Snillen (hält)spekulerar

Alla som är aktiva på sociala medier kan inte undgå att märka att det florerar miljard åsikter om precis allting.

Ett av de ämnena jag har svårast för är när lekmän leker (observera ordvitsen) veterinärer och uttalar sig tvärsäkert i veterinärmedicinska frågor (läs: hältutredningar) på nätet. Det är ingen måtta på åsikterna och ärligt talat har jag slutat att läsa den typen av inlägg för jag blir bara irriterad.

Sedan fattar jag verkligen inte de som lägger ut filmer där en påstått halt häst longeras och efterfrågar åsikter från vilt främmande människor- vad får man ut av trettioelva vitt skilda åsikter (läs: spekulationer)?

Just hältor tycker jag tveklöst att man ska överlåta till en veterinär att utreda, om denne sedan tycker att någon med en annan profession ska involveras så absolut.

Men att läsa hur folk av en kort filmsnutt ser hälta på alla benen och alla leder beroende på vem som uttalar sig är skrattretande tycker jag och inget jag själv skulle ta någon som helst hänsyn till.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Gärna en film av en häst som longeras i snigelfart i en knölig backe också…

    Svara
  2. Minstral

    Ja det är ingen hejd på expertisen som alla tycker och ser olika. Ibland t.o.m. på häst som ser helt fräsch ut kan personer hitta något.

    Svara
    • Birgitta

      Det skulle faktiskt vara kul om någon som precis hade fått bekräftat av 2-3 oberoende veterinärer att deras häst var ohalt la upp en film när hästen longerades.

      Jag kan nästan garantera att det hade funnits ”experter” som hade sett en hälta om man inte skrev sanningen utan påstod att ”hästen känns halt”.

      Svara
  3. LenaB

    Ibland när man ser sådana filmer så är ju hästen så halt att vem som helst borde kunna se det och det självklara är att ta ut veterinär.
    Sedan finns det förstås fallen när veterinären inte hittar ngt men hästarna ändå är ”mystiska” och i de lägena kan jag mer förstå att man frågar i ngn grupp (även om jag själv kanske inte skulle göra det).
    Ofta reagerar jag på att hästarna i filmerna ofta antingen longeras i typ slängtrav på liten volt, alternativt så långsamt och oengagerat att en snigel kunde köra om dem, och då gärna på knöligt underlag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>