Ändrad hästhållning

Ni som har haft häst i flera/ många år; när ni ser tillbaka på ert hästägande/ hästhållning; vad (om något) har ni ändrat?

Finns det saker ni idag aldrig skulle drömma om att göra?

Har er syn på hästar/ hästhållning/ ridning ändrats?

En vän sa nyligen något som fick mig att tänka till, hon är just nu hästlös och menade att om hon skulle köpa häst igen så skulle hon inte vilja ha den uppstallad osv som tidigare.

Och det är en sak jag har märkt tydligt under mitt hästägande; att synen på tex hästhållning har ändrats MYCKET, det pratas om hästvälfärd på ett helt annat sätt osv. Och jag skakar själv på huvudet åt sådant jag tog för givet när jag köpte min första häst.

I mitt eget fall skyller jag väldigt mycket på att jag i mångt ”gjorde som alla andra” i stallet där jag hade min första häst även om jag också var lite rebellisk på en del områden 🙂 .

Men om jag ska ta några exempel på saker jag idag aldrig hade gjort/ accepterat så kan jag väl nämna:

*rida utan hjälm

* ha hästen i hage 4 timmar om dagen

*ge 4 kilo havre/ dag

*ge 6-7 kilo hö/ dag

*inte mocka hagen (alls)

Det finns säkert en massa annat jag har förträngt men detta var sådant jag kom på direkt.

Och jag tycker att det är jättebra att det idag finns ett annat fokus på säkerhet i stallet, på utevistelse, hur man bemöter elever, underlagens betydelse, vikten av tillräckligt med stråfoder och en miljon andra saker.

Liksom att det våld som jag både sett och hört om mot hästar när jag var yngre inte alls tolereras på samma sätt idag (ja, jag anar att en del kan ske bakom lyckta dörrar hemma) utan anmäls och får konsekvenser.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Elizabeth Torrisi

    Man har ju förhoppningsvis inhämtat en massa kunskap under åren och forskning mm har ju utvecklats. Tänk att vi ” slangmaskade”
    Men den viktigaste lärdomen jag har är att alla hästar är individer och olika. Därmed finns inga generella svar vilket jag nog utgick ifrån för 50 år sedan.

    Svara
  2. Birgitta

    Internets inträde har också gjort att man kan sprida kunskap, forskning, erfarenheter, tips osv på ett helt annat sätt. Tyvärr är baksidan så klart att en massa dumheter också sprids.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>