Fredag- nytt, finare ogräs

I morse konstaterade jag nöjt att min hysteriska, omfattande, krävande och urtråkiga brännässle-bekämpning som pågått 3 vårar och somrar i rad nu gett önskvärt resultat.

Kolla på bilderna ovan!

Denna yta bestod när vi flyttade till Ryhus av meterhöga brännässlor i sådan mängd att man hade behövt en machete för att ta sig fram.

Med åren har höjden på nässlorna minskat drastiskt eftersom jag har varit framme och dragit upp dom så fort de börjat skymta ovan jord och eftersom jag dessutom dragit upp allt jag kunnat med rötterna verkar jag äntligen ha gått segrande ur kampen för nu växer det något annat, mycket vackrare ogräs (?) på samma plats.

Och visst ser det trevligare ut?

Detta ska jag låta vara för något måste ju växa där oavsett, i alla fall om jag inte vill ha bar jord vilket skulle se mycket konstigt och fult ut och förhoppningsvis tränger detta ogräs eller vad det nu är bort allt annat som vill dela ytan.

Och jag lovar att jag framgent inte ska tjata om de jäkla brännässlorna men det blir ju gärna så att man skriver om sådant som upptar mycket av ens liv/ tid och det har tyvärr detta ogräs gjort för min del ha ha ha!

Den som också men dock med glädje upptar stora delar av mitt liv, Frenchie har ridits av mig och Nina idag och nu går han och betar gräs i de iskalla vindarna.

Vårens temperaturer, framför allt på natten och tidiga morgnar har verkligen lämnat mycket att önska så vida man inte tycker om frost men jag som så gärna vill ha ut mina gurk och tomatplantor innan fönsterkarmarna bågnar är inte nöjd.

Edit: frågade på ett trädgårdsforum och flera påstår att ogräset heter jordreva.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva Dahlman

    Fråga någon som vet vad det är ? Så det inte är giftigt eller sprider sig ohämmat över gräsmattan.

    Svara
        • Birgitta

          Jag kan berätta att den gräsmattan som ligger närmast detta ogräs var översållad med hemska skräppor, när vi flyttade till Ryhus, själva gräset syntes knappt. Några klippningar senare var skräpporna helt borta, gräset fint och så har det förblivit. Trodde aldrig det skulle lösa sig så lätt….

          Svara
  2. Helena Tang

    Det finns en bra app som heter PlantNet, du kan ta bilder av olika delar av växten ifråga och sen talar den om vad det är för växt du har. Jag har använt den flera ggr

    Svara
  3. Maria Korpskog

    Jordreva är en underbar liten växt. Den är mycket aromatisk, man kan lägga växtdelar i olivolja eller rapsolja och på några veckor få en fantastisk olja att t ex använda till grillat. Jordreva smakar som en blandning mellan oregano och mynta och lär enligt örmedicin var ett botemedel mot tinnitus. Farlig är det iallafall inte – och blommorna är otroligt vackra och luktar gott.

    Svara
    • Birgitta

      Bra att veta även om ytan jag har det på aldrig beträds av hästar ens vid promenad. Men jag får hålla koll på spridningen.

      Svara
  4. Eva Dahlman

    Har tittat o tittat på dina växter och inser tyvärr att jag känner igen det ! Höll på att ta över en stor del av min gräsmatta o den enda rabatten jag har för 2 år sen . Då trodde jag var någon typ av klöver.
    Tydligen giftigt också- Molly ?!!

    Svara
    • Birgitta

      Detta växer många meter från någon gräsmatta och vi klipper dessutom gräset ofta.

      Men jag får så klart hålla koll.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>