Gratis gräs

Ett av de mest diskuterade ämnena bland hästfolk just nu torde vara risken för höbrist pga torkan.

Vad gäller bete kan jag säga att jag utan tvekan hade behövt stödfodra mina hästar om de gick ute 24/7 och så har det sett ut i flera veckor tyvärr.

Jag räddas av att ponnyn har en, för en ensam häst gigantisk hage, att han får hö i boxen samt att han bör hållas slimmad och Frenchie räddas av liknande parametrar och det faktum att han dessutom får 2 kilo kraftfoder.

Som jag har nämnt tidigare är ett tips att hugga gräs till sin häst om man kan och ja, jag fattar att alla varken har tillgång till eget gräs på detta viset eller har tid/ ork att lägga på dylika projekt.

Men om man har möjligheterna så kommer här tre tips på användbara redskap om man inte ska göra som jag faktiskt har gjort i perioder; klippt gräs med en sax 🙂 !

Det billigaste alternativet är att köpa en lie och där hade jag börjat med att leta begagnade diton på Marketplace eller hos bönder.

Jag köpte min lie av en bonde för….en hundring om jag minns rätt…

Orkar man inte med den fysiska ansträngningen och att slipa lien med jämna mellanrum kan man köpa en sådan här ”slåtter-grej”.

Vi köpte ett multiverktyg på Jula när vi flyttade till Ryhus där man kunde byta ut en större trimmer mot en häcksax eller denna handslåtter. Den kostade då runt 2000 kronor har jag för mig.

Ska man komma ännu smidigare undan men till en avsevärt högre kostnad kan man köpa en mindre slåtterbalk som denna.

Nya kostar de rätt många tusen men även här kan man hitta begagnade om man letar!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>