Tisdag- skogsritt och gräsmattegödning

Tidigt i morse begav Frenchie och jag oss ut i skogen för att träna på lite samlad galopp.

Denna hästs största brist är nog att hans kapacitet vida överstiger hans vilja IBLAND och det märks tydligare i galoppen än i traven.

Att han kan samla sig rejält och nästan galoppera på stället visar han lätt i skogen medan han i ridhuset är långt ovilligare och gör en hel del för att slippa. Försöka dra tyglarna ur mina händer var ett tidigare knep, nu är det att bryta av till trav eller bli seg som är hans försök liksom att sparka bakut om man nuddar honom det minsta vad han tycker är för hårt på rumpan.

Det går att peta till med spöt men det måste ske exakt så lätt som Frenchie accepterar utan att det blir dessa ”bakutare”.

Så det är detta jag jobbar mycket med just nu och där jag har bra hjälp av skogen där jag har en annan bjudning.

Ska vi komma vidare i klasserna måste samlingen bli bättre och framför allt bibehållas i tex bytena.

För tillfället pågår det en ganska stor avverkning i skogen vilket innebär att stora lastbilar kör med timmer och dessa vill jag helst inte möta.

Jag har haft tur hittills men det är numera lite nervöst med uteritterna och jag hoppas att trädfällandet snart är över.

Som synes på bilden nedan går hästarnas hag-grannar fortfarande ute:

Jag stod och studerade Frenchie tidigare idag när han var ända uppe hos korna så uppenbarligen är han helt obrydd av dom när han själv kan bestämma var han ska gå och stå medan han kan vara långt mer misstänksam om jag sitter på.

Idag har jag kört den andra och sista planerade lövklippningen och jag är än så länge mycket nöjd då jag hoppas slippa all lövkrattning genom detta.

Jag hoppas att de söndersmulade löven ska försvinna ner i gräsmattan som fin gödning och sunda förnuftet säger att förmultningsprocessen borde gå bättre med lövsmulor än tjocka sjok av hela löv som täcker gräset?

Återstår att se till våren helt enkelt och i värsta fall blir det lättare att kratta upp det överblivna då om det inte försvunnit.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Har fått lära mig att sönderklippta löv är positivt medan sjok av hela löv dödar gräset under vilket jag själv erfarit.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har aldrig provat att låta sjok ligga kvar pga estetiken rent ut sagt men jag har svårt att tro att de skulle förmultna helt. Det ser jag om inte annat i de hörn i trädgården där vi missat att kratta upp- de löven ligger kvar på våren.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>