Jäviga domare

Läste denna intressanta frågeställningar på Facebook igår:

Dömd av sin tränare- godkänt? 

I helgen har 2 bekanta (oberoende av varandra) tävlat och blivit dömda av sin tillika tränare (olika domare). Vill minnas att det förr fanns en regel enligt TR att man inte fick det pga jäv? Är den borttagen? Båda klasserna var kvalklasser. 

Och för vidare diskussion. Hur ser ni andra på sådant? 

Vem hålls ansvarig? Eleven som anmält sig dit ens tränare dömer? Eller Domaren som dömt sin elev?

Av svaren att döma tycker en del att det är svårt nog att hitta domare om man ska följa TR:

”6.4. Domare får inte döma i dressyrklass eller fälttävlans dres- syrprov där ryttare eller häst deltar som domaren under närmast föregående tre månader regelbundet instruerat eller ridit (gäller alla discipliner). Som regelbundenhet räknas minst en gång per vecka. Detta gäller även när elev dömer sin tränare.

Domare får inte vara ägare till deltagande häst/hästar eller vara närstående till deltagande ryttare. Se även TR I moment 182.”.

Någon bryr sig inte för hen ”tävlar mot sig själv” och en domare slingrar sig genom att hävda att ingen av hens över 40 elever tränar så ”ofta” (?) som en gång i veckan för personen.

Jag tänker så här:

Regeln finns ju i TR av en anledning och det är bara att följa den tänker jag. I mina ögon är det redan generöst att man kan träna för någon mer sällan än en gång i veckan.

Ridsporten är redan en ”alla känner alla”-värld och jag personligen skulle inte tävla om någon jag ens tränar en gång i månaden för dömer. Varför? För att undvika ”snack” helt enkelt och också själv slippa tvivla på om jag blev upp ELLER nerdömd pga ovan. Domare är bara människor och att tro att de alltid är 100% objektiva är bara löjligt- ingen kan styra sitt undermedvetna även om man skulle vilja det. 

Jag tycker att man ska sträva efter så rättvisa bedömningar som man bara kan få och att domare dömer elever är inte rätt väg att gå. Alla tävlar dessutom verkligen inte ”bara mot sig själv” och så dyrt som tävlandet är idag vill i alla fall jag inte bara åka iväg ”hur som helst” och tävla mot ekipage vars tränare sitter i domarbåset.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lotta Fransén

    Dressyr är vad det är, en bedömningssport o det är helt onödigt att ha regelverk om det inte efterföljs. Jag tycker personligen att det är domarens/tränarens ansvar att titta i startlistan att det finns några elever i startlistan. Förr har jag fått frågan av tränare om jag har tänkt att åka till vissa tävlingar, mest för att stämma av ifall de kan döma den helgen?

    Svara
    • Elisabet Martinsson

      Såklart att det är bra om domaren tittar i startlistan om någon av hens elever finns där. Men jag personligen tycker nog att ansvaret främst bör ligga hos eleven. Att se vem som ska döma den aktuella klassen innan jag anmäler mig. Skulle det blir domarbyte kort inpå start är det ju svårt att planera för. ‍

      Svara
      • Lotta Fransén

        Likaså om domaren hoppar in på kort varsel, vems ansvar är det då!

        Svara
          • Lotta Fransén

            Jag hävdar ändå att domare som agerar tränare med utbildning o fortbildning genom Svrf bär ansvaret

  2. Minstral

    Jag personligen tror att en tränare som dömer gör det mycket hårdare mot en elev. Jag har gått tömkörningskurs hos en domare och även tävlat när hon har dömt och känt lite ”jag vet att du kan bättre än så”. Så jag vill inte tävla för domare jag tränat för mer pga att det blir till nackdel för mig.

    Svara
    • Birgitta

      Den varianten förekommer också! En hästmänniska jag känner berättade något åt det hållet där en domare hade sagt rakt ut till personen att domaren ”höll igen” för att inte riskera att bli anklagad för favorisering.

      I Skåne är vi så lyckligt lottade att vi nästan kan välja och vraka bland tävlingar så JAG hade ganska lätt kunnat avstå från tävlingar där Nina dömde om hon hade varit domare men här har vi i stället ”dilemmat” (???) med att ”alla känner alla”.

      Men det finns ju inga regler för annat än om man TRÄNAR ett ekipage så man kan tex döma en stallkamrat som man rider tillsammans med dagligen eller sin bästa vän om man ska hårdra det.

      Svara
  3. Frida

    Jag tränar för en domare regelbundet och hon och hennes elever undviker att dömas av henne. Någon enstaka gång har det inte gått att undvika men det är verkligen undantag. Vet att många andra domare är betydligt mindre noga med det och skulle nog vilja påstå att jag sett en del exempel på när domare dömer till sin elevs fördel. Och regeln i sig är ju lätt att komma runt, bara att låta bli att träna ngn vecka liksom.

    Svara
    • Birgitta

      Är det ingen som lämnar in protest när/ om domaren dömer sin elev? Eller folk bryr sig inte/ vågar inte göra sig obekväma?

      Svara
      • Frida

        Har nog aldrig varit med om att det lämnats protest faktiskt. Jag undviker det som sagt och tror inte det hänt att min tränare behövt döma elev mer ett par gånger under alla år. Men har som sagt många exempel på när detta sker. Men tycker nog att om man väljer att träna för en domare så får man räkna med att välja bort tävling ibland för att inte tränaren ska döma, personligen känns det inte helt ok och det är inte lätt för en domare att vara objektiv när det är ens elev. Men hästvärlden är liten och lite ”jäv” är svårt att undvika, elever kan ju låta bli att döma men det är ju svårt att ge låga poäng även när det kollegors elever, grannen, den som köpte häst av en för x antal år sen, den med ”rätt namn” osv. De flesta lyckas nog döma hyffsat objektivt men vi har nog alla sett exempel på när det inte blir så objektivt bedömt. Det är ofrånkomligt och ger man sig in i leken…..

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>