Tisdag- klipp klipp

Inget ont som inte har något gott med sig; den långvariga torkan har gjort att vi inte har behövt använda åkgräsklipparen på flera veckor.

Men igår kom det faktiskt regn och idag klippte jag allt ”gräset” så nu ser Ryhus lite prydligare ut igen.

När mitt ensilage kördes in blev det en ”slatt” över; en bal som var för liten att plasta men som säkert ändå vägde minst 50 kilo…eller det dubbla…(jag har svårt att uppskatta den typen av vikt).

Hur som helst fick jag balen på köpet; spred ut innehållet först på gräsmattan så att det skulle torka ännu mer och har nu slängt in allt i min tomma box.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Smurfan

  När du sprider ut och torkar ensilaget, blir det hö då? Alltså lika torrt och hållbart som löshö är från början? Eller måste man skynda sig att låta hästarna äta upp innehållet i balen i alla fall? Skulle man, rent teoretiskt, kunna torka balarna utspridda och sen hysta upp innehållet på skullen och förvara det där resten av vintern?

  Undrar Smurfan som är uppvuxen med ”vanligt” hö och är helt lost bland all inplastad hästmat!

  Svara
  • Birgitta

   Du får ta det jag skriver nedan för vad det är; mina spekulationer för jag är ganska okunnig på området.

   Jag tror att det är svårt att torka innehållet ur ensilagebalar tillräckligt för att det ska kunna ligga hur länge som helst. Då måste man ha gott om plats att sprida ut det och en väldigt torr, ofuktig miljö.

   Jag kommer att försöka fodra upp detta hösilaget (som känns som hö) så fort som möjligt. Jag kommer också att vända det och ”fluffa upp det” där det ligger (ligger på en halmbädd). Och lukta på det dagligen. Jag gissar att det kommer att vara uppätet inom 10 dagar. Kanske blir det dåligt innan dess? Då säljer jag det till någon som täckodlar 🙂 !

   Ett år köpte jag hårdpressade höbalar på kanske 30 kilo direkt ute på fältet. De började mögla efter bara någon vecka.

   Svara
   • Smurfan

    Tack för svar!

    Ja, även höbalar (och halm) kan vara luriga. Vi sprättar alltid upp alla nere på marknivå, kontrollerar och kör sen upp dom i en höfläkt på skullen. Framför allt halmen gör det skillnad på, man slipper alla hårdpackade ”klumpar”, och den blir lika lättmockad som spån. Och enligt stor- och lillhästen även godare också!

    Svara
    • Birgitta

     Jag har, ta i trä, haft enorm tur med halm (eller har den varit exemplariskt tillverkad) för jag har strött med en del balar som varit flera år gamla och helt perfekta.

     Svara
 2. Anna

  Vi har inte klippt gräset på över en månad, en och en halv snart tror jag. Vi läste en artikel om hur mycket varmare jorden blir under kort gräs än högt gräs och tyckte det var en himla fiffig ursäkt att låta gräsmattan vara nu när det varit så varmt och torrt hahaha. Djuren är väldigt nöjda med detta – katterna leker tigrar som smyger i gräset, kaninerna äter, och mössen får vete och havre som vi hittar i den ”vilda” delen av trädgården.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>