Två tips till tävlingsarrangörer

Jag har dålig koll på hur det ser ut i resten av Sverige men i Skåne fortsätter tappet av dressyrstartande på tävling på ett i alla fall för mig oroande vis.

En bidragande faktor om ni frågar MIG är att Skånes ridsportförbund godkänner propositioner där flera klubbar har nästan identiska tävlingar samma helg så i stället för att en klubb får tex 90 starter så får 3 klubbar vars 30 (något förenklat).

Och klubbarna får så klart göra som de vill; tycker de att det är lönt att ha en handfull startande per klass så är det ju upp till dom.

Men om man ändå vill försöka få fler starter och kanske ”sticka ut” lite har jag exempelvis 2 förslag som båda väcktes under min senaste start i lördags:

Till att börja med vill jag tipsa alla arrangörer om att försöka ha ”öppen bana” innan tävlingen. Även om jag vet att alla inte kan orda detta pga tex ridskoleverksamhet så BLIR det allt vanligare och verkar vara en riktig win-win eftersom klubben får in lättförtjänta pengar och ryttarna kan förbereda sina hästar bättre.

Om man vill anstränga sig kan man bygga upp staket, ställa fram blommor osv på den öppna banan men annars räcker det för vissa att man bara kan besöka klubben och rida lite på tävlingsbanan/ i ridhuset/ runt anläggningen.

Som klubb kan man sätta en deadline; tex att all ridning är förbjuden efter….säg fredag 18.00 då banorna prepareras och iordningställs men vad folk gör innan dess så länge de swishar x kronor för att nyttja anläggningen behöver man ju inte bry sig om precis.

Mitt andra tips är att försöka engagera en fotograf som är intresserad av att ta lite foton på de som tävlar.

Samma där; jag fattar att det inte lyckas alla gånger men OM det finns någon som är intresserad så kan det ge tävlingen mervärde.

Även om varenda människa numera kan ta hyfsade kort med sin telefon så åker inte alla på tävling med ett helt entourage och jag har tex i princip aldrig en bild och än mindre någon film från mina tävlingsritter eftersom jag alltid åker ensam.

Om man VET att det kommer att finnas någon med bra kamerautrustning på plats kan man ju be denna person att både filma och fota en- det skulle kunna gagna både ryttare, klubb och fotograf.

Ja, detta var bara två tips som kanske inte passar alla och det finns säkert många fler om man bara tänker till lite som arrangör.

Det viktiga är väl att det nerlagda arbetet inte överstiger värdet av tjänsten så att säga; funktionärerna har tex nog med jobb redan och är kanske inte så lätta att få att ställa upp?

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  På min tid spm tävlingsarrangör såg vi alltid till att inte anordna tävlingar samma helg som närstående klubbar. Vi kollade alltid av detta innan vi anmälde våra tävlingar… men det var då det och klubbarna var lätt räknade jämfört med idag då det finns massor med klubbar i Skåne som anordnar tävlingar och därmed också får ett fåtal starter i vissa klasser. Funderar också hur de får ihop detta ekonomiskt med all den apparat en tävling kräver.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har redan avanmält från 2 tävlingar i år när vi endast varit 2 anmälda. Trist men det är inte ”att tävla” för just mig.

   Svara
 2. LenaB

  Då jag suttit med och arrangerat dressyrtävlingar för min klubb i ganska många år så måste jag passa på att inflika; I många fall vill man inte ha mer än 40 starter på en dag eftersom det är vad en (1) domare max får döma/dag, och att få tag på en domare är inte alltid superlätt (tro mig jag har jagat domare;-). Så om det ser ut som en klubb har väldigt få starter om de tex har 35-40 så kanske det är precis vad de har planerat.
  Nu har vi ju lektionsverksamhet så att arrangera ”öppen bana” innan tävling har varit helt omöjligt, dels för att banorna är upptagna (ofta har vi inte haft tillgång till dem förrän strax innan tävlingarna startar, eller sent på kvällen före). Det kan också vara en ren säkerhetsrisk om det kommer ekipage till anläggningen som inte ”hör hemma” där, och kanske även lite klurigt hur man löser försäkringsfrågan , det kan också behövas personal för att det ska fungera rent praktiskt ngn behöver kanske styra upp parkering mm.
  När man planerar datum för sin tävling så checkar man ju alltid så att det inte krockar med annan (iaf någorlunda närliggande) klubb, men man lämnar ju oftast in sitt datumförslag ganska långt innan tävlingsdagen så de flesta gånger finns det ju inte datum inlagda för någon.

