Jag läser relativt ofta på sociala medier hur hästägare raljerar kring att de aaaaldrig kan/ vill/ har rest på semester och de som väl gör det måste återkommande betona hur enormt mycket de saknar sin häst varenda vaken minut de är bortresta.
Så vida det sistnämnda inte är ett spel för galleriet för att visa omgivningen hur extremt mycket man älskar sin häst fattar jag inte varför man åker på semester över huvud taget; då är det väl bättre att stanna hemma om man ändå ska böla efter hästen hela tiden?
Och vad gäller de som aldrig har åkt på semester annat än till grannkommunen och då över dagen så är det jättetråkigt om det beror på ekonomin och att man egentligen gärna skulle VILJA resa bort men om man bara skriver så för att liksom skuldbelägga de som väljer att resa (skriver att de som reser tex är miljöbovar som flyger ”i onödan”) så är det bättre och trevligare att vara tyst. Tycker jag.
Men om man nu både kan och vill resa OCH har häst har jag listat några punkter som jag nästan kan garantera kommer att göra resandet trevligare- det funkar för mig i alla fall. Och flera av punkterna kan definitivt appliceras på även de som inte äger något djur så här kommer först dessa punkter (som gäller för alla, även de utan häst) så kommer de hästspecifika punkterna i ett eget inlägg imorgon.
1.Välj lämpligt resmål. Och med lämpligt menar jag ett sådant som rimligen/ med största sannolikhet utifrån givna parametrar kommer att passa dig.
För att ta några exempel är det inte så smart att välja ett resmål som är känt för sina många barer och festande ungdomar en masse om man stör sig på hög musik, fylle och vill lägga sig 22.00 i tystnad.
Man bör inte heller välja en ort med massa backar om man har svårt för att gå, ett resmål där medeltemperaturen nästan alltid är mycket hög om man inte tåler värme eller ett hotell som har många aktiviteter för barn om man tycker små människor är jobbiga (det finns trots allt vuxenhotell).
2.Välj lämpligt ressällskap och enligt mitt förmenande då ett som liknar dig själv. Att ”opposites attract” må stämma i vissa fall men ska man ut och resa och troligen tillbringa merparten av tiden tillsammans och dela rum så är det bäst om man tycker lika om det mesta. Det kan bli onödig irritation om man har helt olika preferenser vad gäller hur dags man ska gå och lägga sig/ stiga upp, vad man vill äta, vilka aktiviteter (om några) man vill lägga tid och pengar på osv.
3.Förbered dig innan resan. Här menar jag att det underlättar om man vet en del/ mycket om resmålet och gärna även hotellet/ boendet innan man ger sig av.
Att veta hur möjligheterna och kostnaden för transfer ser ut, vad det finns att göra på orten, vad hotellet erbjuder osv kommer att ge dig en tydligare bild av vad du kan förvänta dig och du kan också planera i förväg så att du slipper slösa dina begränsade semesterdagar på sådant som inte är intressant.
Internet är fantastiskt och man kan få såååå mycket information genom olika sidor på nätet och även via Facebook. Det finns sidor på Facebook för många specifika orter/ resmål och där kan man fråga andra resenärer eller folk som bor där om allt möjligt, stort som smått.
4.Ha en tillräcklig budget. Detta hör delvis ihop med den tredje punkten och man kan googla fram eller på annat vis ta reda på väldigt mycket redan hemifrån. Jag tänker här på priser för transport, inträden och mat och dryck framför allt.
Ta också med pengar för oförutsedda utgifter och om du skulle springa på något du vill köpa inom rimliga gränser. Att inte kunna unna sig ens den minsta småsak/ souvenir/ glass eller annat som lite hör en semesterresa till tycker i alla fall jag kan vara en stämnings-sänkare.
5.Ta med ett glatt humör! Saker kan gå fel på semestern, det kan bli förseningar, maten du beställde kanske är uräcklig, taxin du förbokade kanske inte dyker inte upp och du kanske råkar dyka i poolen med mobilen i badshortsen (detta såg jag en gång IRL).
Givetvis är allt detta irriterande i olika grad men FÖRSÖK att inte låta det liksom definiera hela resan. En del kommer du/ ni garanterat att skratta åt efteråt i alla fall och detta kanske blir ett oförglömligt minne som ni delar om inte annat.
