Allemansrätten = rätt till allt?

Att Sverige är ganska unikt som land med allemansrätten är verkligen härligt och bra på många vis men jag har den senaste tiden läst om flera exempel som gör mig extra glad att vi bor väldigt off med ytterst få besökare i krokarna.

Men jag inser ändå att jag får ha lite koll på framför allt mina hästar för vad sägs om dessa exempel för att illustrera vad man kan råka ut för:

 • Folk som vintertid går in i en hage full av hästar för att det finns en lämplig pulkabacke i hagen.
 • Personer som går in i en hage där det finns en lamahingst och ett lamasto.
 • Familj som ”lånat” en persons båt som de dragit ut en bit i sjön så att deras barn kunde hoppa och dyka från båten.
 • Personer som synts i en familjs trädgård där de lekt med familjens leksaker och två av familjens kycklingar hade kommit lösa.

Vad säger ni?

Själv säger jag att jag hade blivit mycket arg och även….fast jag ibland påstår att inget längre förvånar mig… förundrad!

Man kan väl inte tro att allemansrätten ger en rätt att använda andra personers tillhörigheter utan tillåtelse och hur man vågar gå in till vilt främmande djur som i värsta fall kan skada en (och eventuella barn) svårt är ännu konstigare?

Är en del människor så enormt egoistiska, världsfrånvända, okunniga eller vad tusan är det frågan om?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Om det är en sak som jag aldrig någonsin saknat i Frankrike så är det faktiskt allemansrätten, här finns hur mycket tillgänglig natur som helst och jag kan inte påstå att det någonsin stör mig att jag inte får lov att klampa igenom varenda kohage eller snårskog. Vi är ute i naturen i stort sett varenda helg, har aldrig någonsin känt mig begränsad. Det skulle väl möjligen vara för sådana som verkligen älskar att plocka svamp och bär men det är tillåtet på många ställen här också. Den enda konflikten jag hört talas om mellan markägare och allmänheten är söderut i Alperna och Pyrénéerna där de använder boskapsvaktande hundar som kan vara ganska läskiga att möta för vandrare/cyklister.

  Däremot finns ett starkt strandskydd här vilket är toppen för mig som är 25% knubbsäl haha.

  Svara
  • Birgitta

   Jag undrar hur många som bor i Sverige som egentligen har koll på exakt VAD allemansrätten innebär i praktiken? Jag påstår inte att jag är en expert men vissa saker tycker jag att sunda förnuftet säger inte är tillåtna. Som tex att låna andra människor saker utomhus utan att fråga om lov. Och oaktat rätt eller ej så skulle jag inte klampa omkring i närheten av folks trädgårdar eller gå igenom hagar där det går djur. Om inte annat för min egen säkerhet.

   Svara
   • Anna

    Att vistas i hagar där det går djur är ju tillåtet enligt allemansrätten och jag har läst om exempel där det går så långt att vissa ”fanatiker” hävdar sin rätt att vara i hagarna trots att djurägarna föreslår alternativ. Helt galet enligt mig, håller med dig om att det är sunt förnuft att inte gå in i en hage.

    Att gå in på någon annans tomt eller använda andras egendom är ju jättekonstigt att folk tror att man har rätt till… Jag har även hört talas om familjer som får sina trädgårdar invaderade av fågelskådare (!) när någon ovanlig fågel rapporterats på deras tomt.

    Svara
    • Birgitta

     Just att man får lov att gå in i hagar där det finns djur är rena vansinnet tycker jag.

     Många människor kan ju helt naturligt inte alls läsa hästar och kan både bli klämda/ trampade om en hel flock kommer farande eller råka ut för en riktigt sur häst som de kanske av okunnighet tror att de kan klappa. Ryyyyys!

     Svara
 2. Frida

  Är glad att jag bor på ett sådant ställe att de som bor omkring oftast själv har djur av något slag och inte anser det rimligt att t ex traska in i hästhage hur som helst. Också glad för att vi har mkt djurmänniskor som är markägare och inte håller på och tjafsar om att ryttare förstör marken (att de orsakar potthålen på grusvägarna tror ju många på men det stämmer ju inte) eller att det ligger lite hästskit på skogsstigarna. Det enda bekymret är bilister som ibland inte fattar att man behöver sakta ned när det kommer hästar men de allra flesta gör det och respekterar om man ber dom sakta ned. Men vet att i många områden där det kanske är lite mer tätbebyggt och fler stadsmänniskor som ”vill flytta ut på landet” att det är ett problem både med att de gör saker som inte är så lämpliga och att de surar över saker som hör till ute på vischan så som hästbajs, att kor råmar på nätterna eller bönderna väsnas med sina traktorer och att det luktar illa när de gödslar sina åkrar. Är väldigt glad att det inte är så i mina trakter….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>