Livet på landet

En av många fördelar med att bo som vi gör; utan grannar inom synhåll är just detta; avsaknaden av grannar 🙂 !

Jag kan gå ut och slänga soporna i bara trosor och en t-shirt, ta in hästarna iförd långkalsonger och en tröja, Molly kan springa runt utan att någon stör sig och hästarna påverkar ingens allergier. Som exempel.

Man skulle kanske kunna tro att folk på landet mer än stadsbor lever i ett större lugn och harmoni med varandra och naturen men ibland undrar jag.

Jag är medlem i en grupp på Facebook som heter ”Vi med gård” och ska man döma av de som skriver där är det ingen måtta på konflikterna ”på landet”.

Det som jag finner mest märkligt är, fast det är ju så nästan överallt där man kan skriva till vilt främmande människor, de åsikter som framförs om någon dristar sig till att ställa en fråga.

För på landsbygden är det tydligen så att man ska bevara grannsämjan till varje pris men man ska inte heller bry sig om lagar och regler som gäller i övriga samhället utan göra lite som man själv tycker passar en bäst.

Man får inte lov att känna sig störd om någon kör motorcross till sent på kvällarna, man ska acceptera att grannar sågar ner ens träd, att förbipasserande lånar ens saker och att vägarna i ens skog körs sönder, bara för att ta några exempel. Dumpar någon trädgårdsavfall på ens marker finns det faktiskt värre saker så detta är inget man behöver lägga energi på.

Och passar det inte bör man flytta för då är man bara en skitnödig stadsbo som inte fattar hur det är att leva på landet.

Man får inte heller lov att säga att man har en gård om man gud förbjude bara har några hästar för dels krävs det en viss storlek på ytan man äger för att man ska få använda sådana ord (gård) och dels är ju hästar inga riktiga djur så som grisar och kor för de används bara till att förstöra miljön samtidigt som människor bara leker med dom.

Ja, detta är några av de åsikter jag läst på forumet…tänk att vuxna människor ens orkar lägga krut på att spy ut sin galla på detta viset?

Själv njuter jag av lugnet på Ryhus och är glad att slippa dylika konflikter och irritationsmoment i vardagen.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marlene Engström

    Ni har haft tur! Hur tror du ni hade bott ol inte ryhus dykt upp?

    Svara
    • Birgitta

      För mig är Ryhus på fullt allvar motsvarigheten till att vinna x miljoner. Det är en once in a lifetime-chans som jag är ohyggligt tacksam över.

      Om vi inte hade flyttat till Ryhus hade vi kanske flyttat till något av godsets andra 150 hus eller någon annan gård fast ingen är ens i närheten av Ryhus på långa vägar.

      Och om inte Henrik hade jobbat på godset så hade vi bott kvar i hans väldigt fina och stora (4:a) bostadsrätt som hans ena son nu hyr. Så vi hade inte suttit i sjön på några vis men mitt hästliv hade haft en sämre kvalitet.

      När vi träffades hade vi en tanke om att köpa en gård men insåg redan då att det hade kostat för mycket och idag hade det varit olösligt (annat än ett ruckel med renoveringsbehov).

      Och ett ställe som Ryhus (med ridhuset) hade vi aldrig kunnat lösa.

      Svara
      • Maria

        Vi äger en sommarstuga som tidigare varit liten går med stall för en ko o betesmark o odlingsmark. 14000 kvadratmeter. Är oxå så enskilt o närmsta granne är sällan där, så vi kan sola nakna bakom huset, kissa i buskarna o har bara utedusch utan insynsskydd runt. Vi älskar det!! Sådant kontrast mot fyran i stan med alla ljud o ljus o grannar.

        Svara
        • Birgitta

          Ja, jag saknar inte att bo ”i stan” !

          Sedan ska man inte tro att man kommer undan all kriminalitet, förstörelse och diverse annat i den vägen bara för att man flyttar ut på landet.

          Jag är medlem i flera ”by-sidor” (tex de som rör Genarp, Staffanstorp, Sjöbo och Blentarp) och där förekommer ständigt inlägg gällande bilinbrott, stulna cyklar, vandalisering, bråk mellan barn, fortkörning och jag vet inte allt.

          Svara
  2. Smurfan

    Är ridhuset på Ryhus byggt som ridhus eller är det en omgjord lada? Jag minns att du har lagt in underlaget i ridhuset, vad var det där innan? Bara jordgolv? (Kanske du har skrivit det tidigare, men jag har glömt i så fall. Sorry..!)

    Svara
    • Birgitta

      Ridhuset är byggt för ändamålet av de föregående hyresgästerna som hade någon form av Feldenkreis-ridning med elever/ kurser där.

      Hur det såg ut initialt kan jag inte uttala mig om men när vi flyttade hit var det enligt mina behov oanvändbart för ridning då det knappt fanns något underlag (kvar?).

      Jag hade den enorma turen att anläggningen där jag tränar för Nina precis stod i begrepp att byta ut sitt underlag (som jag älskar) då det började bli utslitet.

      Jag fick underlaget gratis och lång historia kort blev det mitt ansvar att ”portionera ut” underlaget till andra som också ville ha det eftersom dealen för mig var ”ta allt eller inget” och jag behövde inte ens hälften. Ridhuset jag fick det ifrån är typ 20*60 och mitt bara 17*36 plus att mitt ridhus ju inte var helt tömt på underlag medan ridhuset som skulle byta underlag tömdes helt.

