Onsdag- ur trädan

Idag har Frenchie och jag varit och tränat för Nina som även red min lilla häst en stund.

Vi är fortsatt nöjda med detta upplägg (att hon rider 15-20 minuter en gång i veckan), sedan får vi se hur länge vi kör så.

När jag kom hem var jag lite energifylld av träningen och insåg dessutom att min utebana, i alla fall som den står just nu, är fullt ridbar så jag plockade fram en kär gammal vän: pinnaharven.

Banan har ju legat i ”träda” sedan i oktober (?) men ser fin ut och det är hög tid att den används. Förra året red jag och min vän Ida på den flera veckor tidigare men jag erkänner att jag inte är den som vill rida ute när det har varit så kallt som det har varit och därtill väldigt blött långa perioder.

Jag ser ingen anledning att paddla runt i lervälling och frysa på köpet när jag har bebis-ridhuset men nu hoppas jag att det blir premiär på utebanan snarast.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    En fråga som jag säkert ställt förut – varför harvar du så djupt? Vi sladdar alltid bara, vill ju inte luckra upp underlaget. Är väl väldigt omodernt att harva/djupharva ridbanor?

    Svara
    • Birgitta

      Ja, du har frågat förut och jag tänker faktiskt på dig ibland när jag harvar vad du tycker djupt och där jag önskade att jag kunde harva ännu djupare.

      Jag VILL ”luckra upp” underlaget för att det inte ska packa sig för hårt.

      Dessutom är det exakt så man gör på Granelundshallen vars gamla underlag jag fick.

      De la in nytt underlag med hjälp av Micke Nord, samma som det jag fick (en variant av Mack Hippo) och de harvar dagligen och djupharvar x gånger per månad.

      Nu används deras ridhus myyyycket mer än mitt med mitt underlag är å andra sidan gammalt =slitet (annars hade jag inte fått det gratis).

      Varför jag tänker på dig är för att jag undrar hur ditt underlag ser ut och känns att rida på eftersom ni bara planar.

      Jag vet att du har skrivit att ni fått anvisningar att sköta det så men här vill jag inte göra så av ovan skäl.

      Jag är så tacksam att jag fick denna möjlighet eftersom jag aldrig hade haft råd att lägga in nytt underlag själv (fick prisuppgift på långt över 100.000) och detta är ju inte ens mitt ridhus.

      Svara
      • Minstral

        Mitt bottenlager ska inte röras. Det finns risk för det om man harvar. Topplagret ska även det ligga där det ligger och inte rotas i. Att harva i topplagret är ju bara dumt. Att harva i bottenlagret är katastrof. Allt detta från Sydsten och även Micke faktiskt indirekt via min tränare. Har man en väl anlagd ridbana behöver den inte luckras upp, den behöver vattnas, packas och sladdas. Det är bottenlagret som ger stabilitet och svikt.

        Svara
        • Birgitta

          Som sagt; jag gör EXAKT som man gjort och gör på Granelundshallen i måååånga år och deras underlag är super enligt mig. Mitt eget är nästan lika bra men givetvis mer slitet.

          Att man inte ska röra bottenlagret instämmer jag helt i men dit når inte en sliten pinnaharv.

          Svara
      • Minstral

        Måste ju även påpeka att det spelar in hur man sladdar. Jag har lagt mycket pengar på underlag och skulle aldrig få för mig att köra bara fram och tillbaka. Sladdar alltid i cirklar som sig bör.

        Svara
        • Birgitta

          Ja, jag kör också i cirklar, eller halvcirklar rättare sagt; exakt som man gör på Granelundshallen.

          Min man kör ibland ”runt runt” men det är så sällan så jag låter honom hållas 🙂 . Jag rättar ändå till det nästa gång 🙂 !

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>