Lördag- plus 600

Ahhh…den här bilden förtjänar banne mig att pryda ännu ett inlägg och ser ni…för en gångs skull är det Lillis i fokus och inte Frenchie som här skymtar i bakgrunden 🙂 .

Jag är medlem i ”hästar över 20 år” på Facebook och la upp några av föregående inläggs bilder där. Över 100 likes på mindre än en timme och över 600 as we speak…Birgitta 6 år pöser av stolthet 🙂 .

Jag brukar skoja med Molly att hon är en ”internet-kändis” när Henrik tar något foto på henne som hamnar på Instagram och nu kan även den lille sälla sig till denna kategori.

Med min minst lika fina Frenchie fortsätter ridpassen på utebanan, fortfarande i skritt till 90% och med några minuters trav.

Idag red jag t.o.m. i regn (!) , prognosen var lika usel som den varit de senaste veckorna men regnet var så klart välkommet.

EDIT: över 800 likes nu ❤️!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Så roligt. Jag har också halkat in på den sidan och senast i veckan tänkte jag på Dig o Lillis – att han borde vara med.

    Svara
    • Birgitta

      Om du menar den lilles päls så känns den lika fantastisk som den ser ut.

      Som om någon har hällt glansspray över honom ungefär. Pälsen är superkort och supertät.

      Svara
    • Birgitta

      Ibland är det roligt att vara som en 6-åring 🙂 ! Även om man så klart kan strunta i vad andra tycker om ens häst. Huvudsaken är ju att man själv är nöjd och jag kunde inte ha hittat en bättre ponny tror jag.

      Svara
  2. Anna Karlegård

    Hade missat att Frenchie var halt. Trist men bra att du upptäckte det så tidigt! Heddan hade någon kotledsinflammation i något ben fram som ung men sen aldrig mer. Hoppas han snart är helt igång igen!

    Svara
    • Birgitta

      2 trista saker som hästars hältor har lärt mig är att 1. Det är väldigt sällan man exakt vet vad som orsakat en hälta och de kan märkas dagen efter de varit friska eller först x tid efter att de de facto varit halta (dvs man märker det inte direkt) och 2. Hästar kan bli halta precis när som helst. Man kan så klart skydda dom DELVIS på en miljon olika sätt men dels kan man inte skydda mot allt och dels skulle en del ”skydd” innebära en försämrad livskvalitet för hästen. Tex tror jag att jag hade kunnat minska risken för hältor om jag ställde Frenchie på min plana, väldränerade utebana (dvs hade den som hage) i stället för att han får gå i den backiga enorma hagen där det finns lite stenar och enstaka hål som tex sorkar gräver med x intervall och där han kan få upp farten rejält om han springer…men något hagbyte är ”så klart” inte aktuellt ändå….

      Av samma anledning ”envisas” jag med att ha min PPID-ponny i gräshage….

      Svara
      • Anna Karlegård

        Jag tror faktiskt inte att risken minskar bara för att de går i platta hagar. Tycker du gör helt rätt som låter honom gå i stor, backig hage. Kan vara så att hältan var minimal just pga att han har mycket yta att röra sig på. Man gör vad man kan för att hålla hästen ohalt. Själv brukar jag helt cyniskt tänka att ju längre hästen är ohalt ju närmare kommer dagen när den blir halt..
        Jag tänker numera alltid ”rehab”ridning och bara få pass på banan. Säkert därför jag aldrig kommer någon vart nuförtiden.

        Svara
        • Birgitta

          Så där cyniskt kan jag också resonera. Och rent krasst så blir ”alla” hästar halta förr eller senare oavsett hur mycket man försöker göra sitt bästa. De som påstår att deras hästar aldrig har varit halta är i en enorm minoritet och dessutom är det högst troligt så att de antingen knappt rider öht och/ eller inte har märkt någon hälta fast hästen HAR varit halt.

          Hade jag tex valt att ge Frenchie sommarvila/ bete och bara ridit rakt fram en tid innan hade jag garanterat inte märkt hältan och den hade kanske också hunnit läka ut under 1-2 månaders bete. Och då hade jag inte vetat något annat….

          Svara
          • Anna Karlegård

            Säkert! Men det är ju alltid så segt när de blir halta och man blir ju orolig. Tänk om den aldrig blir bra. Så tänker alltid jag. Du kan ju tänka dig när Platina fick sin ligamentskada. Jag visste att det förmodligen skulle ta ett år o d gjorde det. Hon var sex år då.
            Men hon blev helt återställd.
            I torsdags när jag kom till träningen var hon halt i skritten tom. Tog av de nya skydden och insåg att de hade tryckt på såren på insidan av skenbenet. (Hon hade slagit på sig några dagar tidigare)
            Repade sig snabbt när skydden var av men hoppade den träningen för säkerhets skull.

          • Birgitta

            Orolig!?! Det ordet täcker inte ens 20% av de känslor som jag erfar varje gång någon av mina hästar har blivit halt.
            Jag önskar så att jag med åren hade kunnat anamma en liiite mer laid back inställning och inte känna som om hela livet rasar men tyvärr….

            Och även om det mesta läker så finns det även sådant som inte gör det.

            Och jag vet hur svårt det är att hitta en häst som passar en så det är liksom inte bara att gå ut och handla utan det kan ta många månader…om man ens lyckas. Jag kommer dessutom inte att ha råd att köpa Frenchie 2 om något skulle hända honom….

  3. Eva Dahlman

    Nu ska Du verkligen inte ’måla fan på väggen’. Klart Frenchie blir bra. Det har varit väldigt hårt ute. Hade han inte varit hos Dig hade han kanske gått helt sönder?? Det fixar sig.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill ha all veterinärvård som går och en livförsäkring på i alla fall 100.000.

      Men det ÄR dyrt, jag betalar nästan 2000/ månad för Frenchies och typ 200 för ponnyns (han har bara veterinärvård).

      Jag vet att många skippar livförsäkringen och många gånger ÄR den ”onödig” om man lägger undan motsvarande belopp i stället men hur många gör det?

      Och jag hade en häst (Kreon) som jag fick ta bort extremt oväntat efter bara 2 år så då kom de 80.000 jag fick ut väl till pass till en ny häst för annars hade jag inte kunnat köpa Vicke.

      Hade jag köpt hästar för under 100.000 hade jag nog inte haft livförsäkring.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>