Lördag- äpplen

Vad säger ni om bilden ovan? Hur många kan relatera? 99,9% av alla hästägare gissar jag. Och den som inte kan har förmodligen bara inte upplevt det ÄN….

Själv är jag glad att jag i alla fall kan skritta på Frenchie; idag i skogen där det fanns en miljard insekter som irriterade honom.

När jag gick för att hämta honom i hagen upptäckte jag något glädjande; äppelträdet utanför som jag upptäckte för 2 år sedan har massor av frukt. Förra året fanns det inte ett äpple där, året dessförinnan en del.

Varför jag blev så glad är för att jag kollade på de två träden vi har i vår trädgård igår och resultatet var mycket nedslående. Båda träden är i princip fruktlösa skulle man kunna säga lite ordvitsigt. Det ena ger små trista äpplen som knappt går att nå så det kanske inte var någon jätteförlust men det andra, mindre trädet gav jättefina äpplen förra året och nu ser jag inte ens en handfull.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Gallra!☺️ Så blir de andra större.
    Jag som har 6 äppleträd har lärt mig att det oftast gäller vartannat år med äppelträden. Vart annat glest och vartannat överfullt
    Hade ett gammalt som vi högg ner, året efter kom nya skott och kvistar och i fjor var det så överfullt av äpplen attdet knäcktes… I år nya skott, helt otroligt envist träd som jag nu ska vårda ömt då det verkligen vill leva och ger fantastiskt goda äpplen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också hört det där med vartannat år men det stämmer inte alltid.

      Jag och min fd man hade tex ett äppelträd i vår trädgård som gav massa äpplen varje år i många år.

      Men jag ska gallra ändå.

      Svara
  2. Anna Lind

    Det är ffa vissa sorter som bara ger bra skörd vartannat/var tredje år. Åkerö är väl det främsta exemplet. Sen beror det förstås också mkt på vädret. Är det för kallt när de blommar orkar insekterna som ska pollinera flyga och då blir det dålig skörd. Eller förstås om det blir så kallt att äppelblommen fryser bort.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ville också skylla på vädret i vår men när jag frågade i en trädgårdsgrupp i närmaste by så skrev en att hon aldrig hade haft så mycket äpplen som i år.

      Så det handlar nog om att jag inte skött om trädet? Och kanske också detta med ”vartannat år”.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>