Måndag- dubbelt upp

I morse var det äntligen dags för det bokade veterinärbesöket!

Frenchie såg inte halt ut när jag sprang med honom på löpargången men vid longering syntes en hälta i höger varv, precis som jag har tyckt hela tiden.

Veterinären menade att det såg ut som om Frenchie var halt på vänster fram men när den kotan bedövades såg hon i stället en hälta på höger fram, dvs han är halt på båda fram- en dubbelsidig kotledsinflammation.

Varför denna uppstått kan man bara spekulera i; när jag pratade med Nina om det så menade hon att den framvikt Frenchie går i stundtals och som vi aktivt försöker träna bort kan räcka.

Hästar är ju som vi människor olika och därmed olika känsliga för allt möjligt.

Vi känner väl alla hästägare som rider över stock och sten och vars häst aldrig blir halt och sedan finns det de som gång efter annan får exakt samma skador på x hästar.

Jag har faktiskt aldrig haft en häst med just dubbelsidig kotledsinflammation men däremot flera andra typer av skador så jag tillhör varken den första eller andra kategorin enligt ovan och jag kan inte mer än göra så gott jag kan för att detta inte ska upprepas= rida ännu bättre och ännu mer genomtänkt.

Nu ska Frenchie skrittas från och med onsdag och två veckor därefter och sedan är det dags för återbesök.

Jätte, jättetråkigt så klart men jag försöker hitta något positivt med detta och det skulle i så fall vara att jag ändå hade planerat en vetcheck i sommar då detta hade visat sig så det var ju ”lika bra” att det kom nu när det är varmt och dammigt på utebanan. Och tur att jag inte bestämde mig för någon form av ”aktiv vila” precis innan jag upptäckte hältan för om jag bara hade ridit ut i skogen i 14 dagar hade jag aldrig upptäckt någon hältan men högst troligt förvärrat den.

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Så trist men tur att du är uppmärksam och upptäckte tidigt. Håller tummarna för god och snabb bättring.

  Svara
  • Birgitta

   Tack!

   Jag kan inte låta bli att undra hur många hästar som går med större eller mindre hältor under x tid och hur många gånger jag själv inte upptäckt en hälta förrän efter x tid?

   Svara
 2. Eva Dahlman

  Tror ändå Du såg det väldigt tidigt- dessutom med tanke på att det var ’dubbelt’ då är det ännu svårare. Det löser sig- Knappast något Du framkallat så noggrann som Du är.
  Egentligen tror jag att många hästar är lite ’småhalta’ men det upptäcks inte eftersom ryttaren inte märker det.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt! Och att dessutom ha en tränare som rider i vart fall 15-20 minuter varje vecka gör att jag känner mig ännu mer ”noga” för även om jag mot förmodan inte skulle ha märkt något själv så hade HON gjort det, det kan jag garantera!

   Svara
   • Eva Dahlman

    Fina Frenchie har haft tur som kom till Dig och blir så välhanterad inklusive träning för Nina. Det är inte möjgtvis så att det är väldigt hårt och stumt i hagar och ute nu när det är så torrt ? Minns knappt när det regnade mer än 10 minuter sist.

    Svara
 3. Karolina Cappelli Lindholm

  De är en häst, de går sönder.
  Så de var ju super att du kände de så tidigt, så fick han hjälp att bli frisk.

  Svara
  • Birgitta

   Tyvärr är det så och antalet gånger hästar kan bli skadade och sjuka är oändligt oavsett vad man gör ibland….

   Svara
 4. Karolina Cappelli Lindholm

  Exakt! Så gräm inte dig, de blir skit hur man än gör!
  Han lever ett bra hästliv.

  Svara
  • Birgitta

   Tack för dina uppmuntrande ord.

   Är för övrigt sååå glad att jag har min kloka tränare att bolla med och få massa mental support av. Det betyder massor.

   Svara
 5. Marie Ultege

  Dubbelsidiga hältor är svåra att upptäcka. Vilken tur att du åkte och kollade. Håller tummarna för snar bättring.

  Svara
  • Birgitta

   Jo men om man ser en hälta och den inte går över på 10 dagar hoppas jag att ALLA åker och kollar och inte bara låter det vara?

   Svara
 6. Marie Ultege

  Det hoppas jag också att man kollar upp. Lurigt bara att upptäcka när det är dubbelsidigt. Min förre var inte ett dyft halt. Jag red för erfaren tränare. Kände ändå att ngt var fel, att det var onödigt ”svårt”. Böjprov visade inget. Ville ändå kolla ordentligt på klinik. Syntes endast skador på ultraljud och röntgen. Dubbelsidig hovledsinflammation plus andra grundläggande problem i hoven. Hästen blev tyvärr sämre trots behandling och rehab. Det slutade inte väl tyvärr.

  Svara
  • Birgitta

   I vårt fall känns det inte som den klassiska dubbelsidiga kotledsinflammationen, i alla fall så som den ofta beskrivs på nätet; en ovilja hos hästen att prestera som vanligt (ffa i hoppning) och diffusa besvär.

   Frenchie har tvärtom gått fullständigt ”som vanligt” fram till dagen då jag upptäckte hältan som dessutom inte kändes alls diffus för mig utan syntes hela tiden. Annars har jag varit med om hältor där tex hästen gått x meter till synes obehindrat och sedan har det kommit ett ”hak” och sedan har hästen gått vidare ohalt igen i x meter osv.

   Det är också svårt att veta hur olika hästar reagerar vid smärta/ hältor om man inte har varit med om det hos aktuell häst tidigare. En del hästar ”piper” för minsta lilla, så som Vicke gjorde om det var något med hans hovar eftersom han är så känslig i sulorna medan andra hästar tycks ha en rejäl smärttröskel.

   Jag kan bara spekulera vad gäller Frenchie men eftersom han har ett stråk av istadighet i sig rent generellt även om det sällan kommer fram så skulle jag GISSA att han skulle plocka fram detta vid smärta? Och han har tvärtom gått bättre än någonsin både hemma, på träning, vid uteritter och på tävling.

   Svara
 7. Minstral

  Trist men ändå bra prognos, kotledsinflammationer brukar läka ut bra och rel snabbt.

  Svara
  • Birgitta

   Hoppas du har rätt och ffa att det inte återkommer som tyvärr fallet kan vara.

   Jag måste bli ännu försiktigare.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>