Fråga från en läsare om storlek och vikt

För fet och för stor för Frenchie 🙂 !?!?

Igår fick jag ett mail från en person som jag har träffat hur många gånger som helst över en herrans massa år.

Innehållet i mailet chockade mig faktiskt och som jag skrev till personen hoppas jag verkligen att hen har haft en extrem otur och råkat träffa mycket korkade människor utan omdöme.

Hur stor häst ska man ha?

Jag har vid åtskilliga tillfällen fått kommentarer om att jag är för stor för mina hästar. De är SWB på 168-170 cm och själv är jag ca 170 och väger 60 eller strax därunder. Egentligen gillar jag lite mindre hästar men det törs jag ju inte ge mig på längre. Jag funderar istället över hur stor häst jag måste ha (över 180???), eller om jag borde gå över till typ kallblod eller liknande?

Sist jag red för tränare blev det mkt fokus kring min mage (!) att den skulle dras in och att jag var för stor (jag kunde inte ”dra in” magen och tränaren blev sur på mig). Även när jag letade sadel senast så sa mer än en sadelutprovare till mig att jag var STOR och att det blev svårt för att jag behövde minst 18 tum medan hästen var lite kort och inte hade plats. 

Under en period när livet var lite jobbigt på många sätt gick jag upp i vikt (vägde som mest 75 kg), men detta var några år sedan, efter detta är jag extremt noga med vad och hur mkt jag äter mm, väger mig i stort sett dagligen för att hålla koll. 

Det kan ju låta larvigt men dessa åsikter påverkar mig mycket, jag vill helst inte rida så ngn ser det, och inte ut och tävla (så att ngn ser den feta tanten skumpa runt på de stackars hästarna). 

Jag VET att man inte ska bry sig, men dressyren är ju en bedömningssport och domarna betraktar ju och bedömer det de ser, så även tränare.

Som jag skrev i ett inlägg nyligen anser jag inte att det är en mänsklig rättighet att rida om man väger ”mycket” men om man som varande runt 170 cm och med en vikt på runt 60 kilo räknas som stor och får kommentarer om vikten i hästsammanhang då har det verkligen gått på tok för långt!

Och att man skulle vara för stor för en häst runt 170 cm…hallå !?!

Då är det inte många som skulle få rida på min lilla plutt på 166,5 cm och jag kanske borde överväga att sälja honom för egen del också 🙂 ?

Som sagt sorgligt och mycket märkligt!

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    1,70 och 60 kg är väldigt lätt!! Låter faktiskt som de som har påpekat ”stor vikt” har varit avundsjuka och känt sig tvungna att trycka ner någon som har deras idealvikt.. Jag hade omedelbart tagit bort dessa personer ur mitt liv och letat reda på sunda människor utan behovet att få avreagera sina egna brister på andra!

    Svara
    • Birgitta

      I sak instämmer jag till 100%. Nu skrev läsaren att vikten hade påpekats av sadelutprovare och en tränare och då är man i en beroendeställning och kan inte alltid bryta omedelbart men i längden hade jag inte heller velat omge mig med så okunniga och elaka människor.

      Svara
      • Linda Ferne

        Jo man kan bryta omedelbart!! Att stå utan nån i en liten tid eller må dåligt varje gång du ”måste” träffa personen ? Dessutom kostar det en rejäl slant varje gång och vad får du som person ut av det? Bortkastade pengar som man kan spara istället och använda när man hittat vettiga människor..

        Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Herre gud! 60kg… det är en rätt smal person särskilt på 170cm.

    Svara
  3. Anna

    Men oj, 60 kg på 170 cm då har man ju ett BMI på drygt 20 bara, det närmar sig ju snarare den nedre gränsen för vad som räknas som normalvikt.

    Ibland kan man ju se tyngre/lättare ut än vad man är beroende på kroppens proportioner och så men jag har ändå svårt att se hur någon kan ha tyckt att denna personen skulle vara ”för stor”. Dessutom flera olika? Låter ju helt galet.

    Förstår att det är obekvämt i stunden när ett så kallat ”proffs” beter sig så illa men rekommenderar att ta med en pålitlig vän nästa gång, som moraliskt stöd. Och givetvis aldrig mer träna för just den tränaren.

    Svara
  4. Marie Ultege

    Det här är ju en smal person med lågt BMI. Min tanke är att tränaren uttryckt sig lite ”gammaldags”. Kanske skulle sagt ”vinkla om ditt bäcken” i stället. Med sadeln kan det ju vara så att även en smal person kan ha en större rumpa. Men att ryttaren skulle vara för tung för sin häst är ju ren ”bullshit”.

    Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Men de tåls att tillägga att tumstorlek på sadeln inte har med vikt eller tjocklek att göra!

    Svara
  6. Cia Wigström

    Detta är ju kränkande!
    Inga alls problem att vara 170 cm och väga 60 kg. Det är sunt.

