Tävlingsointresserade skåningar

Ni har ju läst till leda hur jag gnäller över att det är så få dressyrtävlande i Skåne numera och tror ni inte mig kan ni kolla på bilden ovan !?!? Så ser det ut dagen innan anmälningstiden går ut. Bedrövligt!

Vid exakt samma tid som jag tog bilden tog en vän en bild på hur det kan se ut några mil från Stockholm:

Ja, ni ser ju själva skillnaden…..

Och absolut….man skulle kunna skylla på en hel del faktorer för Skåne-tävlingens del; att det är höst och kallt och trist tex men det är det i Stockholm också.

Och i Skåne finns det väl hästar och ryttare så det räcker och blir över så DET (brist på det ena eller det andra) kan det inte bero på!

Så förklara för mig skåningar; varför tävlar ni inte ?

Är ni klena, snåla, fattiga, ointresserade, oambitiösa eller vad tusan ÄR det?

Jag raljerar lite så bli inte kränkta direkt men svara gärna!

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Hur är utbudet av Pay and Ride i Stockholmsområdet? Här i Skåne så åker ju många av de som vet att de ändå inte har i toppen att göra på Pay and Ride istället eftersom det är billigare och mer kravlöst (ingen kan kolla ditt resultat i Equipe), och man behöver inte bestämma sig långt i förväg och sen förlora anmälningsavgiften om man av någon anledning inte kan åka. Det är ju samma domare som dömer så protokollet är ju lika mycket värt i syfte att bedöma utvecklingen. Sak samma med hoppningen. Sen finns det kanske mycket fler tävlingar här i Skåne tänker jag, och då blir det ju färre starter på varje tävling. Sen brukar de ju skippa efteranmälningsavgiften och då anmäler många bara nån dag innan när de vet att de kan och vill.

    Svara
  2. Sara

    Jag gillar inte tävlingsmomentet, jag är ett bättre jag när jag inte tävlar, det är bättre för både mig och häst.

    Svara
  3. Elizabeth Torrisi

    Det kommer fler starter lite senare men vissa klubbar straffar ut sig genom att under lång tid erbjudit en ” papperslapp ” dvs en rosett i utbyte mot den kostnad en start medför. Jag är helt säker på att penningpriser har påverkan. I detta fall inget meeting men lägger man den aspekten också finns inte en chans att man har råd. Ibland är det underlag och organisationen som påverkar om man väljer bort vissa tävlingar
    Sen har nosgrimmedebatten också påverkat. Man är trött på att det saknas rim o reson i denna. Så då får det vara helt enkelt.

    Svara
  4. Anette Fritzon

    Är anmälningsavgiften samma?
    Ligger säkert något i Elizabeths kommentar också.

    Svara
    • Ann

      Just denna tävling i Stockholm var osedvanligt billig och startavgifterna var 350 kr i alla klasser. Kanske beroende på att de valt enbart en domare i MsvA-klassen. Det är ändå ca 50 kr dyrare per start än den i Skåne som Birgitta hänvisar till. Så det är knappast startavgifterna som gör skillnaden.

      Svara
  5. Lisa Svensson

    För många jag vet är det av ekonomiska skäl.
    Det har blivit dyrare att träna , tränarna har höjt priset pga dyr bensin. Helt befogat!
    Och träna krävs för hålla sig i tävlingsform. Sen har hö, el, sin egen bensin, anmälningsavgiften, sin egen matkostnader har blivit dyrare. Många kostnader har ökat.
    Sen som alla andra sporter ha tiden efter corona inte kommit igång igen. Många som slutat med sina aktiviteter. Man har inte börjat igen efter det. Blivit lite bekväma kanske.

    Svara
  6. Karin Göransson

    Skabersjö har tävling till helgen och vi är nöjda med våra startfält.

    Svara
    • Birgitta

      Jag får nog säga att det går utför med dressyren i Skåne om ni är NÖJDA med att det av 14 klasser endast är 2 klasser där fler än 10 startar.

      Vad har hänt med hästtäta Skåne där det ”förr” (ändå i nutid och inte på 80-talet) kunde vara +30 startande per klass?

      Svara
  7. Minstral

    Dels är det dyrt att tävla. Dels är det många som tävlar på för ”låg” nivå. Tänker att det hade varit bra att lägga höga klasser först och låga sist, hade säkert dragit mer folk. Sen har många klubbar i Skåne slutat med plakett, ett skäl för mig iaf.

    Svara
  8. annika

    Pay and ride utarmar de ”riktiga ” tävlingarna, gillar ide´n med pay and ride men det har slått helt fel. Dessa , skulle jag vilja säga, är den största orsaken till att det blir få starter på de ordinarie tävlingarna.
    Många tävlingar har inte lagt ner ngt arbete på att ordna priser, utan man får sin rosett, men detta verkar INTE påverka antalet starter. En tisdagstävling med dyra startavgifter och inga priser mer än rosett kan dra långt fler starter än tävlingen helgen efter med fina priser trots annars liknande förutsättningar med framridning inomhus etc. En tävlingsplats belägen mer”mitt i” Skåne har lättare för att få startande. Det är också mååånga tävlingar där ingen verkar vilja tumma på att dra ner på sitt antal tävlingar för att läget ska kunna förändras/att man hjälps åt, och Skånes ridsportförbund går inte in och styr här. Det är heller inget unikt för ridsporten att antal deltagare minskat, min man sysslar med cykel/mountainbike och har ordnat cup under flera år, där har tidigare varit fullt med kö till de olika omgångarna, nu har de ca 1/3 av antalet starter och får tom ställa in vissa omgångar pga för få starter.

    Svara
  9. Sara P

    Det finns ju såklart tusen olika anledningar till att man inte kommer till start men när det gäller skillnaden mellan Stockholm och Skåne är min teori att det ökade kostnadsläget påverkar mer i Skåne än i Stockholm. Att hålla häst i Stockholm är ju rejält mycket dyrare och de som ändå har häst där är därför sannolikt oftare höginkomsttagare än de skånska hästägarna. Har man rejält hög inkomst påverkas man ju inte lika hårt av stigande priser som den med låg inkomst. Alltså fortsätter stockholmarna att tävla medan skåningarna avslutar säsongen i förtid (eller slutar helt att tävla).

    Svara
  10. Camilla

    Alltså! Jag bor inte i Skåne! Jag bor heller inte i Stockholm! Jag bor ca. 30 mil från Stockholm, 8 mil från Örebro, 9 mil från Karlstad, 8 mil från Ludvika…. Ja, du ser ju… centralt som fan!! Jag har en häst som jag tänkt kvala i Msv B:1…..meeeen. Det ser ungefär lika ut här som i Skåne! Efter att ha varit borta från tävlingar några år är jag MYCKET förvånad!! 2016 fick man ligga med och anmäla samma dag som tävlingen släpptes…. NU…. ligger jag med och avvaktar för att se om nån anmäler sig så att det blir nån tävling överhuvudtaget. Besvärligt att ligga ute med pengar som sen kanske måste betalas tillbaka! Efteranmält några gånger i år! Himla smidigt! Man vet vilken tid klassen startar och man vet vilken domare som dömer! Stora fördelar jämfört med att anmäla sig på vinst och förlust och kanske klassen flyttas för att startas tidigt på morgonen….. vilket inte är så kul om man bor i skogen 10-12 mil bort…. Ja, jag är snål dessutom…..pengar växer inte på träd i dagens läge! Nån gång måste jag dra i handbromsen och jag tror att det är precis det som hänt med Skåningarna!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>