Den som tiger den samtycker

Som avslutning på de två föregående inläggen om missförhållanden inom hästvärlden skulle jag vilja påstå och varna för det rubriken säger; att även den som tiger samtycker till whatever. Eller att man i alla fall ska ge noga akt på människor som omger sig med personer som man tycker har ett tvivelaktigt beteende/ åsikter.

För att ta ett exempel så finns det anläggningar där flera olika tränare hyr in sig/ håller träningar.

Om en av dom beter sig illa ”måste” man tänka att detta är sanktionerat (läs: att de är ok med det) av övriga.

Ingen normalt funtad människa skulle i längden stå ut med att arbeta nära/ dela arbetsplats med någon som tex är en djurplågare utan att själv dela dessa åsikter/ tycka att det är ok.

Så att skylla på att man inte har med saken att göra/ inte är inblandad är skitsnack för givetvis BLIR man inblandad vare sig man vill eller inte eftersom man befinner sig på samma anläggning.

Det samma gäller vem man umgås nära med vill jag påstå och jag var tex för många år sedan i ett förhållande med en man som över tid utvecklade vad jag ansåg rasistiska åsikter.

Sådant menar jag är något helt annat än om man har olika smak vad gäller maträtter, kläder eller vilket bilmärke man föredrar och i min värld kan en sådan relation inte fortsätta.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Tyvärr lider ridsporten av en starkt förankrad tystnadskultur. Alla känner alla och många har samarbete med varandra.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt och jag har sett det hur många gånger som helst.
      Dessutom vill ingen vara budbäraren som blir skjuten….

      Svara
      • Anja K Phersson

        Nä exakt så är det, och de som säger något får alltid höra att de inte tävlar på den nivån etc. Vinden har dock vänt och eliten står inte längre oemotsagd.

        Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Bekymret är ju vem som bedömer att det är tex djurplågeri? Idag har vi ju en icke särskilt kunnig skara som tycker att man är djurplågare så fort man inte talar en häst till rätta. Ett ryck i kedjan på en överivrig unghingst blir ett ramaskri i pressen ( eftersom alternativet att den är lös aldrig finns på agendan)
    Självklart åligger det oss att våga säga till men gränserna är svåra eftersom vi ser olika saker.

    Svara
  3. Frida

    Tystnaden är talande. Får se om Tidningen Ridsport lyckas skramla fram något idag.

    Blir nästan lite komiskt när man tänker på försäljningen (eller avblåsta auktionen) av Bohemian nu senast. Denna plötsliga omsorg över just den hästens väl och ve.

    Svara
  4. Anna

    Jag tittade på det lite längre klippet från dokumentären om AH nu (som Ridsport delat) och vad skall man säga… Det här har ju såklart många, många i hästvärlden känt till i någon utsträckning och ändå valt att vara tysta. Är det hans pengar som varit viktigare eller behandlar de själva sina hästar lika illa? Jag mår illa efter att ha sett vad som sker med hästarna på den anläggningen och det är inte bara enstaka beridare utan det är satt i system (även om en kvinnlig beridare verkade vara särskilt sadistisk). Och när journalisten försiktigt tar upp med AH att hon är obekväm med en del saker som hon har sett så går han från inställsam till hotfull skrämmande snabbt.

    Nu skall det bli intressant att se vilka som vågar ta bladet från munnen.

    Svara
  5. Frida

    Sekretessavtal? Men inget hindrar henne från att kommentera innehållet från dokumentären.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>