    Jag är 175 och väger 67 kg.
    Jag har nu 2 hästar.
    Sålde just min ridtravare. Han är knappt 155 cm och ganska nätt. Honom har jag glatt ridit runt på i alla discipliner. Långa uteritter mm. Skickar med en bild när jag har lite semester kilon och rider min lille ridtravare.
    Hans medryttare ( innan han såldes) är 160 cm och väger ca 68 kg. Hon tränade distans med honom. Detta är inga problem.

    Beklagar att denna tjej råkat ut för så ( ursäkta) dumma människor.

    Jag personligen sätter hellre upp en ”tyngre” välbalanserad ryttare med fin hjälpgivning än en ” liten ettrig” som rider illa.

    En välpackad bra ryggsäck är lättare att bära än en ryggsäck som sitter illa och är ojämnt packad.

    Dumma kommentarer om fetma på normal byggda personer ( extra känsliga är unga personer) kan utveckla ätstörningar…. Och dålig självkänsla.

    Kramar från mig som rider allt ifrån d-ponnyer till stora hästar p 180 cm.

    Svara
  7. Lisa Ling

    Personen är i allra största lag normalviktig, med god marginal BMI-mässigt dessutom. Störtlöjligt att någon skulle kommentera hennes lämplighet för sin häst öht!

    För att få lite perspektiv gjorde jag en snabb BMI beräkning och kan konstatera att denna person skulle kunna väga 72kg och forfarande vara normalviktig!
    Hela diskussionen är befängd och, som Cia påpekar, kränkande!

    Svara
    • Anna Lind

      Dessutom är BMI ett uselt mått och öht inget man inom träningsvärlden använder sig av längre. En muskulös och vältränad person överskrider ofta 25 i BMI utan att vara ett skit överviktig. Såväl sadelutprovare som tränare verkar helt puckade och utan koll.

      Svara
  8. Anonym läsare

    Såg kommentarerna och vill tillägga att jag ju inte kunde ”gå ifrån” sadelutprovningarna, de var vid helt olika tillfällen så den ena visste inte vad den andra hade sagt. Ingen av dem sa att jag var tjock och vikt mm påtalades inte utan det de båda sa var att jag var stor och behövde en större sadel än vad som passade hästen. Vid det första tillfället det hände så frågade jag faktiskt ”menar du att jag är för stor för min häst” och då svarade hen typ ”nja, men du är ju inte direkt petit, så det kan bli svårt att hitta en sadel som passar både dig och din häst”
    Mina funderingar är egentligen precis som jag skrev, Hur stor häst ska man ha? För alla har vi ju ibland sett ekipage som är lite ”missmatchade”, och detta även på hög nivå, där man instinktivt tänker att det hade sett bättre ut med en mindre ryttare. Och jag kan absolut tycka att det ser supersnyggt ut med lilla Lotti Fry på stora Glamourdale, men frågan är om det är så ett dressyrekipage förväntas se ut idag ( i proportion ryttare/häst alltså).

    Svara
    • Birgitta

      Alltså …vi har ju träffats hur många ggr som helst IRL och du är bortsett från några centimeter längre än jag MER ”nätt” i kroppen än vad jag är och jag känner mig verkligen varken tung, tjock eller stor 🙂 !

      Svara
    • Anna

      Jag har alltid fått lära mig att hästen egentligen är lagom stor när den är 5-10cm lägre i mankhöjd än vad man själv är lång, en häst som är högre än vad man själv är lång är ju egentligen då för stor.

      Sadelutprovare är ju trots allt något som vilken charlatan som helst kan kalla sig, de kanske bara körde det klassiska försäljartricket att försöka ge dig ångest så du skulle köpa en dyrare sadel?

      Svara
  9. Maria Henriksson

    Det var det dummaste jag hört på länge, 60 kg och 170 cm ,det är ju en idealvikt.
    Som flera andra skriver, byt tränare.
    Rid på!

    Svara
  10. Anna Ozén

    Tumstorleken på sadeln har med lårbenets längd att göra inte med personens vikt. Det borde en sadelutprovare veta och kunna förklara på ett pedagogiskt sätt.

    Svara
    • Lisa Ling

      Exakt Anna! 18 tum behöver jag själv, 1.80 cm med lååånga ben, 67 kg. Tror inte någon skulle få för sig att påstå att jag är för stor för en häst på 1.70!

      Svara
    • Anna-Karin Eng

      Och med bäckenets storlek. Jag har inte så långa ben men behöver ändå en rymlig sadel.

      Svara
  11. Frida

    Hmm alltså vikthetsen har ju gått extremt långt för vissa. Fine att det finns gränser och att ”det inte är en mänsklig rättighet att få rida” osv men det måste ju ändå finnas rimlighet, man ska inte behöva vara anorektisk eller ha en ”idealkropp” enligt sjuka ätstörda värderingar för att få rida. Har sett flera annonser för t ex medryttare där man har maxvikt 60 kg. Vilken vuxen människa väger under 60 kg? Lite rim och reson måste ju finnas och så fruktansvärt känsliga är det få hästar som är!

    Svara
  12. Lotta

    Så sorgligt och tråkigt ❤️ kram till denna person som AbSOLUT inte ska tänka vikt i sitt sammanhang rid och ha kul

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>