Onödigaste köpet

Nyligen frågade Henrik mig vilket som var mitt mest onödiga köp och jag kunde ärligt talat inte svara honom så på rak arm för jag köper sällan och aldrig grejer som jag ångrar i efterhand.

Tvärtom kan jag ibland ha grejer i många många år och vara jättenöjd med dom. Några exempel; min klippmaskin som jag haft i snart 20 år, mitt släp, merparten av mina kläder och tja…mycket av det jag äger.

Men…idag kom jag faktiskt på en grej som i efterhand var otroligt onödig och där jag lät mig svepas med av grupptryck; studentmössan!

När har jag använt denna mer än den lilla stunden den dagen vi tog studenten? Aldrig någonsin och nu vet jag inte ens var mössan är, till 99% slängd!

Att jag ens kom att tänka på mössan är för att jag läste en diskussion på nätet om hur extremt dyra dessa mössor kan vara idag och vilken press det kan sätta på föräldrar med dålig ekonomi att skaffa dessa till ungdomar, som liksom jag, fallit för grupptrycket.

25 kommentarer Skriv kommentar

 1. Fia Pobog

  Sant. Såg precis igår att Amnestys loppis Byring och Bråte i Halmstad hade begagnade studentmössor och tänkte att det hade varit klokare att köpa en begagnad med tanke på antalet minuter man faktiskt använde den .

  Svara
 2. Anna

  Just runt studenten är det så otroligt mycket utgifter för kläder/mössor/baler osv och jag tycker (och tyckte redan som tonåring) att det var så otroligt överdrivet eftersom det inte är någon som helst prestation att ta studenten nuförtiden. I stort sett alla som bemödar sig med att dyka upp i skolan får ju sin examen. Men föräldrar är enkla byten för ingen vill väl att just deras barn skall vara den som inte ”har allt”.

  Svara
 3. Karolina Cappelli Lindholm

  Jag minns att mössan kostade par hundralappar. Jag gick i gymnasiet med väldigt mkt låginkomsttagar familjer osv o de var ingen som inte hade råd.
  Man använde mössan under hela våren på alla fester o event.
  Sen även åren efter när man gick på andras studentfiranden
  Den belv lite skruttig o sliten eftet alla vinglas man hållt upp o sjungit ”jag nu glaset druckit har”.

  Svara
  • Birgitta

   Att köpa och att ha råd är verkligen vitt skilda ting. Många föräldrar försakar MASSOR för att barnen ska få whatever, hur onödigt det än är.

   Svara
   • Karolina Cappelli Lindholm

    Då typ alla i min klass hade extrajobb eller tjänade pengar på sina UF företga, rökte, o handlade för liknande summor i kafeterian per vecka kan jag inte föreställa mig att de fanns problem då. Säger inte hur de är nu, bara min erfarenhet o de är de enda jag har
    Stor sam-ekonomiklass i sunkig förorts gymnasium.

    Svara
 4. Kicki Gustafson

  Jag var en av dem som vägrade studentmössa. Till mina föräldrars förtvivlan.

  Svara
 5. Frida

  Köpte billigast möjliga utan brodyr och krusiduller. Den blev illa åtgången så att säga. Och tur var väl det!

  Har inte ägnat mössan en tanke sedan dess. Stackarn ligger ihopknölad i en kartong och lär aldrig se dagens ljus igen haha.

  Blev uppriktigt sagt chockad (som i kvällstidningarnas rubriker) över vad en studentmössa kan kosta idag. På min tid och skola ska sägas, var det inget stigma över huvud taget om man hade en ”prisvärd” studentmössa.

  Svara
 6. Anna Lind

  Min användes flitigt på x antal studentskivor, gubbskivor, mottagningar mm under 1,5 månads tid och tas fram Såhär års när det är dags för studentmottagningar. Jag får skämmas varje gång för min gulfläckiga och med rödvinsringar täckta mössa medan min mans är vit som snö. Till ungarnas student får jag nog köpa en ny för att inte skämma ut mig för mycket. Mycket roliga texter på insidan från kompisar och lärare finns också kvar.

  Svara
 7. Anja K Phersson

  Aldrig använt den igen! Tur att jag inte betalade mkt, löjligt att ge flera tusen för en studentmössa. Hade varit väldigt annorlunda om studenten själv skulle betala.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt.

   Vad jag vänder mig emot är inte bara kostnaden utan att hela grejen med studentmössa känns verkligen märklig eftersom vem som helst som avslutar gymnasiet kan/ får lov att bära den, oaktat prestation.

   Man kan således gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg men ändå gå runt med en studentmössa och jag förstår liksom inte syftet?

   Kanske är detta en av de få svenska sakerna jag som född av invandrarföräldrar helt enkelt inte förstår och inte har något bakgrund till eller vad jag ska säga?

