Favorit i repris; värsta orden?

Detta ämne har vi haft uppe för något/ några år sedan och nej, jag har inte ändrat åsikt sedan dess 🙂 !

Ordet som fortfarande ger mig störst rysningar i hästsammanhang är ”snokrem”….fråga mig inte varför men så är det.

Som god två kommer ”att RAKA hästen”. Det heter klippmaskin och inte rakmaskin/ rakapparat så varför skulle man då raka hästen?

Dessa två är värst men ska jag ge tredjepriset till något ord får det bli häst-FINKA. Hästtransport, hästsläp men fan inget fängelse!

Har ni några hat-ord 🙂 ?

34 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Nog samma som du, kommer inte på fler. Det värsta av de tre är ändå raka, det är ju bara ett ord använt fel. Rakar gör man ju med rakblad/maskin ända in till huden. Att inte folk kan fatta att det sitter saxskär på en klippmaskin.

    Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag tycker att hovens bakre del som heter ballar är hög tid att döpa om.

    Svara
      • Karolina Cappelli Lindholm

        Tycker de är konstigt.
        Men använder inte de själv, säger typ vit fläck eller vit nos.

        Svara
        • Minstral

          Snopp används ju för att det är så det heter. Heter även ballar. Har man svåra problem med andra associationer är det nog dags att söka hjälp.

          Svara
          • Birgitta

            Jag tror att det handlar om att man inte vill använda dom orden när man pratar med ”icke-hästfolk” eftersom man alltid måste förklara och lyssna på deras fnittrande osv.

          • Minstral

            Men varför skulle man öht prata om ballar och snopp på häst med icke-hästfolk?

          • Birgitta

            De kanske kommenterar ens hästs utseende typ ”vilken rolig fläck din häst har på mulen” eller något åt det hållet. Så klart inte världens vanligaste samtalsämne 🙂 men jag har haft en häst med snopp 🙂 . Och ursöt och uppstallad på ridskola så ganska vanligt att jag blev approachad av tex föräldrar till barn som red.

  3. Charlotte

    Jag ryser när en del människor (oftast män) lite rutinmässigt säger ”jäveln” om hästar. Ofta när de besöker veterinärkliniken. Det är oftast travmänniskor men det kan absolut komma från människor inom ridsporten också. Jag vet att de inte menar något illa egentligen men jag ryser ändå.

    Svara
    • Birgitta

      Usch, det hör jag tack och lov aldrig!

      Mer än ”hästdjäveln” om en häst varit dum. Men inte bara sådär random.

      Svara
    • Minstral

      Vad besöker du för ställen? Aldrig hört, varesig inom trav eller ridhästvärlden.

      Svara
  4. Marie Ultege

    Jag säger snokrem, men använder inte sådan. Klipper min häst. Rakar gör möjligtvis veterinären. Säger släp eller transport, inte finka.

    Svara
  5. Anna

    Kan nog inte komma på några, däremot håller jag på att lära mig hästord på franska nu vilket ibland är väldigt förvirrande. Hästens färger till exempel, det vi kallar bork eller gulbrun kallar de isabell, det vi kallar isabell kallar de palomino, svettfux kallar de ”bränd fux” och flugskimlar kallar de ”truité” efter ordet truit för laxöring. Det har verkligen fått mig att inse hur otroligt många hästrelaterade termer det finns.

    Svara
  6. Ingela

    Tänk att du precis gör ett inlägg om fula ord 🙂
    Igår när jag mockade boxar funderade jag på att min mamma alltid sa ”gödsla” (hon var uppvuxen på gård med kor, litet jordbruk med mjölkkor, i trakten av Löberöd.) Så vi använde alltid ordet gödsla när det var dags att mocka rent oavsett om det var kor, hästar eller kaninburar. Inflyttade på gård i norra Skåne då. Jag träffade då annat barn i bygden, de hade också kor men använde ordet ”måga” (såklart ett bonnigare uttryck för mocka). Jag började använda det ibland, ”Åsa kan inte komma förrän hon mågat hos hästen” och min mamma tyckte det var ert förfärligt ord. Då, för drygt 40 år sedan reflekterade jag inte så mycket över det. Men nu tänker jag också att det är ett otroligt gräsligt ord. Numera växlar jag mellan att säga gödsla eller mocka när det är dags. Med pappa används alltid ordet gödslat. ”Tack för att du gödslat boxarna idag”. (Även om de flesta skulle tänka att man spridit ut någon slags gödsel eller gödning när man säger så.) – Mamma lever inte längre så någon närmre diskussion om måga och gödsla kan jag inte ha, men som sagt att just igår gick tankarna kring just detta ord.

