Fräcka hästägare och dumsnälla stallägare

Ett ämne jag tagit upp flera gånger och jag måste nog sluta läsa diskussioner på andra forum som handlar om ”vad är rimligt att en stallplats kostar” för jag blir ibland både förundrad och irriterar.

Hästägare skriver på fullt allvar att en stallplats inte är ”värd” mer än 500:-/ månad i kallhyra eftersom det saknas ridbana (eller whatever) och stallägare är lika dumma som menar att ”om jag tar mer än xx kronor får jag inga inackorderingar.”

Till hästägarna vill jag svara:

”Men flytta inte till ett sådant stall då bara för att spara pengar utan leta upp det du VILL HA” och till stallägarna är mitt budskap ”låt stallet stå tomt i stället”.

Alternativet är att via KONTRAKT tydligt avkräva X arbetsinsats från hästägaren som kompensation för att hästen står GRATIS vilket det faktiskt handlar om om vi diskuterar dessa hundralapps-summor (500:-/ månad blir 17:-/ dag).

Allting har ökat i pris och jag antar att inget stall i Sverige drivs utan el tex men ändå tycker hästägare att man ska betala samma summor det kostade att stå uppstallad för 10 år sedan eller mer?!?!?

Och en del med små stall är så desperata efter sällskap att de tar emot andras hästar med både ansvar och arbete för sig själva OCH gratis tjänster som lök på laxen?!?

Ni som behöver/ vill ha detta sällskap: undersök om det inte hade kostat er mindre pengar och huvudvärk om ni själva stallade in er häst hos någon annan!

Om detta finns mycket mer att säga och som med mycket i livet kan man konstatera att ”man gör som man vill”- absolut.

Men kanske också bra att öppna ögonen ibland och fundera över vad man gör.

Jag vet många trötta, sura stallägare som mest verkar tycka att de inackorderade är ett stort besvär och vräker av sig på dom titt som tätt och det finns lika många med häst som egentligen inte har råd med sin hobby utan hankar sig fram på andras välvilja och därför står ut med att bli behandlade som smuts.

Med en annan ekonomisk inställning från bådas håll skulle det kanske se liiite annorlunda ut?

Hästägaren skulle kunna ställa lite fler krav och stallägaren kunde känna att den faktiskt har en vinst av de uppstallade?

En kommentar

  1. Minstral

    Vi har haft inackorderingar förr. Både bra och dåliga. De enda riktigt dåliga vi hade var ett par som hade en hopphäst. Innan de flyttade hit visade jag ridmöjligheter. En gräsbana och en paddock som var för djup. De valde att flytta hit ändå, men klagade ständigt över paddock och gräsbana. Vi var inte jättedyra. Ett år när det var brist på foder och halm krävde de att få köpa extra. Jag menade på att problemet var att det inte fanns något och om de skulle hitta något så skulle jag betala. De flyttade till slut med orden om att det skulle bli så bra med ordentlig ridbana. Hagkonstellationen på det nya stället var inte optimal och efter några veckor blev hästen söndersparkad och fick slaktas.
    Jag har alltid varit ärlig med vad jag erbjuder och har förutom denna hästägare haft superbra inackorderingar som vi hela tiden haft en dialog med. Det roliga var att så fort vi byggt ridhus kom nämnda personer tillbaka och ville ha boxplats till sin nya häst. Så bara NÄ.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>