  Svara
  • Birgitta

   Jag förstår dina synpunkter utifrån att ni har en väldigt omfattande ridskoleverksamhet och annat som kräver extra säkerhetstänkande osv.

   Och som jag skrev så kan inte alla arrangörer applicera mina råd/ förslag på sin verksamhet.

   Men de som INTE har någon ridskoleverksamhet skulle många gånger kunna ordna antingen öppen bana eller ”bara” tillåta att man kom dit i träningssyfte.

   Om jag ska förklara närmare så står det på Dagstorportens rf:s hemsida att ekipage som ej är medlemmar får rida på deras banor för 200:-.

   Men det nämndes ingenstans i propositionen eller i ryttarmeddelandet vilket jag tycker var synd för många missade en bra möjlighet.

   Sydslätten har börjat med öppen bana, Stävie hade det innan i alla fall, Skabersjö har haft det länge, Lunds civila har det ibland och annars får man ändå låna deras ridhus mot avgift , bara för att nämna några Skåneklubbar.

   Stensäter har haft öppen bana trots ridskoleverksamhet.

   Gärds vet jag inte hur de gör men de har ingen ridskola och enorma ytor till sina utomhustävlingar, att träna på Ribersborgs banor skulle också vara lätt osv.

   Så det finns möjligheter bara man tänker till lite, i alla fall för en del klubbar.

   Svara
 3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Det förstår jag. Även om man tävlsr mot sig själv så vill man ju ändpck ha en viss konkurrens och någon form av måttstock på hur man står i jämförelse med andra på samma nivå.

  Svara
  • Birgitta

   Exakt min åsikt.

   Och om jag ”bara” mest vill tävla mot mig själv så finns det Pay and ride för oftast halva kostnaden där jag kan få en domares bedömning.

   Men ska jag betala licens för mig och häst, startavgift på uppemot 400:-, bensin x mil så vill jag möta mer än 1-2 andra ryttare.

   Jag förstår att inte alla resonerar likadant och en del kanske också ser det som en chans att vinna ett lätt förstapris men för mig har en sådan placering inte samma värde som om i alla fall 5 eller fler deltar.

   Svara
 4. Anna

  Det är nog ganska svårt att få funktionärer till en så ”tråkig” uppgift, det är redan svårt i många fall att få tag i funktionärer på själva tävlingsdagen. Men det är ju inte säkert att det behövs några funktionärer, beroende på hur anläggningen fungerar. Många ridhus kan man ju som du påpekar redan betala för att nyttja vid enstaka tillfällen.

  Svara
  • Birgitta

   Exakt! De gånger jag ridit på öppna banor har det antingen varit utan att funktionärer gjort ngt i förväg eller så har bara dressyrstaket satts upp x tid i förväg. Det är aldrig någon som har varit närvarande under själva tiden man fått rida.

   Svara
 5. Ann Hammarlund Holst

  Många har redan detta. Fast det kommuniceras först i ryttarmeddelandet. Och då är det inte så många som anmäler längre. Vi kommer också ha ovan på våra tävlingar, men det var inget vi skrev i proppen. Ska tänka på det till nästa år!

  Svara
  • Birgitta

   Ja om ni ändå har möjligheten så är det lättförtjänta pengar för klubben.

   Jag la ut en bild på instastory när jag var och lånade en anläggning sist och en bekant såg det och nappade hon också = mer pengar till den föreningen. Men hon hade ingen aning om att hon kunde göra så innan jag la ut bilden.

   Svara
   • Ann Hammarlund Holst

    Nej, vi kommer bara ha traditionell öppen bana, dvs nån angiven timme dagen innan. Och det kostar så klart inget extra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>