Stråfoder till inackorderade

Nu gissar jag att installningstiden är i full gång för många som haft hästar på bete och kanske byter en del också stall av olika anledningar?

Svårigheterna att hitta stråfoder kanske kvarstår eller har lättat efter andra och tredjeskörden?

Efter att ha tagit del av bekantas erfarenheter samt även läst massor på nätet om hur man debiterar för stråfoder skulle jag vilja ge följande råd till de som tar emot inackorderingar:

Ta betalt för faktisk förbrukning och väg upp allt foder själv (samt håll därefter fodret inlåst)!

Ja, det är bökigt och tidskrävande men om du vill skapa så mycket rättvisa det går och slippa bli lurad och bestulen samt undvika att inackorderade tittar snett på varandra eller rent av anklagar varandra för diverse sanningar eller påhitt så är detta den bästa lösningen.

Det finns andra sätt så klart men inga som JAG tycker är bra:

-Fri tillgång på ditt stråfoder: kommer att resultera i okynnesfodring/ överutfodring och stråfoder som slängs på stacken för att det trampats ner i box och hage.

– Alla väger upp sitt eget foder av stråfoder du tillhandahåller: en del kommer att stoppa mer i sina höpåsar än de betalar för, dvs de kommer att påstå att de ger hästen 10 kilo men de facto fodra med 12. Möjligen går detta att förhindra genom att du tar stickprov, dvs väger de inackorderades kassar då och då. Och hittar du avvikelser måste du hantera de förklaringar/ bortförklaringar/ lögner som presenteras för dig.

-Alla köper eget foder: du kommer att behöva massa plats till detta och en del kommer att ta av andras foder eller påstå att någon stjäl av deras foder.

Jag har upplevt allt enligt ovan själv eller har vänner och bekanta som råkat ut för det så det är absolut en verklighet och inget påhittat.

Att bli uppsagd för att man påstås stjäla foder gissar jag inte är så kul och det vet jag har hänt.

Och hur ska en stallägare veta exakt hur mycket stråfoder alla tar? Då ska denne till att börja med väga alla balar exakt på kilot och vem gör det?

Jag vet bara när jag själv har köpt foder; jag har fått en (påstådd) snittvikt på mina balar!

Så säg att mina balar påstås väga 100 kilo styck men att några kanske väger 90. Hur ska jag då veta om någon tagit mer än de påstår? Omöjligt.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Håller med, dock är det nog inte möjligt. Vilken stallägare orkar väga upp till 10 hästar? Enormt jobb.

    Svara
  2. Annelie Magnuson

    För hundra år sen (ungefär) när jag stod uppstallad så var det några år då det var inackordringsstall, innan vi tog över och började driva det kollektivt. Allt hö och hösilage vägdes upp i IKEA-kassar till 22 hästar. Tre givor om dagen. Vad kan det ta för en peson – en halvtimme? Bara man har ett bra ställe att arbeta och enkel våg så går det ganska fort. Och nu finns dessutom mycket bra vågar för ändamålet som underlättar.

    Svara
  3. Anna Lind

    Att väga upp 66 påsar hösilage, ffa från rundbal, lär ta avsevärt längre än 30 min, 30 sek per påse inkl att ha koll på vems påse som är vems (om nu inte alla äter lika mkt) och placera dem där de ska vara också… Nja. Om det ska löna sig att avlöna en person för detta krävs nog att inack är hyfsat oärliga. Man får väl göra en riskbedömning med pros och cons. Som inack kan det ju på sätt o vis vara värt att betala lite högre Stallhyra för detta då det är mindre att rådda/leja bort om man inte kan komma till stallet en dag.
    Hos oss (mellanstort stall med ca 20 inack i två stall) har vi 14 kg hösilage som ingår (60-65% TS) elle 8 kg hö. Förut var det 10 kg hö men nu är hö svårt att få tag i och mkt dyrare än innan. Mer kilo betalar man extra för, vilket jag gjorde för Skorpan under vintermånaderna. Vi väger upp själva men vår leverantör har våg på bilen så stallet betalar per verkligt antal lev kilo och har därför koll. Sen måste de ju undersöka vem som i så fall skulle sno åt sig mer kilo om det blev svinn förstås. En period (före min tid) var det en person som hade del av stallet i egen regi och hon snodde systematiskt och många kilo varje dag och då satte de upp en kamera och sa upp henne på dagen när de såg vad som skedde. Idiot.
    Jag gillar mina stallägare skarpt och för mig finns inte det på kartan att fuska. Tror de flesta av mina stallkompisar tänker lika. Hyfsat dyrt att stå hos oss och de flesta ligger nog inte så på marginalen ekonomiskt att de tycker är det skulle vara ”värt” det. Men det är såklart helt andra förutsättningar i andra stall. Och med dagens prisnivåer och ansträngda ekonomier på nya sätt för både stall- och hästägare får man säkert omvärdera rutiner. Hos oss är det nog dock svårare/dyrare med personalen då ytterligare arbetsuppgifter skulle kräva en anställd till på något sätt. Och svårt att hitta nån som bara vill jobba några timmar. Inte minst då det ligger långt ut och många stall slåss om de lokala förmågorna. (Sitter på tunnelbanan på väg t jobbet o skriver detta långa. )

    Svara
  4. Birgitta

    Tidsåtgång och huruvida det är värt för en stallägare att ägna sig åt denna syssla beror på många olika parametrar säger jag som fodrat ca 70 hästar bokstavligen tusen ggr genom åren (jobbade på ridskola).

    Det handlar massor om vilka rutiner man har (om man använder påsar eller slänger in fodret i boxarna vid varje fodring, om man har småbalar, rundbalar eller fyrkantsbalar, hur många hästar det handlar om, hur man värderar sin tid osv.

    I ett stall packade den pensionerade stallägaren ca 50 påsar om dagen för att hen mer eller mindre tyckte det var ”kul”/ inte hade så mycket annat att göra.

    Att anställa någon ger givetvis en helt annan kalkyl.

    Sedan finns det ju massvis med småstall med 2-4 hästar och där tar ju verkligen inte fordringen någon tid.

    Svara
    • Anna Lind

      Nä det handlar förstås om hur man värderar sin tid om man inte har någon anställd som gör det.

      Svara
  5. Marlene Engström

    Återigen. Finns alltid två sidor av myntet. Tex där stallägare ansvarade för morgon och intagshö och konstant gav för lite. Vid x antal kontrollvägningar och påpekande att de ”2kg” som jag betalade för oftast var typ runt 0,75….det var alltid en markant skillnad. Så mycket man reagerade när man kikade in i boxen. Men… vid påpekande rycktes det på axlarna och sas ”vi väger alltid”. Sen fortsatte stallpraktikanter med att hiva in på måfå från hösilage fraktat på en skottkärra. Tack & hej, sa jag.

    Svara
  6. Anna Ozén

    En hösilagevagn med våg är att föredra. Jag som arbetsgivare skulle aldrig avlöna en person för att väga upp hösilage i påsar.

    Svara
  7. Anna

    Hos oss har de fått in enorma mängde foder. De skulle kunna ta en jättelik tredjeskörd men vet inte om de kommer göra det.
    Vi har fri tillgång på hösilage och halm.
    Tror bonden skulle tuppa av om vi skulle föreslå att fodret skulle låsas in och han skulle vara tvungen att väga. Det är nästan tvärtom hos oss. Balen går inte åt tillräckligt fort och vi måste passa så den inte blir varm.
    Nu har vi gott om utrymme så sprider ut den om den är på g att bli varm.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>