Lördag- uppgödning

Idag har Bibbi varit här i en vecka och bortsett från att jag behandlar hennes ena rinnande öga så är mitt fokus på att få upp henne i vikt.

Hon var mycket smal när hon kom med en jättemage med revben som stack ut och jag hoppas att jag sakta men säkert kan ändra hennes siluett. Säkert inte det lättaste med en 17-årig ganska stor häst som inte rids men jag ska göra mitt yttersta.

Hon har nog nu plötsligt insett att hon bor i samma hus som en riktig snygging för idag var det mycket smågnäggande på henne när jag red på utebanan.

Hon står helt stilla och är inte upprörd och så har det varit hela tiden (exklusive hummandet) förutom första dagen hon lämnades ensam medan jag red- jätteskönt!

Frenchie gjorde flera bra repriser av gårdagens arbete i galopp och jag var mycket nöjd både med detta och att han var helt fokuserad på mig och varken brydde sig om Bibbis pockande på uppmärksamhet eller att det blåste ganska mycket.

Förra året tog han vinden som en ursäkt för att låtsas vara rädd/ spänd för vajande gräs som omger utebanan och vi hade flera diskussioner om detta.

Bortsett från ridningen har jag hunnit med att veckohandla med Henrik som också bjöd mig på lunch ute och sedan passade jag på att köpa sojamjöl till Bibbi- hoppas hon äter det för som sagt behöver hon verkligen protein. Äpplen äter hon inte annat än någon ointresserad tugga här och där till skillnad från Frenchie som äter dom före kraftfodret.

6 kommentarer Skriv kommentar

   • Smurfan

    Jag frågade för flera år sen en veterinär vad hen rekommenderade att jag skulle köpa för någon ras för att slippa fång. (Svaret blev hamster!) Det lite mer seriösa svaret blev följande:

    Det finns i princip bara två hästraser kvar som INTE är med på ”röda listan” över att vara i riskzonen för fång, och de är engelskt fullblod och travare!

    (När jag var liten var det bara shettis, russ och welsh som fick fång. I dag får ”alla” det; ardenner, quarter, halvblod…)

    De problem, enligt vet, engelsk fullblod kan ha är hullet och dålig hovkvalité, travare har sina lösa benbitar och en del har problem med hullet, men annars så ska det vara bra hästar!

    Hade gärna haft en ”travis” själv om jag hade lite högre i tak!

    Svara
    • Birgitta

     Det låter lovande.

     Jag har dåliga erfarenheter av fullblod vad gäller både hull och hovar så jag valde en travare (erbjöds ett fullblod när jag precis hade tackat ja till Bibbi).

     Son jag nämnde är Bibbi både för stor och kommer gissningsvis att kräva en hel del mat men OM hon i övrigt är lika perfekt med att ha på box, lämna i hagen osv som min ponny var så får det vara värt de extra hundralapparna.

     Jag vill ha en häst som inte springer i hagen och drar igång Frenchie, som kan lämnas ensam, som inte river upp boxen om den inte får vara ute +16 timmar om dagen eller gnager på trä, sparkar i väggarna och dylikt och så här långt uppfyller Bibbi kraven med råge.

     Bibbis ben ser inte så kul ut (ponnyn hade tex inte en galla) men det kan man ju strunta i när det handlar om en 17-åring som dels inte ska ridas dels står stillsamt i en mestadels mjuk gräshage.

     Svara
  • Birgitta

   Det påstås att den är avmaskad dagen innan den kom men jag tänker skicka maskprov till Magdalena Haupt som hjälpt mig i många år i nästa vecka.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>