    Svara
    • Birgitta

      Jag säger mocka. Att gödsla är för mig att tillföra gödning (i odlingar).

      På temat bajs tycker jag det låter trist och äckligt när odlare säger att de vill köpa ”hästskit”. Det heter GÖDSEL vill jag skrika/ skriva till dom *asg*!

      Svara
  7. Ingela

    Och!! Även om det är ett helt korrekt uttryck nuförtiden… så tycker jag ”fri fekal vätska” är väldigt … fult uttryck

    Svara
  8. Smurfan

    Undviker orden ballar och snopp, gillar dem inte och det blir bara sååå fel om det är en icke-hästmänniska i närheten… (Kommer ni ihåg sportjournalisternas reaktion när RGB fick bryta stor hopptävling pga av att hans häst fick ett balltramp?)

    Håller annars med om dina hatord, Birgitta, men det finns några värre som får MIG att må illa:

    Svettfux (Alltså, detta får mig tänka på sjöblöt, svettig häst, blä!)

    Flugskimmel (Får mig tänka på vit häst översållad av flugor, blä!)

    Och folk (oftast icke hästintresserade killar) som använder ordet KUSE får mig se rött. Känns nervärderande på något sätt, kanske för att det ordet alltid användes i retfulla sammanhang under min uppväxt.

    Svara
    • Birgitta

      Hi hi…intressant.

      Använder aldrig orden svettfux, flugskimmel eller krake. Säger bara fux och skimmel. Om jag är sur/ arg säger jag ibland ”kräk”.

      Svara
    • Minstral

      Jag tycker svettfux är fint, mörkt röd och glänsande som en våt häst. Flugskimmel beskriver just det, en ful häst som övertäckt med flugor.

      Svara
      • Smurfan

        FÄRGEN svettfux är jättefin, det är ordet svett som inte ger så trevliga associationer! Och det är väl därför man har gått över till att använda ordet mörkfux i stället…

        Svara
    • Anna

      En del skåningar säger ju ballarna om typ skinkorna, jag minns när jag pluggade i Lund och en kille i klassen sade ”jag har träningsvärk i ballarna”, åh nej tänkte jag, han är pervers, men han menade ju rumpan.

      Svara
  9. Frida

    Hmm alltså inom hästvärlden har jag inga ord som jag hatar men i mitt jobb har jag fått lära mig ord som jag ibland önskar att jag aldrig behövt höra. Slemsäck och vargata är två sådana ord som ger mig riktiga äckelkänslor. Eller när läkaren dikterar att patienten söker för pilionidalcysta. Ordet i sig är inte så farligt men vet man vad det är så ryser man. Eller när gynekologen dikterar ”kesoliknande flytningar”, vill aldrig äta keso mer. Nej, hästvärldens balle och snopp är helt ok för mig jämfört med alla äckliga ord och beskrivningar i sjukvården….

    Svara
    • Minstral

      Eller hudkostym, får mig alltid att tänka på ”när lammen tystnar”.

      Svara
        • Frida

          Hudkostym syftar man på hela huden. Pilionidalcysta uppstår i rumpvecket, oftast är det en inflammerad igentäppt hårsäck och det är ofta män som drabbas. Det är svårläkt och blir ofta inflammerade och gör väldigt ont. Googla inte efter bilder är mitt råd…

          Svara
          • Birgitta

            Så klart var jag tvungen att googla bara för att du skrev så men det fanns till min stora besvikelse inga vettiga bilder alls *ASG*!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>