Eget stall vs inackorderad

En kommentar från en bekant om att det var så slitigt att ha eget stall fick mig att fundera över för respektive nackdelarna med eget stall vs att vara inackorderad.

Efter att ha varit inackorderad i över 30 år och haft eget stall i en tiondel av denna tidsrymd tycker jag att det egna stallet vinner överlägset, i alla fall så som jag har det för egen del.

Att ha både ridbana och ridhus är en enormt stor del i det hela eftersom det som för mig tar mest tid är att köra till och från träningen, dvs till någon annans ridhus.

Även om jag skulle skritta 10-20 minuter till någon som hade en ridbana/ ridhus så skulle den tiden ibland kännas lite dryg och framför allt så vill jag inte göra mig beroende av någon annan om jag inte måste.

Men för att gå tillbaka till det här med eget stall så har jag som inackorderad alltid velat sköta mockning och att göra i ordning fodret själv och jag har också många gånger hjälpt till med allt möjligt på anläggningarna helt frivilligt så för mig tar det inte alls längre tid med stallsysslorna hemma.

Mitt stall är så lättjobbat och jag GILLAR dessutom att gå och pyssla i min egen takt och har också ofta tiden till det.

Att harva utebanan/ ridhuset tar 10 minuter och mycket mer behöver jag inte göra regelbundet om jag inte känner för det.

Så rent tidsmässigt har jag inte förlorat något på att ha eget stall men däremot har jag vunnit en del som för mig är mycket värdefullt; framför allt möjligheten att göra som jag vill med min egen häst.

Att slippa kompromissa eller rent av rätta mig efter andas beslut som jag inte alls instämmer i vare sig det handlar om utsläpps/intagstider, antal timmar i hagen, vid vilken väderlek man låter bli att släppa ut över huvud taget, hur ofta man ska harva, mocka en hage och väldigt mycket annat, stort som smått.

Jag behöver inte heller reta mig på hur andra sopar stallgången eller inte, hur redskap hanteras, gödselstacken sköts, om sadelkammaren är ostädad osv.

Nej, för mig är den enda nackdelen med eget stall, och det är tveklöst en nackdel, att jag blir väldigt uppbunden och att jag (och Henrik) inte bara kan resa iväg hur som helst.

Som inackorderad hade jag alltid stallkamrater på plats som mot betalning gärna ställde upp som hästvakter medan jag idag bor så off att det kräver mer planering från vänner som kan och vill hjälpa till.

Nu har jag turen att känna flera fina vänner som jag kan fråga men det är ändå skillnad mot när stallvakten liksom ändå var i stallet varje dag och inte som nu måste komma hem till oss.

Vad säger ni andra som står inackorderade eller har eget stall?

Vad ser ni som fördelar respektive nackdelar?

Har ni provat båda varianterna och tänker ”aldrig mer” om något av dom?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Jag har endast varit inhyrd. Hade tankarna på eget när barnen också hade hästar, men eftersom varken min man eller jag är händiga och inte roade av underhållsarbete så blev det inget. Nu är jag glad för det. Uppskattar sällskap ( även om jag ofta är ensam) och smidig hjälp med insläpp, fodring, vid resor etc.

    Svara
    • Birgitta

      Med facit i hand var det kanske tur och bra att föregående hyresgäst tog med sig alla boxar och lämnade ett tomt skal.

      På så vis kunde jag tvätta och måla varenda centimeter och sedan byggde Henrik nytt och lätt att underhålla.

      Detta tillsammans med ”bra” hästar som varken förstör stall eller hagar gör att underhållet varit minimalt så här långt 3,5 år).

      Svara
  2. Anna Hassö

    Jobbigast är passning när man ska bort. Men överlag slår eget allt annat, och får vara värt det.

    Svara
  3. Anette Fritzon

    Jag skulle nog säga att det beror på vad man har för övriga intressen och aktiviteter.
    Med hästarna hemma har jag varit helt beroende av att mina inackorderingar kunde ställa upp och ta hand om stallet för att kunna dra iväg på semester, eller ens en helg,, eller ens en övernattning. Där föredrar jag att själv vara inackorderad, att ta hand om egna hästen en gång per dag, då är en övernattning inget alls problem. När det kommer till helger eller semestrar, behöver man ändå hjälp med sin häst och måste ha backup för det.

