Torsdag- hjälp eller missunnsamhet?

Idag kom min fina vän Elisabet och red med mig i skogen! Jättekul med sällskapet och trevligt att umgås med människor som ger positiv energi.

Sitter och läser att någon nu säljer hö för 10 kronor kilot och priser som dessa kan bli en tråkigt verklighet för vissa i år.

Här en annan sak man bör se upp med; foderstölder!

Själv förvarar jag allt foder inomhus; dels av ovan anledning, dels för att det ser prydligare ut och risken att vilda djur skadar balarna minimeras.

Det positiva i artikeln är i alla fall att det finns de som vill försöka hjälpa om de kan.

För jag läser också om tex en arrendator som hellre kör ner allt sitt gräs till hösten än att han låter någon ta vara på det gratis/ mot en mindre peng trots de tuffa tiderna i år.

Man undrar ju hur mycket som är en ren princip där personen hellre slänger något än låter någon annat ha glädje av det för arrendatorn skulle ju själv TJÄNA på att låta någon ”göra vid” hans mark helt gratis.

Då slipper arrendatorn allt jobb för egen del och har samtidigt hjälpt någon ”i nöd”.

Jag går ju själv och tar gräs på fältet bakom vårt hus som kommer att köras ner (putsas) någon gång i sommar om det då ens kommer att finnas något kvar att ta.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Smurfan

  Nu vet inte jag hur just den arrendatorn du skriver om har det på sin mark, men jag vet i alla fall hur vi har brukat våran mark i många år: Genom gröngödsling!

  Alltså man häller varken ut dynga eller konstgödsel, utan finhackar grödan med en betesputs. (Gräsklippare i jätteformat!) Klippet blir supergödning och har ökat våran hö-volym med upp till tre gånger! Förra året blev det av diverse anledningar inte putsat (=gödslat) och det märks på ett negativt sätt i år.

  Med det sagt, arrendatorn kanske ÄR ogin. Eller också vårdar han bara grödan inför kommande år…

  Svara
  • Birgitta

   Fullt berättigad kommentar/ frågeställning.

   I detta specifika fallet handlar det om en yta som ej använts på x år och gammal (till åren) arrendator som inte har intresse att odla ngt.

   Vad gäller fältet vid vårt hus är det samma sak där vad gäller ”användning”- ej odlat något där på minst 3 år och inga planer på det heller. Marken är, om jag ska gissa, för det mesta för sank så maskiner sjunker ner/ fastnar. Dock ej i år he he….

   Svara
 2. Frida

  När det är kris så kommer både människors värsta och bästa sidor fram. 2018 var det både fantastiska människor som försökte hjälpa till på alla möjliga sätt och människor som passade på att sko sig eller som stal foder osv. Nu hoppas jag fortfarande på att det inte blir ett nytt 2018, idag har det kommit rejält med regn här och väderleksrapporten spår mer regn inom de närmaste. Så är ännu hoppfull, det är torrt men inte i närheten av 2018 torrt.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i allt!

   Och ”i nöden prövas vännen” stämmer absolut; det har jag själv märkt med årets foderletande.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>