Hältutredningar på nätet

Något jag är genuint nyfiken på är varför en del väljer att lägga ut film på där de longerar sin häst (gärna på ett uruselt underlag) och efterfrågar vilt främmande människors åsikter om ”på vilket ben hästen är halt” samtidigt som de tillägger att de ska ”kontakta veterinär”.

Vad spelar det för roll vad självutnämnda hältexperter på nätet anser om veterinär ändå ska konsulteras?

För ja, frågar man 100 personer på nätet så tycker 20 att hästen är halt på vänster fram, 10 på höger fram, 15 på vänster bak, 5 på höger bak, 10 tycker att hästen är halt på flera/ alla ben och resten ser ingen hälta.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Fia Pobog

  Prata inte om det… eller ”vilken sadel passar min häst” med en bild snett framifrån som inte säger ett skit. Stackars hästar.

  Svara
  • Birgitta

   Bra exempel!

   En del frågor kan tyckas fjantiga men är harmlösa; ”vilket schabrak passar till en fux” medan mycket annat inte går att ge vettiga råd kring utan att se aktuell häst IRL eller tex se en foderanalys när hull och foderfrågor efterfrågas.

   Man kan få de flesta hästar att se lagom, lite tjocka eller lite för tunna ut beroende på i vilken vinkel/ situation man tar bilden.

   Svara
 2. Elizabeth Torrisi

  Och till det ska en massa andra självutnämnda kunniga sälla sig. De arma djuren drar som vanligt nitlotten.

  Svara
 3. Smurfan

  Som jag har förstått det finns det två kategorier av djurägare som frågar på nätet:

  1: De som faktiskt HAR bokat veterinär, men hen kommer inte förrän imorgon/på måndag/nästa vecka, och nu är man så orolig att man vill ha något slags svar NU! (Har sett frågestarter på Bukefalos som är daterade klockan tre på natten…) Förhoppningsvis vill man bara stilla oron med spekulationer i stil med ”min häst hade också sån hälta och hon blev bra!” och inte ha läkarutlåtande av amatörer.

  2: Sen finns de de som vill ha ”läkarutlåtande” gratis och snabbt på nätet. Det märks när folk börjar fråga om TS har talat med veterinär/kontaktat sadelutprovare osv och svaret blir ”nä, det är så dyrt, tänkte höra här först…” Som tur är tycker jag att folk ofta säger till att experter ska åkallas och att det är djurplågeri att låta bli.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt!

   Jag har själv frågat många ggr, tex när Vicke fick anaplasmos men just hältor (att se vilket ben) är nästan omöjligt för en lekman utifrån en kass film och DET skulle ja inte lita en sekund på annat än om hästen hoppade på tre ben.

   Svara
 4. Frida

  Helt meningslöst att fråga på nätet, inte ens veterinärer är alltid helt överens om och på vilken ben en häst är halt på när de tittar. Det har gjorts undersökningar där veterinärer fått titta på samma film hästar och de var förvånande olika svar på vilket ben hästarna var halta på. Det krävs alltså mer än bara titta på en film, klarar inte veterinärer det till 100 % så kommer inte Svenssons på nätet klara det.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>