      Jag lyckades hitta 2 andra som också ville ha underlaget och vi delade upp det. Jag fick mitt underlag hemkört av den ena av dom mot dieselkostnaden.

      Sedan fick jag betala en person som körde in underlaget och en annan person som kom dit och planade det med laser.

      Så även om jag kom mycket billigt undan jämfört med om jag hade köpt nytt underlag (fick en offert vars belopp jag har förträngt men fick mig att svimma) så blev det ändå diverse kostnader. Men tveklöst värt det.

      Men det var några sömnlösa nätter innan jag hittade andra som också ville ha underlaget. Jag fick massor av förfrågningar via Facebook men det föll i 9 fall av 10 på att de intresserade inte kunde frakta bort det.

      Svara
      • Minstral

        Tycker det är synd när man lägger pengar på att bygga ett ridhus att man inte använder mått som iaf 20 x 40. Rör ju sig inte om stor skillnad pengamässigt. Sen förstår jag såklart att du är glad för att det finns ridhus.

        Svara
        • Birgitta

          Visst är det supermärkligt?

          Det ”måste” ha med kostnaden att göra för annars är det helt ologiskt.

          Det gör stor skillnad mellan 17 och 20 meter!

          Kuriosa är att jag sett att samma par byggt ett nytt ridhus efter flytt härifrån och att även det har samma mått?!?!?

          Svara
          • Minstral

            Jo men så är det nog, det är byggt för att inte räknas som ridhus. Då behöver du heller inget dyrt tillstånd eller vad det heter. Är ju säkert en vanlig maskinbyggnadsstorlek. Sen tror jag inte det är så mycket dyrare med 20 * 40 förutom mer underlag då.
            Men är säkert så att leverantörerna tar mycket mer för 20 * 40 än för ditt mått då de vet att det är ridhusmått. Nu hade jag ju aldrig lagt pengar på att bygga på tomt som inte var min egen. Men när vi byggde tittade vi inte ens på mindre mått än 20 * 40, sneglade såklart lite på 20 * 40 men det blev mycket dyrare och mycket mer underlag. Men minst 20 * 40 då vi vill att det ändå ska vara en investering som gör gården mer attraktiv.

  3. Anna

    Så upplever jag faktiskt ogkså det lite angående att man absolut inte får anmärka på ens de mest hårresande beteenden… Här är det väldigt ofta lösspringande hundar, ibland aggressiva sådana, men nåde den som föreslår att ägarna kanske skulle ta och skärpa sig. För några veckor sedan var det någon som lade ut ett inlägg på Facebook om en hund som sprang omkring på ”stora vägen” och ägaren svarade surt ”han är bara ute på sin vanliga lilla runda” och blev väldigt arg när det påpekades att hunden riskerade att bli påkörd. Samma kväll skrev ägaren ett eget inlägg ”min hund har inte kommit hem” och såvitt jag vet har hon fortfarande inte hittat den…

    Svara
    • Birgitta

      Vi har/ har haft en liknande situation med en hund i närmaste byhålan här.

      Både jag och flera andra har sett hunden lös ute på vägen hur många gånger som helst, uppenbarligen smiter den ut från huset/ trädgården.

      Det ska sägas att detta är samma väg som byborna klagar mycket på att folk kör som idioter osv.

      Jag har på byns Facebook-sida läst svar från hundens ägare som varit mer skämtsamma/ obrydda än något annat; hade det varit min hund hade jag verkligen inte tagit så lätt på saken och ffa hade jag gjort mycket mer för att förhindra att den smet ut igen.

      Inte så kul att köra över någons djur på detta ”onödiga” vis. Och absolut att alla hundar kan rymma men när det händer ganska ofta så måste man vidta andra åtgärder tycker jag.

      Svara
      • Birgitta

        För övrigt tycker jag att det är ett ännu större bekymmer med alla lösspringande katter.

        Jag fattar absolut att man inte vill ha sin katt ”inspärrad” inomhus så att den aldrig får komma ut men jag fattar precis lika mycket de som störs av andras katter som kanske slåss med ens egna så att man får uppsöka veterinär, som kissar på utemöbler, som bajsar i ens rabatter osv.

        Detta hade aldrig tolererats av hundar men katter ska få springa vind för våg utan att ägaren ibland har en aning om vad katten ställer till med.

        Svara
        • Minstral

          Det är nog inte så att det tolereras att katter gör så men skillnaden är att man inte kan göra så mycket åt det. Hundägare har ett ansvar att tex hålla hunden borta från andras trädgårdar. När det gäller katter ligger ansvaret på den som har trädgården att hålla katten ute.
          Sen är det ännu mer ofog med okastrerade katter som springer omkring. Jag har ju en kastrerad hankatt och en kastrerad honkatt i stallet. Är de kastrerade kissar de inte runt för att markera revir och de springer inte så långt från gården heller.

          Svara
        • Anna

          Här där vi bor har ”alla” katt vilket litegrann gör att katterna håller sig mest hemma hos sig för reviren blir begränsade. Så just här är hundar ett större problem (grannar har fått både hönor, ankor, och kaniner dödade av hundar) men jag förstår verkligen att det är hur irriterande som helst med ovälkomna katter (mina stannar i trädgården, vi flyttade ju delvis hit på grund av att katterna skall kunna ha plats att röra sig på säkert och utan att störa)

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>