Män vs kvinnor på nätet

Hi hi….kanske tur att jag GISSAR att 99% av mina läsare är kvinnor för annars tror jag att det jag ska skriva nedan hade orsakat ännu mer ifrågasättande och idiotförklarande än vad jag kanske kommer att få ändå?

Men: jag har noterat en grej som jag skulle vilja diskutera med er och det handlar om hur män vs kvinnor uttrycker sig på nätet om det handlar om mer ”allmängiltiga ämnen som diskuteras på ett icke akademiskt vis” om ni förstår hur jag menar.

Som några ofullständiga exempel på sådana ämnen kan jag ta tex bilkörning, matlagning, väder, nyheter och kändisar till skillnad från tex åsikter om nobelpristagare, cancerforskning och högskoleutbildningar.

Och vad gäller de förstnämnda ämnena har jag märkt att män i mycket högre utsträckning tenderar att skriva tramsigt, nedsättande, förlöjligande, rasistiskt och t.o.m. med rena personangrepp på ett helt annat sätt än kvinnor.

Mina åsikter grundar sig på det fåtalet gånger jag har varit inne på Flashback som måste vara ett av de värsta forumen i Sverige och vars medlemmar jag ber till gud inte är representativa för vår befolkning och i olika grupper på Facebook.

Även om antalet män på Fejjan tycks väldigt mycket färre än antalet kvinnor så är det vanligare att dessa karlar skriver så som jag menar och jag undrar varför?

Har män inte samma förmåga att uttrycka sig? Har de ett större behov av att skämta, göra narr av folk, idiotförklara andra, spy ut rasistiska kommentarer eller har jag bara haft otur när jag har stött på detta?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Helt ovetenskapligt och fördomsfullt tror jag att män överlag är sämre på att uttrycka sig i skrift. De har kanske en råare jargong i högre grad än vad kvinnor har. Många gånger kanske sagt med glimten i ögat vilket inte framgår så väl i text.
    Sen tycker jag mig märka att det är ett visst klientel som uttrycker sig plumpt. Ofta män men med en viss typ av kvinnor i släptåg.
    Skulle väl kunna utveckla detta men väljer att avstå då många nog vet vad jag menar.
    Rörande ämnet så stötte jag på ett exempel igår på fb. Blev en diskussion där en man startat kommentarsfältet med en otrevlig kommentar. En kvinna svarar lite argt och mannen kontrar med att fråga om hon har ”lingonvecka”? För det första, vem över 13 år säger lingonvecka om mens? För det andra är jag så trött på män (och ibland kvinnor) som drar till med detta så fort en kvinna hävdar sig och gud förbjude ger en man svar på tal. Är så förminskande och mansgrisaktigt.

    Svara
  2. Frida

    Håller helt med dig! Män är både elakare och råare i sina kommentarer och åsikter. Men det är väl en återspegling på hur vårt patriarkala samhälle ser ut. Män är upplärda i att deras känslor och åsikter är viktiga och att deras känslor är fakta medans kvinnor fått lära sig att deras känslor är bara känslor och visar man dem som kvinna är man hysterisk. Bara att titta på känsloyttringarna under en fotbollsmatch och jämför med vad som händer på läktarna på en ridsporttävling för att börja fundera på vem som är hysterisk. Män har ju alltså lärt sig att det som de tycker och känner är värt att tas på allvar och att det kvinnor tycker och känner kan förminskas, det syns så klart på t ex nätet där män lätt slänger ur sig både det ena och det andra och ofta väldigt grovt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>