Tisdag- pyssel

Idag har allt gått sin gilla gång på Ryhus…i alla fall så här långt.

Jag har pysslat med lite allt möjligt; beundrat mina gurkor, gallrat bland tomatplantorna (inte en tomat i sikte än så länge), dragit upp lite stånds, mockat lite i hagarna, harvat utebanan, klippt Mollys klor, sopat läktaren i ridhuset för att nämna några saker jag lagt tid på.

Mina hagar har tack vare regnet återhämtat sig hyfsat och hästarna ser ut att hitta något att pilla med i alla fall.

Jag minns hur Frenchie bara stod och glodde rakt upp och ner i timmar i slutet av förra sommaren då gräset var helt bortbränt eller uppätet. Den lille hittar däremot mat året runt men det ligger väl i rasens natur tänker jag medan ett djur avlat på en Schockemöhle-hingst är av klenare virke 🙂 ?

Hagmockning är något jag ägnar mig åt med oregelbunden intensitet och läser om andra som har ”stora” hagar som aldrig gör det (mockar alltså).

”Stor” är förvisso ett relativt begrepp och jag tycker nog att mina hagar är ganska stora (den lilles är väl på 1,5 hektar) men jag undrar hur de skulle se ut om jag helt struntade i mockningen?

Nog för att gödsel är en form av gödning men frågan är hur mycket bajs en hage klarar av innan det blir kontraproduktivt?

Medan jag gick runt med min kärra och grep mindes jag en häst i stallet  jag hade Vicke inackorderad i; det djuret bajsade bara på ett enda ställe i hagen, nära ingången dessutom. Där byggde han upp ett rejält berg (slarvig ägare som inte mockade tillräckligt ofta) men snacka om lättskött!

Frenchie har ridits på utebanan idag; vi är enligt hans igångsättningsschema uppe i totalt 10 minuters trav/galopp per pass fast uppdelat på många korta sekvenser.

På bilden en flugluva jag verkligen kan rekommendera er att köpa om ni har vägarna förbi Gekås/ Ullared.

De kostar fjuttiga 80 (eller om det var 90) kronor och jag har haft någon i flera år. Sitter bra utan att ge skav, går att tvätta i maskin.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Det är ju mer viktigt att mocka med intensitet om de bara har varsin hage. Vi skiftar ju mellan många på sommaren och mockar ut när vi byter hage. På det stora betet mockar vi inte utan klipper ner det till hösten och sen står det orört till nästa sommar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>