Utfyllnads-ööööööö

Härom dagen hörde jag en intervju där den intervjuade (en hockeyspelare) pratade ungefär så här:

”ja vi spelade…öööööö……ganska bra de första…..öööööö…….tjugo minuterna men sedan…..öööööö…tappade vi fokus lite och….ööööö…..motståndarna lyckades….öööööö…..få in ett mål…..”

Det var så det kröp i kroppen på mig och jag vet inte hur många gånger detta ”öööööööö” blandades in i meningarna.

Jag drog mig till minnes en lärare jag hade för många år sedan som hade dille på ett utfyllnadsord jag har förträngt (inte LIKSOM….) och jag kunde till slut inte koncentrera mig på vad han SA för jag satt bara och väntade på utfyllnadsordet 🙂 .

Hur som helst så började jag och Henrik diskutera att man i tex filmer/ intervjuer från säg….40 och 50-talet aldrig hörde detta ”öööööö” så frågan är när och varför detta startade?

Någon som vet eller har en teori?

Egen reflektion: ju fortare man pratar desto ”lättare” är det att infoga utfyllnadsord.

Pratar man långsamt använder man oftast inte utfyllnadsord. Prov-prata själv och se 🙂 !

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag har så många sådana irriterande ord som kommer ur mig utan att jag är riktigt medveten om det. Jag börjar väldigt ofta och helt i onödan meningar med ”alltså” till exempel. Det värsta är att jag har samma fula ovana att lägga till meninsgslösa fyllnadsord på både engelska och franska…

  Svara
  • Birgitta

   Handen på hjärtat så stör det mig ÄNNU mer när man använder utfyllnadsord på ett annat språk än sitt hemspråk, ffa om man pratar språket lite halvdåligt.

   Jag hade en klient som fyllde ut var och varannan mening med ”like” och hennes engelska var inte särskilt bra. Det lät helknäppt.

   Svara
 2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Herregud var för flera år sen i Mexico där vi var på en guidad tur till pyramiderna. Vår guide började varje mening med ” you know my frends” och avlutade varje mening med ”ok my frends”.
  Till slut hörde man inget annat än just detta och inväntade bara dessa ord och missade hela den intressanta historien om sol-och måne pyramiderna.
  Får rysningar än idag när jag hör de orden.

  Svara
  • Birgitta

   Ha ha ha…fattar precis…en av våra busschaufförer i Florida som hade en självpåtagen roll även som guide kallade alla i bussen för ”guys” i var och varannan mening.

   Svara
 3. Eva C

  Säger bara fotbollsspelaren Henrik Larsson. Ööööööö mellan alla ord. Iaf för några år sedan sen blev han helt plötsligt bättre! Kanske någon som påtalade det.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>