    Självklart är det också beroende på i vilket stall man står inackorderad. Det finns både bättre och sämre. Som vi har det nu är det optimala för oss ett litet fint stall med utmärkt ordning och reda, och bara tre hästar.

    Svara
  4. Torbjörn Strand

    Har haft eget stall i 30 år, är nu inhyrd sedan 14 år. Allt har sin tid, perfekt med eget när man har 3 barn, ponny, kaniner, kattungar etc. Det är mycket jobb och kostar en del pengar.

    Nu har min hustru och jag 3 hästar inhyrda sedan 14 år tillbaka. Förenings anläggning med 14 hästar bra ridhus och paddock. Dressyr och hopptränare kommer varje vecka, aldrig några problem att vara borta en helg eller vecka.
    Framförallt är det trevligt att det hela tiden händer lite och man träffar andra människor.

    Skulle aldrig haft råd att hålla en sådan anläggning själv. Känns roligare att köpa en häst i stället för att byta underlag.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag hade aldrig haft råd att KÖPA Ryhus.

      Och tycker öht att vi är för gamla för gårdsköp. Men vi träffades sent i livet.

      Att bara ha en gård utan ridhus är jag mkt tveksam till om jag hade velat hyra. Då fick det ligga ett utmärkt ridhus mkt nära och tillhöra någon förening. Privatpersoner kan ha sina nycker. Och jag är på tok för bortskämd för att plågas utan vettiga ridmöjligheter. Och för gammal 🙂 !

      Svara
  5. Anna Svemark

    Passning när man ska på semester, för mig har det dock varit ganska lätt med lösdrift, så är det lättare att få folk att komma en gång om dagen än flera. Samt att det ibland blir ensamt i eget stall. Jag kan sakna att ha putskvällar med allt läder och därefter pizza, eller stå och sadla av tillsammans med någon och få en snack om hur passet gick, eller att om man vill rida ut med någon måste det planeras mycket mer med möteställe och tidspunkt

    Svara
  6. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Nu delar jag ju stall med min Pappa vilket är smidigt när någon av oss vill åka bort en vecka eller så. Han har tre hästar (två bor hemma) och jag har en. Aldrig haft inhyrd då vi alltid haft eget stallet eller ja några år hyrde vi ett helt stall på gården in till för att hinna bygga vårt eget. Men då skötte vi allt själva också så. Nej när man har eget ja det är mycket jobb, det kräver en del pengar men samtidigt så är det skönt att få sköta sig själv.

    Svara
  7. Minstral

    Enda nackdelen är som du skriver när man ska åka bort. Vi åker en vecka till Kreta varje år och en vecka till Skottland. Får fixa vakt till djur men i slutändan är det värt det.

    Svara
  8. LenaB

    Jag har genom åren haft allt från eget stall till att vara helinackorderad. Skulle säga att resten av livet påverkar mkt vilket som passar bäst. För närvarande har närheten till stallet samt att det finns ridhus hög prioritet. Vintertid i Skåne är inte att leka med;-) och jag har helt enkelt inte tid att lasta och köra iväg när man ska rida.
    En period hyrde jag ”eget” litet stall, med skrittavstånd (5 min) till både ridanläggning och skog, till stallet hörde två små rasthagar men jag lyckades hyra två stora hagar som ridanläggningen inte använde. Trivdes super med detta upplägg men då jag bytte jobb och fick andra arbetstider så funkade det inte längre tyvärr, jag hade ca 1,5 mil enkel resa till stallet så det var inte heller sådär att man kunde svänga förbi på en rast eller så.
    Under småbarnsåren var service med bla ut-och insläpp viktigt för mig.

    Svara
    • Birgitta

      Tänkte på det här med hur vissa av oss prioriterar ridhus just i morse när regnet vräkte ner.
      Hade jag inte haft ridhuset kunde jag
      a) väntat på att det förhoppningsvis skulle sluta regna och ridit ute de få timmarna jag just idag har ledigt eller ridit i mörkret ikväll
      b) ridit ut och blivit genomblöt och fått lägga x tid på att tvätta, torka och smörja all ridutrustning jag använt
      c) skitit i att rida fast Frenchie hade vilodag igår
      d) kört till Granelundshallen ikväll och ridit eftersom ridhusen är bokade hela dagen just idag

      I stället ledde jag Frenchie de ca 30 metrarna till mitt lilla ridhus och fick ett toppenpass och en enbart lite svettig häst därefter.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>