Höst

Jisses….den här sommaren är officiellt över ”vilken minut som helst” för nog räknas september som en höstmånad?

Jag har precis börjat jobba efter en väldigt lång (6,5 veckor) semester och insåg när jag tittade i garderoben att det inte var många sommarplagg som blev luftade i år och ännu färre hade det blivit om vi inte hade åkt till Portugal.

Det finns så klart för och nackdelar med allt; så även en sommar där tillfällena till sol och bad varit få i min del av landet.

Hästarna har sluppit stå och hänga helt världsfrånvända i hagarna i hetta och jag har sluppit ta in dom mitt på dagen och insektstrycket har varit hanterbart. Jag har inte gjort åt ens 2 flaskor Ultrashield på 2 hästar.

Allt regnande efter en initialt ökentorr sommar har gjort att jag har mycket mer gräs i hagarna än förra året så jag har ännu inte börjat stödfodra Frenchie ute och han är ändå lite rundare än förra året vid samma tid- då var det knastertorrt i hans hage.

Nu är just jag inte jätteekonomisk med stråfodret utan slösar och hade säkert kunnat spara in x kilo per månad men jag tror att många som har haft svårt att få ihop vinterns ransoner är väldigt tacksamma över att gräset i hagarna kan lätta bördan en del.

Mina små odlingar har överraskat både positivt och negativt så här långt och de är väl i sluttampen- både gurkorna och tomaterna.

Medan gurkorna har levererat så pass bra att jag har fått blodad tand och vill odla ännu fler nästa år så är alla mina tomater gröna så här långt.

Jag har förstått på diskussioner med vänner och bekanta att flera har exakt likadana tommater som jag i olika delar av Sverige; komiken är att en bekant i Norrland har massor av röda….men så har hon också växthus.

Mina äppelträd (2) gav en mycket klen skörd liksom träden på den obebodda granntomten där jag hade planerat att förse mig. Men tji fick jag…nästan inte ett äpple där!

Samma öde mötte mina plommonträd- frukten uteblev men det gjorde mindre eftersom varken jag eller Henrik äter plommon.

Får jag önska något inför hösten så är det regnfria dagar! Behovet av nederbörd får gärna tillfredsställas nattetid sedan bryr jag mig inte lika mycket om temperaturen. Det går alltid att klä både sig själv och hund och hästar vid behov men när allting dryper och är svårtorkat och orsakar gegga och söndertrampad mark är det värre. Tycker jag.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Det känns så konstigt att sommaren liksom är över nu och vardagen skall börja igen för jag tycker inte riktigt det har varit sommar. Juli och början på augusti regnade bort hos oss i Bretagne, juni var väldigt fint men det har jag nästan glömt nu. Nu har jag varit på kurs ett par veckor vid Medelhavet i södra Frankrike och här är det ju varmt, men jag är ju ”på jobbet” så det räknas liksom inte. Skall åka hem i morgon och planerar att tillbringa så mycket som möjligt av helgen på stranden för att liksom suga ut det sista… Hoppas på en riktigt fin septembermånad åtminstone.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer HELT!

      Exakt de känslorna har jag också och just det här att jag i Sverige inte solade en enda dag och knappt använde mer än enstaka sommarplagg känns som att jag snuvats på något.

      Väldigt glad att vi fick sola och bada i Portugal-det uppvägde ändå massor för som jag nämner i inlägget så är en rejält varm sommar i Sverige egentligen inte det jag önskar för hästarna.

      Hi hi…man blir aldrig nöjd…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>