Helgar ändamålen alltid medlen?

Minns ni mitt inlägg om hästvälfärd i förra veckan där jag undrade om hästsport ens kommer att finnas om x år?

På samma tema läser jag nu att ”man” för att göra ett tv-program i dansk tv låtit en person arbeta under cover hos Andreas Helgstrand och filma saker hen sett i hans stall.

Jag gör ingen värdering gällande hans hästhållning/ ridning (har för lite kunskap om båda delarna) men undrar om ändamålen alltid helgar medlen?

Ska man som företagare vara rädd att någon jobbar hos en i syfte att därefter misskreditera en på detta viset?

Och skulle man vilja arbeta för någon där man riskerar att få arbetskamrater som främst är där för att spionera?

För mig känns det lite som en film eller något ur en bok….

Här är länken!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Med tanke på vad som faktiskt föregår på hemmaplan hos ryttare ser jag inga problem med detta. Bevis efter bevis på hur de beter sig på tävlingar med tusentals åskådare och sedan Frias!!!! av en totalmesig ledning med fingrarna nerkörda i pengaburken… Detta pågår år ut och år in .. Dax att faktiskt ta det där med hästvälfärd till bakgården oxå.

    Svara
  2. Marie Ultege

    Jag hade inte heller velat ha in en spion, som filmat i mitt klassrum. Jag tycker att Helgstrands förslag om att få ta del av materialet innan intervju är helt rimligt.

    Svara
  3. Elizabeth Torrisi

    Kameraövervakning är ju bra o välfärden är ju bra men jag funderar på om jag skulle smygfilma i stall där oerfarna har sina hästar. Hästar som inte får mat 5-6 gånger om dagen. Som är ute 12 timmar utan mat o vatten i leriga hagar. Som har felanpassad utrustning och som rids i fel form och belastas felaktigt? Tyvärr fler hästar som far illa bland oerfarna än hos erfarna.

    Svara
  4. Karolina Cappelli Lindholm

    Kommer ur en sån företags kultur inom bygg och ingenjör.

    Svara
  5. Birgitta

    Nu talar jag bara i allmänna ordalag / av erfarenhet och jag menar att mycket kan tas ur sitt sammanhang och ge en väldigt osann bild av en person/ händelse. Mycket kan misstolkas om man inte har hela bilden framför sig eller om man väljer att se det man vill se. Det ser jag bara på min egen blogg ibland där enstaka personer kan fråga/ påstå/ anklaga mig för de mest märkliga saker. Medvetet för att vara elaka eller av okunskap.

    Förhoppningsvis visar den danska filmen verkligheten så som den ÄR och inte ihopklippt sensationsmaterial.

    Sedan är tex våld aldrig berättigat och går inte att påstå att det är fejkat.

    Svara
  6. Frida

    Knepigt! Förstår att de måste kännas oerhört obehagligt med spioner i stallet. Samtidigt välkomnar jag alla insatser som främjar djurs väl och ve, inom lagens ramar såklart.

    I Helgstrands fall är de ju sedan tidigare väldokumenterat, där behövs inga dolda kameror sett till alla skandaler genom åren. Tveksam arbetsmiljö, svindleri och bedrövlig ridning. Men så länge folk shoppar hästar där rullar det väl på som vanligt oaktat granskningar. Vem skulle inte vilja ha en Springbank, Revolution eller Jovian?! Hästarna ÄR ju helt otroliga, det kan ingen ta ifrån honom…

    Svara
  7. Anna

    Wallraffande är ju en väldigt effektiv journalistisk teknik, det är väl klart att ingen direkt VILL att någon skall spionera på dem men jag tror knappast att dansk media skulle lägga de ganska så betydande resurserna om de inte hade starka misstankar om att det pågick tveksamheter. Det behöver ju inte heller vara någon som specifikt är där för att ”spionera”, visselblåsare har ett starkt lagligt skydd i många länder och om det försiggår oegentligheter på ens arbetsplats så skall man nog aldrig känna sig särskilt trygg med att ingen dokumenterar detta med avsikt att offentliggöra.

    Svara
  8. Anna

    Tillägg: nu läste jag hans uttalande och den här biten är ju ganska talande

    ”Everyone who has to do with riding horses knows that horses are big and strong, and that it often requires aids. We also use that here at our place.”

    Så han vet att de gör saker som kommer att se illa ut.

    Svara
  9. Frida

    Är så kluven. På ett sätt tänker jag att om man har rent mjöl i påsen och kan stå för det man gör så är det väl inga problem. Å andra sidan så tänker jag att risken är stor att man går in i Walllraffandet med en tydlig agenda att man ska hitta felaktigheter, vrida och vända på händelser så att man får den bild man vill ha. Finns ju ingen mening att göra ett så stort jobb bara för att komma hem med besked att allt är finemang. Samtidigt så måste verksamheter tålas att granskas, i den bästa av världar ska ngn kunna knalla in oanmäld till vilket stall som helst och all träning ska tålas att visas upp. Nu vet vi ju alla att så knappast är fallet….

    Svara
    • Birgitta

      Jag känner samma kluvenhet.

      Och jag har själv sett saker på andra anläggningar som jag önskar att någon anmälde samtidigt som jag vet hur utbredd tystnadskulturen kan vara, hur man lätt blir hemmablind och hur man inte vågar anmäla för att man är rädd för olika repressalier. Jag har också varit feg i yngre dagar och tittat bort.

      Svara
    • Anna

      Det hade varit lite annorlunda tycker jag om det vore anonyma djurrättskämpar eller liknande som ”spionerat” men TV-kanaler förmodar jag även i Danmark lyder under någon typ av tryckfrihetsförordning, har ansvariga utgivare som bär det rättsliga ansvaret och så vidare. De kan inte vinkla och manipulera hursomhelst utan att riskera allvarliga konsekvenser.

      Eftersom Helgstrand bedriver en mycket omfattande verksamhet och är en stor maktfaktor i ridsporten så tycker jag att han måste tåla granskning på ett annat sätt en säg en liten uppfödare eller en ryttare med ett par tävlingshästar i stallet. Hästsporten generellt klarar ju uppenbarligen inte uppdraget att självreglera och då blir det förstås så att risken uppstår att media vädrar nyhetsvärde.

      Jag förstår på ett personligt plan att det är en otrevlig upplevelse både för honom och hans personal, men jag tycker inte att det räcker som motivering för att han inte skall granskas.

      Svara
      • Frida

        Det har du helt rätt i! Man får ju förmoda att seriösa journalister inte vinklar eller har en agenda som de låter styra allt för mkt. Och just Helgstrands tror jag, tyvärr, att det är lätt att hitta material hos, ryktet och snacket går ju och sällan det är rök utan eld.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>