Torsdag- på spåret

När vi var i New York för ganska exakt ett år sedan begick vi misstaget att i vår iver att se så mycket som möjligt på de få dagarna vi stannade där gå på tok för mycket redan dag 1.

Lång historia kort så blev de 43000 stegen den dagen startskottet för en rejäl smärta i min ena häl i många månader därefter och nu när jag äntligen är av med denna pina så vill jag inte upprepa misstaget.

Om ni har sett bilder från gatuvyer från San Francisco så vet ni hur enormt backigt det är här och vi hade aldrig orkat gå som i New York även om vi inte hade varit rädda om fötterna.

Så i morse köpte vi dagsbiljetter till stadens ”cable cars”, de små vagnarna ni ser på bilderna ovan.

De kör inte genom hela staden men tillräckligt nära tex Fishermans Wharf och Chinatown, två utflyktsmål som vi besökte idag och bortsett från att ha besparat oss några kilometers vandring så hör det väl nästan till att åka i dessa när man är i SF.

Fishermans Wharf är bland annat känt för sina sjölejon och våra förhoppningar om att få se dessa blev inte grusade, tvärtom! Vi såg ett 40-tal….jättefina!

Efter en god lunch vid Union Square fick vi en guidad rundvandring genom Chinatown, ett fascinerande bostadsområde liksom det i New York.

Väldigt slitna och omoderna byggnader där många bor i pyttesmå lägenheter ovanpå de lika omoderna affärerna på gatuplanet.

Kvinnan på bilden tillverkar för övrigt en del av de 10.000 lyckokakor som produceras i affären dagligen.

Som synes har vi ett helt annat väder än i Sverige men det blir mörkt ganska tidigt och vi bor i ett område med mycket uteliggare så det känns faktiskt klokast att vila ut på hotellrummet.

Det är för övrigt Thanksgiving idag så nästan alla affärer håller stängt och preppar inför Black Friday imorgon.

På tal om uteliggarna så såg vi många även i New Hork och en hel del i Florida och socialarbetaren i mig konstaterar att de är av en helt annat ”kaliber” än hemma i Sverige.

Dels ligger en del direkt på gatorna vilket de även gjorde i nollgradiga New York förra året men framför allt verkar de mycket sjukare, framför allt psykiskt men även fysiskt än sina gelikar i Sverige. En del i rullstol, vissa tydligt narkotikapåverkade, flera barfota, många pratandes högt för sig själv osv….en sorglig syn.

Räknaren av våra steg stannade på 19.000 om någon undrar 🙂 .

En kommentar

  1. Kristina Stenzel Huke

    Det är en mycket trevlig stad. Iallafall när jag var där på 90-talet. Ha en fin semester.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>