Jag o min sambo har rest över hela världen tillsammans med min syster o hennes man utan problem. Även med jobb har jag fått resa och uppleva andra kontinenter och de få gånger Göran inte var med så valde jag eget rum, förutom de 2 sista åren då hade jag en kollega med samma inställning
Hästvakt har alltid Madde varit så det har aldrig bekymrat mig. Tyvärr så får vi skifta om att resa till Helena…. men nu står vi i ett stall med fantastiska vänner så vi skulle kunna….. om det inte varit för att Maddes syrra numera till hennes fasa har spindlar som husdjur
Just det här med humöret är en intressant grej. Jag åker ju väldigt mycket tåg nuförtiden och jag märker hur uppjagade många är när de reser. När det inte är semestertider så är det otroligt lugnt på tågen, de är oftast fulla men de flesta är pendlare eller affärsresenärer och vana. Nu över sommaren har det varit många fler tillfällen där det ilsknas till mellan resenärer eller att någon skäller på den stackars konduktören till exempel. Och även när det inte är direkt ilsken stämning så är det ofta liksom speedat på något sätt som inte känns som om det här är hur man skulle ha betett sig om man var lugn och nöjd.
Jag gissar att detta får tillskrivas ovanan att resa till skillnad om man gör det dagligen och kanske också att man har en massa uppdämda förväntningar?
Fast det är väl inget konstigt om man är lite överladdad när man ska resa? Mycket som ska klaffa. Jag har pendlat i många år och även lugnat och hjälpt stirriga resenärer som är nybörjare med tåg och ska ta sig till Kastrup.
Ja absolut har jag förståelse för att man kan känna sig lite ängslig och stressad när man är ovan och mycket skall klaffa. Dock tycker jag att man kan försöka tänka på att man inte är den enda människan i världen och att det inte är andras ansvar att absorbera ens egna svallande känslor.
Först vill jag vara språkpolis och berätta att ursprungliga uttrycket är ”spel för gallerierna”, pga felsägningar har detta luckrats upp men ändå…
När det gäller resande vill jag slappna av, känna igen mig och ta det lugnt. Vi reser till Platanias varje år men hyr ofta bil och kuskat runt härs och tvärs på Kreta. Vår bas i Skottland är Pitlochry eller i närheten sen kör vi kors och tvärs över hela Skottland.
Att hyra bil är för mig nästan ett måste.
Ja det är intressant det där men vad man föredrar.
Inför att jag och Henrik skulle åka till Cypern förra sommaren gick jag med i gruppen ”vi älskar Cypern” på Facebook och insåg att massvis av svenskar åker dit dels +20 år i rad och dels flera ggr per år. Det finns inte i min värld…mest för att Cypern (liksom för övrigt Kreta, Rhodos och Gran Canaria för att ta några exempel) är ett helt vanligt ”sol och bad”-semesterresmål utan några särskilda sevärdheter värda att återkomma till år efter år.
Henrik och jag vill se så mycket av världen som möjligt och åker därför helst till länder vi inte besökt. Men med detta sagt ÄR många semesterresmål hyfsat lika varandra.
Fast Kreta är ju underbart med sina berg och massa sevärdheter. Men om man bara håller sig inom hotellområdet blir det ju ganska likt allt annat. Jag vill lära känna hela ”landet” och inte bara en liten turistby. Sevärdheter på Kreta och i Skottland finns det så det räcker och blir över.
Jag borde ha tillagt att det givetvis också handlar om vad man personligen betraktar som en sevärdhet/ värt att besöka för det kan ju skilja enormt.
Museer, kyrkor, statyer, konst, vilda djur, korallrev, grottor, fridlysta blommor….allt detta och massor mer har helt olika ”värde” för olika människor.
En vän vill tex besöka Guide Michelin-etablissemang på sina resor = stort värde för henne = fullkomligt ointressant för mig.
För mig är det oftast historia och att komma ut bland den ”riktiga” befolkningen. Skulle aldrig ta en all inclusive. Vill ta mig till olika miljöer och matställen. Att landa på ett all inclusive-hotell räknas ju inte ens som att man har varit i landet enligt mig. Jag har verkligen ”varit” både i Skottland och på Kreta.
Och för mig innebär all inclusive ENDAST att jag kan äta alla måltider på hotellet om jag vill (och det vill jag oftast). Vad jag sedan gör på orten (utflykter, går på stan eller whatever) har inget med all inclusive att göra.
En stor anledning till att jag gillar all inclusive-konceptet:
https://kampanj.expressen.se/apollo/darfor-ar-all-inclusive-det-perfekta-sattet-att-resa-i-vinter/