kg övervikt… Borde påverka mer än 10 kg hit eller dit på ryttaren.
    Likaså om hästen är takig och omusklad eller inte bär sig väl naturligt.

    Tycker inte man borde behöva vågar, som anställd på en ridskola så tycker jag att borde kunna titta på vem som vill rida, inte bara hur den ser ut med längd och vikt utan också hur den rider, och sen avdela en lämplig häst till respektive person. En absolut högsta viktgräns kan man ju ha, och lita på att folk respekterar den.

    Jättebra att man tar upp sadlar också, man får ha en helhetsbild. Liksom utevistelse i hagar med bra underlag. Tror det är lätt att ”hugga” på vikten eftersom det är lätt att mäta och allmänt ok att skamma överviktiga i vårt samhälle. Men man kanske också får ta en helhetssyn på hur hästarna har det även om det är jobbigare, är det ingen rättighet att rida om man är tjock så är det kanske ingen rättighet att rida om man inte kan ordna bra förutsättningar i övrigt för hästarna heller?

    Många skriver om ryttare som ”skumpar runt”, då är mitt förslag att man tränar mer i skritt tills balansen finns där, eller iaf inte långa stunder i trav.

    Finns mycket roligt tekniskt och utmanande som man kan göra i skritt. Hade också sparat på hästarna.

    Svara
    • Annelie Magnuson

      Jättebra skrivet! Just det där med att överviktiga hästar släpar på den vikten 24 timmar per dygn, men ryttarens tyngd desto kortare tid. Bra skrivet om det andra också!!

      Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt i att många hästars övervikt är ett stort problem. Vet inte hur vanligt det är bland just ridskolehästar men ridskolor om några borde inse att det finns massor av pengar (om inte hälsa osv) att spara på att inte överutfodra +20 hästar dagligen. Gör ju rätt mycket mer på sig i plånboken än om det gäller en häst.

      Det här mer skritten är också en jätteklok input med den reservationen från mig att jag undrar hur många ridskolebarn idag som hade ”nöjt sig” med att skritta? Jag har ingen aning.

      Numera hör jag bara en del från ridskolevärlden (tex att många inte vill delta i teori utan bara vill rida) men vet inte hur mycket som bara är snack.

      Och det är så svårt det där med när man har betalande elever tänker jag för en hel del är väldigt känsligt.

      Tex någon som absolut inte har den minsta fallenhet för hoppning men tvunget vill hoppa och kraschar in i hinder efter hinder eller får ”alla” hästar att vägra eller rycker dom i munnen/ dunsar i sadeln över hinderna osv. Hur snällt är det mot hästarna men hur får man en sådan person/ barn att inse om det inte blir bättre?

      Svara
  9. Anna

    Det handlar ju inte om att lite knubbiga inte skall få rida utan om att otränade och ovana ryttare med kraftig övervikt (20-30 kg eller mer) helt enkelt är grymt att utsätta hästen för.

    Jag som själv känner mig lite tung med tio kg övervikt håller nu på och bantar för att jag märker hur mycket sämre ryttare man blir med ”dödkött”, jag förstår inte hur man kan få för sig att ens tänka tanken att sätta sig på en häst om man har en rejäl övervikt och rumpan och låren inte får plats i sadeln. Finns ju andra aktiviteter man kan ägna sig åt med hästen som tömkörning, trickträning, promenader… Ridskolorna kanske borde bli bättre på att erbjuda sådana aktiviteter?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>