Hö-test

För några dagar sedan blev jag erbjuden något jag vet att massor av hästägare jagat desperat hela sommaren; småbals-hö och till ett väldigt förmånligt pris dessutom, 4:-/ kilot (har sett kilopriser på ända upp till 10:-)!

Som en parentes ser jag detta erbjudande som ett bra exempel på det jag eftersträvar i min hästhållning; att man försöker hjälpa varandra, göra varandra tjänster mot gentjänster och inte vara en egoist som inte unnar även andra att åtnjuta ett bra erbjudande/ köp om man har möjlighet att tipsa.

Hur som helst; jag har ju hösilage så det räcker och blir över till mina hästar men har också ”tvingats” köpa mycket tyngre balar i år (300 mot tidigare 150 kilo) eftersom jag, liksom en majoritet av alla hästägare i Sverige denna sommar, inte var i en position där jag kunde välja och vraka bland olika typer av foder och storlekar på balarna.

Med detta sagt har jag tänkt att det kommer att bli svårt att fodra upp så tunga balar nästa vår och sommar och det är här höbalarna kommer in i bilden.

Min tanke är nämligen att försöka få de 300 kilo hö jag köpt, och som kan räcka i alla fall en sommarmånad, att överleva uppe på mitt loft ovanför Frenchies box utan att mögla.

Alla som känt Skåne-fukt i luften vet att detta kan vara en utmaning och jag har därför inte ens velat prova tidigare men nu så gör jag ett försök.

I bästa fall har jag då alltså hö i en månad nästa år, i sämsta fall får jag väl sälja allt till någon som täckodlar?

Jag har försökt att läsa på och rådfråga de som vet bättre och landat i att jag har lagt mina höbalar ovanpå halmbalar och sedan även täckt dom med halm.

Det ska bli intressant att se om balarna håller sig fräscha- jag får återkomma om x månader!

Kan som en parentes nämna att jag köpte både tyngre (30 kilos) och mer hårdpressade höbalar för 2 år sedan direkt från fält. Det var ett misstag kan jag säga för de började mögla redan efter några veckor.

De balar jag köpt nu väger dels bara runt 10 kilo dels är de mycket mer löspressade.

Avslutningsvis så finns det inte mer av höbalarna så det är inte lönt att ni frågar mig efter kontaktuppgifter 🙂 .

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Kristina Stenzel Huke

  Förr när vi lavade höbalar på loftet ( i Rolsberga/Hurva) saltade vi alltid mellan lagerna, och då höll sig höet fint och fräscht. Har också sett tips med halm, som du har gjort. Håller tummarna att det håller sig fint. Vi har hösilage, men det är då till 6 hästar.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag har läst många tips om salt även om någon påstod att det inte påverkade.

   Hade jag vetat mängd (hur mycket salt som behövs) och haft det hemma hade jag nog saltat också.

   Svara
  • Minstral

   Gammal myt. Salt drar ju till sig fukt inte bara från balen utan även utifrån. För att det ska funka kan man inte bo i höstfuktiga Skåne.

   Svara
 2. Anna

  Vi har också väldigt fuktigt (vintern blir ju gärna det när det inte är minusgrader också), den här vintern skall jag prova att göra som du och hänga en avfuktare i vår lilla lada.

  Svara
 3. LenaB

  Jag är ju ”uppväxt” med att använda hö i småbal, och att lagra dem just på logen ovanpå stallet. Sista 15 åren innan jag flyttade till Skåne, så bodde jag i Halland nära kusten och där var också hög luftfuktighet precis som här. Vi lade alltid in ett rejält lager med halmbalar under höbalarna, och dessutom halmbalar på sidorna, och så täckte vi in ovanfrån med halm också (så att höet blev inpackat i halm från alla sidor). Vi hade aldrig problem med mögel på höet, men så var vi extremt noga med att täcka in dem. Det vi noterade då var att höbalarna var som mest känsliga i den ”huggna” sidan av balen, så den såg vi alltid till att den alltid låg inåt. Kanske ett litet tips?

  Svara
 4. Lena S

  Jag bor i Uppland men har också bott sex år i Skåne och har haft hästar i trettio år. Jag har lärt mig den hårda vägen att det går inte att lagra torrt hö utan någon form av täckning. Vi täckte med halmbalar i många år men det gäller att vara noggrann – minsta lilla glipa så kryper fukten in. De sista åren som vi hade hästar använde vi en baltäckningsduk från Granngården. Dyr i inköp men jättebra. Vattenavvisande men släpper igenom fukt och ånga vilket gör att det inte blir kondens och därmed mögel. Den sparade in tid och arbete.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>