Golf vs ridning

Henrik började spela golf för ca 3 år sedan och jag märkte snabbt att denna sport har mycket gemensamt med dressyr.

Till att börja med är det en sport där man nöter och nöter, finslipar detaljer och där det ibland handlar om millimeterprecision.

Det är också en materialsport där man kan lägga hur mycket pengar som helst på både viktig och mindre viktig utrustning och vad gäller kläder så är utbudet minst lika stort som det man hittar i ridsportbutikerna.

Det är verkligen inte bara klubba, bag och boll som gäller om nu någon trodde det utan det finns en miljon tillbehör och assessorer så som speciella golfklockor, paraplyer, handskar och jag vet inte allt.

Och precis som inom ridsporten ser jag hur olika parametrar samverkar och påverkar hur väl man kommer att lyckas som golfspelare.

Den ena ytterligheten är de som köper den enklaste och billigaste utrustningen, som spelar när det är fint väder och som packar ner utrustningen när hösten kommer för att ta fram den igen till våren.

Sedan har vi de som min man tex som köper utprovade klubbor, tar privatlektioner, försöker hålla igång året runt så gott det går, tränar lite hemma (i vårt ridhus tex).

Och om vi bara jämför dessa grupper rakt av så har den sistnämnda mycket, mycket större chans att slå den förstnämnda än tvärtom.

Men sen har vi även detta med talang, precis som i dressyren.

Det hjälper inte alltid att ha den finaste utrustningen om man är helt talanglös även om lektioner kan väga upp för mycket.

Jag har försökt att peppa Henrik att just ta lektioner och hålla igång spelet i varje fall lite året runt och detta tillsammans med att han verkar ha fallenhet för golf har gjort att det går riktigt bra för honom och han har t.o.m. börjat tävla.

Faktum är att det oftast går väldigt bra när han är ute på sina rundor och han har sänkt sitt handicap många gånger redan medan det kanske inte alltid har gått lika bra för de han spelat med.

Och även här har jag försökt att ge lite råd; dels att inte bli övermodig bara för att det just nu går väldigt bra för alla kan få dippar och det måste man vara beredd på och kunna ta och dessutom ha förståelse för hur de som det ofta går dåligt för kan känna.

Alla har inte förmågan att alltid vara den där goda kamraten som i alla lägen är översvallande glad åt andras framgångar när man själv misslyckas gång på gång. Så klart spelar man själv inte bättre för att man missunnar andra framgång men man får som den ”framgångsrike” kanske ha lite förståelse för den som inte är lika bra.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Min bror började också spela golf för ett par år sedan och verkar nu helt ”hooked”, han åker på golfresor och jag vet inte allt. Jag brukar fråga honom när miljonerna skall börja rulla in haha.

  Svara
 2. Lotta Fransén

  Tidsmässigt jämförbart men kostnadsmässigt är ridsporten dyrast. Jag som har varit på båda sidor ser tjusning i båda och likheter. Precis som i all sport, ju mer man tränar ju mer tur har man.

  Svara
 3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Been there. Done that
  Jo golfprylar ÄR dyra☺️
  Glömmer aldrig första gången i en golfaffär☺️
  Vi skulle köpa en golfvagn till Göran i 60-årspresent…fanns allt från8-40000 (som en sadel ungefär) och golfhandskar, kläder m. m. Var som att komma in i en fashionaffär
  Blev rätt tyst efter detta med tanken på vad våra prylar kostar.
  Glöm inte lilla handuken som ska sköta om alla klubbor och muffarna som ska skydda de stackars klubbhuvuden
  Första vinsten var en låda bröd o massor med kakpr☺️. När han sen sänkte sitt handikapp rejält var ddt nästan bud på sportintervju
  Lät han hållas, förstod ju att han var lika stolt som vi var när det gick bra och jo golfresor blev det. Men när gan började tala om boende i Portugal på åldernshöst när allt jag ville var byta huset mot en gård…. nja då drog jag öronen åt mig… men visst både tidsmässigt o ekonomiskt kan båda sporterna värderas lika men viktigast är ju att var och en får syssla med det man tycker är roligt och kan glädjas åt varandras aktiviteter.

  Svara
 4. Lotta Fransén

  Inköp är en sak o driften är en annan Utslaget så är min erfarenhet att ridsporten är dyrast men djur ger något alldeles extra tillbaka

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>