   Jag var ej heller en person som inför studenten festade, deltog i champagnefrukostar eller dylikt.

   Sägas ska att jag var en av de typ 5 bästa eleverna på mitt gymnasium sett till avgångsbetygen 🙂 .

   Svara
   • Frida

    Förr om åren fick man ju gå ut bakvägen om man inte klarade studentexamen. Godkända slutbetyg borde vara ett minimum kan tyckas.

    Otroligt märklig tradition liksom många andra svenska traditioner.
    Grupptryck spelar stor roll. Samtidigt finns det knasiga sedvänjor i många kulturer för all del.

    I vuxen ålder kan man välja som tur är. Idag avskyr jag aktiviteter i grupp, om det inte handlar om hästar och hundar märkligt nog! Finns nog en diagnos om man vill rota i det

    Svara
    • Birgitta

     Instämmer igen!

     Vissa traditioner/ ”gruppgrejer” ger mig rysningar!

     Som att sjunga snapsvisor….

     Underbart att kunna välja som vuxen och jag är glad att jag kan stå emot grupptryck och göra det som känns bra för mig.

     Är helt övertygad om att många människor tvingar sig själva till allt möjligt för att inte sticka ut eller för att whatever förväntas av dom och det är inte alls min grej.

     Är också glad att min man och jag är väldigt lika med detta och tycker/ gör/ väljer på samma vis.

     Svara
    • Birgitta

     Det var mest en sido- reflektion att jag tycker hela grejen med att fortsätta att kalla det att man ”tar studenten” enligt vad som avsågs med det ursprungliga begreppet är konstig/ fel eftersom man kan göra det OCH springa runt med sin mössa fast man har ej godkända betyg i x ämnen.

     Och då ville jag förklara att det inte var av den anledningen jag själv numera är negativ till ”möss-grejen” för jag hade all rätt enligt även det ursprungliga sättet att ta studenten att göra det. Så det är inte därför jag tycker som jag gör.

     Sedan är det alltid kul att att få skryta lite om gamla meriter *ASG* för gudarna ska veta att jag haft extremt liten nytta av att jag hade 5:or i alla ämnen utom gymnastik 🙂 !

     Jag hade lätt kommit in på socionomprogrammet ändå (intagning på 3,6 på den tiden och jag hade ju då 5,0) och ingen som någonsin brytt sig om eller kommenterat mina hårt ihopslitna betyg därefter ha ha ha!

     Och hoppas att de som känner mig fattar att ”skrytkommentaren” var mest ett skämt!

     Jag lever sällan och aldrig på gamla meriter och brukar varken poängtera tävlingsresultat jag gjorde för hundra år sedan eller lägga upp bilder på hur jag såg ut för 10 år sedan (båda ganska vanliga fenomen på sociala medier ha ha ha).

     Svara
 8. Minstral

  Men precis som jag nämnde ovan. Krav på min dotter för allt studentfirande var godkända betyg!

  Svara
 9. Carolina Cragnell

  Det är massor med finesser så som ledslinga, plånbok, fack, gravyr och dyligt och den används redan flitigt. Min dotter har designat den själv och blev då lite dyrare. Vi är såå glada och stolta över hennes gymnasieprestation. När den beställdes trodde hon att hon själv skulle betala. Alla lägger vi pengar på olika saker. En del hade tyckt det var tokigt att vi lägger 2000 kr på ett par järnskor var 6:e vecka.

  Svara
 10. Cia Wigström

  Min son köpte mössan…
  Men kostym och fin skor…. Köpte jag på Sellpy.
  Hur bra som helst, Väldigt prisvärt!
  Min egen mössa…. Den får jag nog leta efter… kanske i någon kartong i förrådet.
  Kunde vara kul att ha den när sonen tar studenten i nästa vecka.

  Svara
 11. Anna Lind

  Min spaning är att av dom som ”springer runt med sin mössa utan godkända ämnen” dvs utan godkänd gymnasieexamen idag går en avsevärt kärvare framtid till mötes, i alla fall i närtid än de som fick smyga ut bakvägen utan studentexamen och utan att få byta ut abiturientmössan mot studentmössan för 60-70 år sedan. De var ju inte så många som hade möjlighet att plugga upp till studentexamen dåförtiden så som samhället såg ut. Tackolov att det har ändrats. Och mösstraditionen har ju också förändrats rejält sedan dess med tanke på att man sätter på sig studentmössan kring valborg som man gjorde vid universiteten förr när det blev vår och varmt. Tack o lov att tiden ändrar och påverkar traditioner en del ändå. Annars hade vi fortfarande harvat runt med ”mogenhetsexamen” till o med.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>