Fredag- Alcatraz och Black Friday

Det har slumpat sig så att både när vi var i New York förra året och nu i SF kom vi i samband med Black Friday.

Och jag måste fråga mig om amerikanarna är ett ”slött folk” 🙂 för medan man på tv ser folk som köar i timmar och mitt i natten så har vår verklighet sett heeelt annorlunda ut.

I New York var gatorna typ ÖDE vid 7-8 den fredagen vilket ändå är fascinerande för en stad av denna kaliber och här i SF trodde vi först att Macys var stängt när vi närmade oss vid 8 !

När vi gick in strosade en handfull människor runt bland det enorma utbudet (massvis av märkeskläder bla).

Tyvärr hade vi en förbokad utflykt på morgonen så vi kunde bara stanna en stund och när vi återvände på eftermiddagen var det en helt annan syn!

Ingen hysteri men ungefär som en mellandagsrea de första timmarna i Malmö. Låååånga köer och jag gav upp på ”kvinnoavdelningen” där de var som längst medan Henrik fick med sig några plagg till ändå vettiga priser.

Min teori är att folk i USA är så trötta efter Thanksgiving dagen innan att de inte orkar stiga upp tidigt men jag vet inte?

På tal om priser så tyckte vi redan i New York att att det var snordyrt att äta ute med våra Malmö-mått mätt och tyvärr är det likadant i SF.

En mellan-milkshake för 60 kronor på Mc Donalds tycker i alla fall jag är dyrt!

Lunchen på ett klassiskt diner som påminde mig om ”Gänget och jag” om någon minns den serien som gick för tusen år sedan gick på nästan 600 kronor utan dricks (detta djävulens påfund men det är en annan historia…) och då var det en helt vanlig måltid som i Malmö hade kostat hälften och inte krävt dricks på +60 spänn.

Jag ville för övrigt fota interiören med en ”amerikanare” mitt inne bland båsen men det satt folk överallt och det kändes respektlöst att göra det för det hade varit så uppenbart att de skulle komma med på bild. Jag trodde jag kunde göra det utan att det skulle märkas men det gick inte så bilden ovan har jag tagit från nätet.

Jag nämnde tidigare att vi hade bokat en utflykt och det var till fängelset Alcatraz som ligger på en ö 10 minuters båtfärd från hamnen i SF.

Fängelset lades ner 1963 då det var slitet och man inte längre bara ville ”förvara” fångar utan även försöka rehabilitera dom.

Huruvida någon faktiskt lyckats överleva en rymning därifrån är än idag ett mysterium men många försökte genom åren, några genom att gräva sig ut med skedar!

Avslutar detta långa inlägg med att berätta att vi denna dag transporterade oss med stadsbuss och att endagsbiljetten för 2,5 dollar/ person var sååå värd priset.

Som jag nämnde igår är gator som dessa (och det finns värre….) inget jag vill lägga min lilla semester på att bemästra 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Ja, det är roligt att se platser som ofta omnämns/ är berömda/ syns i filmer/ tv-serier tycker jag.

   I tex New York vimlade det av sådana ställen.

   Men kul att ha sett även tex pyramiderna, Eiffeltornet, Big Ben, Burj Kalifa, Colosseum, Vatikanen osv….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>