Grönt guld

Hur tillbringade ni er söndag kväll?

Själv rullade jag med Henriks hjälp in nästan 6 ton hösilage i den fd lösdriften hemma och kom till och med för sent till jobbet pga detta men det var det verkligen värt!

Jag tar tillbaka allt blajande om att ”sommaren är den bästa årstiden” för om jag inte har haft nog med oro över Frenchies hälta, att min ponny ska få fång, att gräset är nästan slut och ännu fler saker som jag inte ens orkar orda om så har jag varit rejält bekymrad över var jag ska hitta tillräckligt med stråfoder till hästarna.

Jag HAR foder till ungefär 1 november, kanske 1 december om jag snålar men det hjälper ju knappast om jag därefter inte har mer hösilage att fodra med och att tex dryga ut maten med halm är helt otänkbart- om inte annat för att ponnyn inte äter det och högst troligt inte Frenchie heller. Och att ge x kilo lucern varje dag hade kostat multum.

Mycket lång historia kortare fick jag…åter igen via KONTAKTER…som jag skrev i ett inlägg nyligen kan vara ovärderliga…tag på hösilage i dubbelt så stora balar som jag brukar/ vill använda (300 kilo mot 150) men jag är så tacksam utan att ens ha sett en analys (jag ska skicka in en idag).

I de tider som råder i Skåne just nu menar jag att man får vara tacksam om man ens får tag på stråfoder av bra hygienisk kvalité (jag har sett mitt foder redan ute på fältet); om sedan värdena är helt åt skogen (som en bekants vars hösilage visade sig ha en kvot under 2 !!!!) får man fodra på med proteintillskott eller vad som nu behövs.

Jag är inte heller orolig över mina nya balars vikt; dels för att hösilaget snarare är inplastat hö (dvs mycket torrt…tro fan det…det har inte regnat på hundra veckor här…) och dels för att jag har fodrat i 11-12 dagar med mina gamla balar utan att de har blivit dåliga även långt in i maj (nu ger jag småbalshö).

Man får bara se till att hantera öppnade balar korrekt, sprida ut fodret så att det kan luftas och inte fodra med det i värsta sommarhettan.

Nej, jag orkar inte bekymra mig över varken analys eller hållbarhet just nu…en sak i taget och nu HAR jag i alla fall foder till hästarna!

11 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Gissningsvis/ kanske. Jag får återkomma i frågan när det blir aktuellt; dvs någon gång i november/ december gissar jag.

   Jag har hittills fodrat med fyrkantsbalar som ”bara” vägt 150 kilo och där har jag inte behövt göra så.

   Min åsikt är att torrt hösilage håller många fler dagar än de 5-6 man läser om på nätet om man googlar i frågan.

   Svara
 1. Anja K Phersson

  Hur många hektar har du? hos oss är det helt brunt och ser litet ut men alla hästarna är faktiskt tjocka! 2hk till 3 hästar. Min erfarenhet är också att balar kan användas betydligt längre speciellt om det är torrt.

  Svara
  • Birgitta

   3 hektar till 2 hästar varav ponnyn går på kanske 1,5 hektar själv och Frenchie har 2 hagar han alternerar mellan.

   Ponnyn har inte magrat av och Frenchie är med sina mått mätt smällfet men han får massa gräs och hö i boxen plus kraftfoder.

   Trodde aldrig att Frenchie kunde få denna gräsmage 🙂 men är inte orolig; det är mest vätska som man rider bort snabbt sen.

   Men nu ska jag ta bort merparten av kraftfodret.

   Svara
   • Anja K Phersson

    Då behöver du nog inte oroa dig över att gräset tar slut! det är väldigt mycket till 1 häst, även om det i princip inte växer något. Det ibland väldigt lite ut men hullet är ju avgörande.

    Svara
    • Birgitta

     Sant. Ponnyn är ngt kilo för tunn (man ser revbenen i vissa vinklar) men hellre det än att han får fång igen.

     Mycket svår balansgång för mig och han vägrar hö/ hösilage ute, jag provade senast i morse och han gick som vanligt därifrån som han gör året runt, även på vintern!

     Svara
     • Anja K Phersson

      Hellre för smala! Blir bestört när jag ser en del hästar på bete- smällfeta med rejäla fettdepåer.

     • Birgitta

      Frenchie är alltid lite lätt uppdragen men har i några dagar haft en liten ”kula” och idag….*Pang*…en riktig gräsbuk 🙂 !

      Trodde inte det var möjligt men nu måste jag passa honom även om det är mest vätska.

      Håller med om att en del hästar på bete blir så osunt feta att det tar en evighet innan de hämtar sig. Inte bra.

 2. Marie Ultege

  Det gör det absolut . Vi klarar alltid våra stora balar på 4 hästar. Med våtare silage har det dock hänt att det börjat värma när det varit varmare ute. Vi kör torrhö nu på sommaren. Det gäller att hålla hårt i sina bönder.

  Svara
  • Birgitta

   Ja jag har i princip alltid hösilage som är nästan som hö i ts.

   Och ja, utan denna kontakt vet jag knappt hur jag hade löst det.

   Svara
 3. Anna

  Usch och fy för denna torkan… Här hann de ju ta rejält med hö eftersom vi ligger en del veckor före med allt så just det är väl inget större problem (men för en andra skörd ser det värre ut), däremot torkar ju allt annat nu som fodermajs och även mat till oss människor… Fortfarande inte mycket regn i sikte heller. Verkligen ångestskapande.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>