Analys- en falsk säkerhet ?

Efter att för första gången i år själv ha skickat in en analys på mitt hösilage (väntar fortfarande på svar) funderar jag på om inte det här med analyser är en otroligt osäker faktor som kan invagga köparen/ utfodraren i en mycket falsk säkerhet?

Och en del hästägare är näst intill maniska i sina beräkningar utifrån en analys och väger alla tillskott osv på guldvåg och fodrar sedan med vad de tror millimeterprecision.

Om man läser hur en korrekt provtagning från fältet ska göras är det en väldigt omständlig procedur där man ska ta hur många småtussar som helst från en ibland gigantisk yta, blanda dessa efter konstens alla regler osv.

Min erfarenhet från några stall jag stått i och där det tagits eget foder är att fälten kan ligga ”både här och där” och hur man skulle kunna få någon enhetlig utvärdering av näringsinnehållet är för mig en gåta, i alla fall utifrån EN analys utan man måste i så fall ta x analyser= dyrt, omständligt, tidskrävande. Och frågan är hur många som skickar in alla dessa analyser?

Och hur kan man som köpare veta hur proverna tagits? Nej, det kan man helt enkelt inte så vida man inte varit närvarande utan här måste man helt lita på någon annans ärlighet och noggrannhet.

Jag har i något tidigare inlägg berättat om hur jag för x år sedan fick se en analys enligt vilket hösilaget skulle ha fantastiska värden. Fodret SÅG ”trist” ut Vicke rasade i vikt på bara några veckor…

Att jag själv har tagit en analys i år är för att jag vet att fodret bara har tagits från en begränsad yta (och väldigt nära där jag bor).

Så jag har själv vandrat runt och plockat tussar…

Men hur mycket litar ni på andras analyser? Tar ni egen analys? Bryr ni er ens om analys?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Går diagonalt över fältet och försöker få med olika grässorter så gott det går. Jag vill mest veta ungefärligt protein och mineraler. Sen om man odlar sin egen vall och gödslar samt har koll på växtstadiet har man ju också ett hum om det. Men att lita blint på analysen går ju inte.

    Svara
    • Birgitta

      Du gör det i alla fall själv och på din egen mark. Det hade jag litat mycket mer på än av andra inskickade analyser som jag inte vet hur de är ihopsamlade.

      Svara
  2. Smurfan

    Närmsta seriösa ”hästhö-bonde” har en lång borr som hen kör in i balarna innan de plastas. (Borren drar ut ett ihopsnurrat prov ur balen.) Detta ska ge ett bättre snitt eftersom värdet kan variera på hela gärdet, så det kan ge en felaktig bild att bara ta en tuss i mitten t ex. (Bollen är ju ihoprullad av gräs över en stor yta.)

    Nu tar vi vårt eget hö, men om jag skulle köpa skulle jag absolut lita på de ”riktiga” företagen häromkring. Du får kvalité, analys, garanti, bytesrätt och hemkörning, kvitto, f-skattesedel och gratis utfodringsråd. Men det kostar ju. Och jag vet fler som hellre köper random balar svart lite här och där för att spara 4-6 kr kilot. Frågan är om det verkligen lönar sig i längden…

    Och det där med analys… Har flera gånger tänkt ta analys på egna höet för att kunna göra foderstat för att se vad pållarna äter och att de inte äter för mycket. Problemet är bara, enligt flera experter jag talat med, att för att kunna millimeterstyra intaget får de inte gå ut och ta sig själva. Alltså, om hästen ska ha tre kilo hö (och får det av mig), så kan den sen gå ut i hagen och äta fem kilo gräs till. Eller tre. Eller två kilo av dålig kvalite och sen hitta ett hörn med fyra kilo racerklöver…

    Det jag försöker förklara i mitt svamlande är att ingen utbildad person jag talat med har lyckats göra en foderstat där man räknar med värdet på betet. Inge kan säga HUR mycket hästen äter när man släpper ut den. Det finns tydligen inget bra sätt att mäta energi/näring i gräs och buskar heller. Jag vet bara att det varierar beroende på sol/regn/temperatur osv.

    Så jag kör old-school. Fodrar med blicken. De får vara lite runda, men inte smällfeta med fettdepåer. (Att få fram revben som syns är omöjligt med ponnyer som inte rids.)

    Har du foderstat/analys till Lillis? Har är ju ponny, rids inte och går ute mycket i stor hage precis som mina. Eller fodrar du mer med ”förnuft och känsla”?

    Svara
    • Birgitta

      Väldigt intressant det du skriver om ang bete och det kan ju verkligen appliceras hos mig som har gräs i hagarna året runt.

      Och den lille äter ju ”bara” hösilage/ hö i boxen, året runt, medan Frenchie äter ensilage även ute från kanske….september till mars/ april. Och som du skriver kan jag omöjligt veta hur mycket gräs de sätter i sig.

      Jag HAR analys men har den liksom bara ”i åtanke” och låter ändå båda hästarna ha fri tillgång i boxarna.

      Båda är rätt så försiktiga i sitt ätande och Frenchie äter aldrig mer än…säg 13-14 kilo på ett dygn och ponnyn kanske 7-8? Hade de ätit vars 20 kilo som en del hästägare påstår att deras hästar äter hade jag agerat annorlunda. Och båda mina är dessutom snarare åt det smalare hållet än att de är feta.

      Svara
  3. LenaB

    Jag tar foderanalyser med en stor nypa salt.
    Det är klart att får jag veta att höet har tex väldigt lågt proteinvärde så förstår jag ju att jag bör tillsätta protein av ngt slag. Men jag fodrar nog mer med ögat…och utefter hur hästarna är och känns.
    Kanske rätt, kanske fel.
    Sedan så gör ju inte heller hästarna precis som man förväntar sig; efter att vädret varit ovanligt varmt en längre period så sjönk temperaturen rejält och vi fick en del nederbörd, min gamla valack satte då ngn form av ”sommarvinterpäls” och tappade på mkt kort tid sitt fina och alldeles lagom hull, så där har jag nu fått sätta in ett koncentrerat proteintillskott vilket jag aldrig har behövt göra mitt i sommaren! Den andra snubben är rund och fin och verkar helt opåverkad.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>